• Camping met laadpaal

Vakantievoorpret

Het is de tijd dat veel mensen de vakanties voor dit jaar aan het plannen zijn. Oftewel tijd voor de vakantievoorpret. Maar ook om eens na te denken over een duurzame autovakantie in 2020. Denk na over belangrijke milieuvraagstukken, zoals: Wanneer heb ik de laagste ecologische voetafdruk? Hoe zorg ik voor een lage CO2 uitstoot met mijn vakantie in 2020?

De vervolgvraag is dan natuurlijk ‘Hoe gaan we dit jaar op vakantie? Vliegen, auto of zelfs de trein.’ Het voordeel van een vakantie met de auto is dat je de gehele vakantie flexibel bent en keuzes kunt maken. Kiezen voor een autovakantie is daarnaast ook beter voor het milieu doordat je minder CO2 uitstoot. En door de lage CO2 uitstoot draag jij bij aan de trend van duurzame autovakanties.

Duurzame autovakantie: minder CO2

Dit klinkt tegenstrijdig, echter je bent veel duurzamer bezig als je met een auto op vakantie gaat dan wanneer je gaat vliegen. Natuurlijk stoot je indirect wel CO2 uit als je met een elektrische auto op vakantie gaat, maar de uitstoot is veel beperkter. Je ecologische voetafdruk is minder met een elektrische autovakantie.

In Nederland zijn we al jaren dol op vakanties met de auto. Het is een efficiënte manier om je te verplaatsen, je kunt eigen spullen meenemen én zeker als je met meerdere personen in de auto zit ben je duurzamer bezig. Een autovakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk met een brandstofauto heeft bijvoorbeeld al een 3,5 keer lagere uitstoot dan wanneer je zou vliegen. Oftewel een autovakantie met je elektrische auto is nóg duurzamer. Daar komt nog eens bij dat hoe minder ver je gaat, hoe minder je uitstoot is.

De juiste voorbereiding voor een duurzame autovakantie

Om te zorgen dat je zuiniger bent in je indirecte uitstoot (minder vaak hoeft te stekkeren), kun je rekening houden met de volgende adviezen.

  • Accelereer niet te snel
  • Rem zo geleidelijk mogelijk
  • Rij zoveel mogelijk een constante snelheid
  • Laat de airconditioning (zoveel mogelijk) uit
  • Zorg dat je banden goed gespannen zijn
  • Neem niet te veel extra gewicht mee

Wanneer je deze tips aanhoudt, is je autovakantie zo ecologisch mogelijk.

Een duurzame vakantie op je bestemming

Bij aankomst op je vakantiebestemming, ga je natuurlijk door met je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Denk er daarbij aan om afval te scheiden, elektronische apparaten uit te zetten wanneer je deze niet nodig hebt, zo min mogelijk verwarming of airconditioning te gebruiken en een duurzame accommodatie te kiezen.

Zo kun je ervoor kiezen om een tent te huren of te gaan kamperen. Een andere mogelijkheid is om een natuurhuisje te huren of een hotel te boeken dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Denk er daarbij altijd aan: Hoe luxer de accomodaties, hoe groter de uitstoot.

Aan alles gedacht voor die duurzame vakantie?

Bijna! Je hebt je vakantie bewust gekozen. Je bent met een elektrische auto op reis gegaan. Je hebt aan alle tips gedacht voor een lage indirecte uitstoot. Je vakantie accommodatie is bewust gekozen. Én je bent tijdens je vakantie milieubewust  bezig. Wat kun je verder nog doen om duurzaam te zijn tijdens je vakantie?

Bedenk tijdens je vakantie activiteiten waarbij de uitstoot nul of nihil is. Huur vanaf dag 1 fietsen en ontdek daarmee de omgeving. Of ga wandelend naar dat leuke dorpje in de buurt. Koop je producten voor het eten bij de lokale markt. Gebruik een herbruikbare boodschappentas waardoor je geen plastic verbruikt. En drink waar mogelijk water uit BPA vrije, herbruikbare waterflessen.

Er is zo veel dat je kunt doen om een duurzame vakantie te vieren zonder dat het invloed heeft op je vakantieplezier.

  • Camping met laadpaal