Met de elektrische auto naar Frankrijk

Met de elektrische auto naar Frankrijk

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Frankrijk. 

Wil je met de elektrische auto naar Frankrijk op vakantie? Het land dat bekendstaat om de uitgestrekte wijngaarden, verbluffende landschappen met bergen en mooie rivieren, geweldige kustgebieden, heerlijke wijnen én uiteraard het verse stokbrood is een zeer populair vakantieland. Jaarlijks trekken vele vakantiegangers naar Frankrijk voor een weekend naar Parijs, voor een wintersport in de Franse Alpen of voor een zomervakantie in dit uitgestrekte land. Met je elektrische auto kun je gewoon op vakantie naar Frankrijk. Als het de eerste keer is dat je op vakantie gaat met je elektrische auto dan kost de voorbereiding wellicht iets meer tijd dan je voorgaande vakanties.

Tegelijkertijd zijn er uiteraard een heel aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je met je elektrische auto naar Frankrijk gaat. We hebben de belangrijkste punten op deze pagina voor je verzameld, met onder andere informatie over de laadpassen die je nodig hebt, waar je de laadpalen vindt en welke aanbieders van snelladers je tegenkomt wanneer je op vakantie naar Frankrijk gaat. Lees de tips voor een elektrische autovakantie naar Frankrijk en geniet van een heerlijke zomervakantie of wintersport in Frankrijk.

Met je elektrische auto naar Frankrijk op vakantie

Een aantal belangrijke punten op een rij waar je rekening mee moet houden wanneer je met de elektrische auto naar Frankrijk gaat:

  1. Bestel je milieusticker (Crit’Air) op tijd. In meerdere Franse steden en regio’s zijn milieuzones. Deze milieuzones worden uitgebreid wanneer de luchtomstandigheden verslechteren. De sticker kost je slechts een paar euro, maar het duurt zo’n twee weken voordat je deze in huis hebt. Voor de elektrische auto heb je ook een Franse milieusticker nodig; dit is de groene sticker.
  2. Vergeet je granny charger (laadkabel met een Schuko-stekker aan de bronzijde) en verlengkabel niet. Met deze laadkabel kun je namelijk ook laden bij een normale wandcontactdoos wanneer je op locatie of bij je accommodatie met laadpaal niet kunt laden.
  3. Houd een marge van minimaal 20% actieradius bij het plannen van je reis als je nog niet vaak grote afstanden in het buitenland hebt afgelegd. Het heuvelachtige landschap kan namelijk impact hebben op je daadwerkelijke actieradius. Ook kan het gebeuren dat je bij een laadpaal aankomt die bezet of simpelweg defect is. De extra marge zorgt ervoor dat je de volgende laadpaal wél kunt halen. Laten we dit de Franse slag om de arm noemen.
  4. Langs de Franse autoroutes zijn afgelopen tijd veel nieuwe snelladers en snellaadstations aangelegd door onder andere Total Energies, Fastned, IONITY Electra en Engie. Zorg dat je meerdere laadpassen meeneemt zodat je gemakkelijk kunt snelladen langs de geplande route.
  5. Ga je met een aanhanger of caravan achter je elektrische auto naar Frankrijk, plan je route vooraf met bijvoorbeeld Google Maps zodat je snelladers kiest waar je door kunt rijden in plaats van bij een parkeerhaven. Op die manier hoef je niet af te koppelen.
  6. Geen Tesla? Geen zorgen! Tesla heeft behoorlijk veel Tesla Superchargers beschikbaar gemaakt voor niet-Tesla rijders. Je vergroot de mogelijkheden om te snelladen in Frankrijk met Tesla Superchargers. Het werkt simpel: download de Tesla app, maak een account aan en koppel een betaalmethode. Vervolgens activeer je de laadsessie bij de Superchargers via de Tesla app.
  7. In Parijs mag je een elektrische auto gratis parkeren, daarvoor heb je wel toestemming nodig van de Section du Stationnement sur Voie Publique. Heb je geen toestemming, dan krijg je alsnog een boete tenzij je betaald parkeert.

Waar staan de snelladers in Frankrijk?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Tegenwoordig is het niet meer zo lastig om een borne de recharge rapide oftewel snellader in Frankrijk te vinden. Het aanbod is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen, zeker langs de grotere autoroutes richting het zuiden. Vooral langs de Route du Soleil vind je tegenwoordig meerdere snelladers en snellaadstations waar je met 300 kW kunt laden. Hierdoor zijn de meeste elektrische auto’s binnen een halfuur wel tot 80% opgeladen. Dit geldt ook voor de A1, A6, A10, A11, A20, A31, A11, A71. Op sommige stukken is de dekking van snelladers nog lager, het gebruik van een goede routeplanner voor je elektrische auto helpt met het plannen van de laadstops onderweg naar je vakantiebestemming in Frankrijk.

Naast de snelladers van Total Enegries, Fastned, Allego, & IONITY vind je in Frankrijk uiteraard ook de Superchargers van Tesla, waarvan de dekking erg goed is in Frankrijk. Bij veel van deze snelladers kun je ook terecht wanneer je geen Tesla hebt. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor de Tesla-app nodig hebt en dat je een betaalmethode (creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express) gekoppeld moet hebben. Ook kun je betalen via Apple Pay in de Tesla app. Installeer de Tesla-app voordat je op vakantie vertrekt, dat is wel zo lekker tijdens je rit.

Andere aanbieders van snelladers die je in Frankrijk tegenkomt zijn bijvoorbeeld Engie, Electra, Carrefour, Freshmile & Lidl. Het is handig om je laadpassen te koppelen aan je routeplanner of aan te geven dat je een bepaalde aanbieder van snelladers prefereert omdat je weet dat je daar met je laadpas terecht kunt. Op die manier kan de routeplanner voor je elektrische auto daar al rekening mee houden voor jou tijdens je rit door Frankrijk.

Waar staan de snelladers in Frankrijk?

Waar staan de laadpalen in Frankrijk?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Frankrijk?

In de meeste Franse dorpjes kun je wel een laadpaal vinden. Het aantal laadpalen is ook de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen. Op de kaart hebben we de laadpalen met een laadsnelheid tot 22 kW in kaart gebracht. Uiteraard is het tijdens de vakantieperiodes drukker bij de laadpalen in Frankrijk doordat er steeds meer elektrische autorijders op vakantie gaan. Het is daardoor vriendelijk om je elektrische auto weg te halen nadat je opgeladen bent. Laadpalen vind je daarnaast vaak op industrieterreinen en aan de buitenrand van het dorp en je kunt steeds vaker laadmogelijkheden vinden bij winkelcentra. Let wel op dat sommige bedrijven of winkelcentra de poorten in de nacht afsluiten. Door de openingstijden te bekijken voorkom je dat je vast staat.

De betrouwbaarheid van laadpalen is niet zoals je in eigen land gewend bent. Het kan voorkomen dat een laadpaal het niet doet zelfs al geeft een app zoals Chargemap aan dat de laadpaal werkt of beschikbaar is. Grote aanbieders van laadpalen in Frankrijk zijn bijvoorbeeld Freshmile en Total, ook Engie en EvBox kom je vaak tegen. Om zeker te weten dat je kunt laden tijdens je vakantie is het handig om te kijken naar een accommodatie met een oplaadpunt. Steeds vaker staan er bij accommodaties laadpalen en dat helpt jou gemakkelijker op weg. Onderaan deze pagina kun je op een kaart van Frankrijk alle accommodaties met een laadpaal bekijken.

Bekijk op de kaart een overzicht dat we gemaakt hebben van alle laadpalen die een laadcapaciteit tot maximaal 22 kW hebben, zodat je een goed idee krijgt van de laadpaaldekking in het gebied waar jij op vakantie gaat. Wanneer je zorgt dat je meerdere laadpassen (minimaal 3 bijvoorbeeld) meeneemt naar Frankrijk, is het geen probleem om je elektrisch auto op te laden.

Waar staan de laadpalen in Frankrijk
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Frankrijk gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Frankrijk gaan voor een weekend weg of een vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden, laden en snelladen in Frankrijk plus laat je inspireren door onze reviews van vakanties naar Frankrijk.

Waarom je Powerdot steeds vaker tegenkomt richting Zuid-Europa?Elektrische Autovakanties
Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?Elektrische Autovakanties
Handig: bij Electra kun je een snellader reserverenElektrische Autovakanties
Let op: Frankrijk zet nieuwe manier in voor het betalen van tolElektrische Autovakanties
Gratis tolbadge voor je elektrische autoElektrische Autovakanties
Wat is het voordeel van de Chargemap Pass laadpas?Elektrische Autovakanties
BP Pulse gaat snelladers in Frankrijk plaatsenElektrische Autovakanties
Review: Weekend naar Parijs met de Nissan ARIYAElektrische Autovakanties
Goed nieuws: Engie opent steeds meer snellaadstations in FrankrijkElektrische Autovakanties
Fastned opent grote snellaadstations tussen Lille & ParijsElektrische Autovakanties
Steeds meer Tesla Superchargers open voor Niet Tesla'sElektrische Autovakanties
Laden bij Carrefour supermarkten in FrankrijkElektrische Autovakanties
Gratis je elektrische auto parkeren in ParijsElektrische Autovakanties
Meer dan 1.000 km zonder op te ladenElektrische Autovakanties
Zwarte zaterdag 2022Elektrische Autovakanties
Meer Fastned locaties Noord-Frankrijk op komstElektrische Autovakanties
IONITY laadpaalfiles richting de wintersportElektrische Autovakanties
Review: Weekend Lille met een elektrische autoElektrische Autovakanties
Meer Total snelladers op komstElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Frankrijk?

Zijn er bepaalde laadpassen die handig zijn voor Frankrijk en welke laadpas heb je nodig voor de regio’s in Frankrijk?

Je kunt met een Nederlandse laadpas veel van de laadpalen in Frankrijk gebruiken, zeker de snelladers langs de snelweg accepteren de gebruikelijke laadpassen wel. Toch raden we je sterk aan om te kijken naar een aantal extra laadpassen, omdat er altijd laadpalen in Frankrijk zijn die onderdeel zijn van een bepaalde energiemaatschappij en daardoor niet werken met een bepaalde laadpas of omdat er regionale laadpassen zijn. De regionale passen kom je vooral in de gebieden tegen waar de laadpaaldekking lager is, terwijl je juist daar zonder problemen wil kunnen laden.

Een combinatie van laadpassen die je helpen om te laden in Frankrijk zijn: Shell Recharge, Plugsurfing, Chargemap en de KiWhi laadpas. Ook is het handig om de Tesla app te installeren om gebruik te kunnen maken van Tesla Superchargers. Bij sommige laadpalen en snelladers kun je ook met je bankpas betalen en in sommige gevallen kun je betalen via een QR code op de laadpaal. In zo’n geval kun je betalen met bijvoorbeeld je creditcard of via Paypal. Dit is uiteraard handig, alleen vaak is de prijs voor deze manier van laden wel hoger dan wanneer je een laadpas gebruikt.

Welke laadpassen heb je nodig in Frankrijk?
Chargemap op de computer gebruiken
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Frankrijk gaat?

De bekendste routeplanners van Frankrijk: Chargemap.

Gebruik voor je vakantie naar Frankrijk een routeplanner voor de elektrische auto. Op die manier geef je bij het plannen van je vakantie alvast in welke auto je rijdt en helpt de routeplanner je precies de route te plannen langs de snelladers en laadpalen die optimaal zijn voor jou. Daarnaast kun je niet alleen zien waar de laadpalen in de buurt staan, maar ook hoeveel laadpalen in je omgeving daadwerkelijk beschikbaar zijn. Op de drukkere dagen is dat een uitkomst. De meest bekend routeplanner app in Frankrijk is Chargemap omdat deze uit Frankrijk zelf komt. Andere handige routeplanners zijn bijvoorbeeld Electric Routes, PUMP of A Better Routeplanner.

Koppel de routeplanner applicatie ook vooral aan het scherm van je infotainmentsysteem via Android Auto of Apple CarPlay. Op die manier kun je tijdens het rijden namelijk gewoon je ogen op de weg houden, zonder dat je elke keer op je mobiele telefoon moet kijken. Stelt de laadapp een bepaalde bestemming voor om te gaan laden? Zet deze dan ook in het navigatiesysteem van je auto. Deze houdt onder andere rekening met het voorbereiden van je accupakket, waardoor het snelladen sneller zal gaan. Uiteraard heb je hier vooral in de zomerperiodes profijt van.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een laadpaal in Frankrijk

Ga je op vakantie in Frankrijk met je elektrische auto en wil je het nog makkelijker maken? Kies dan een accommodatie met een laadpaal. Dat kan een camping met laadpaal in Frankrijk zijn, een hotel of juist een huurhuisje ergens in de vrije natuur. Wanneer je kiest voor een locatie met een laadpaal, weet je zeker dat je elke morgen begint met een volledig rijbereik, wat het een stuk leuker maakt om een van de pittoreske dorpjes, wijngaarden of juist grote steden te bezoeken tijdens je vakantie. Ook geeft het rust wanneer je elektrische auto gewoon in de buurt van je slaapplek kan staan in plaats van een dorp verderop.

Informeer bij het boeken altijd even naar de mogelijkheden, de aansluiting op het oplaadpunt en de prijs voor het opladen. Hoewel dit in de meeste gevallen gewoon de standaard Mennekes-aansluiting is, kan het zo zijn dat er een afwijkende laadpaal is zoals een Tesla Destination Charger of in sommige gevallen gewoon een stopcontact. Weet je dit van tevoren, dan kun je hier op inspelen én weet je zeker dat je tijdens je vakantie gewoon je elektrische auto kunt laden. Om te zorgen dat je altijd kunt opladen is het sowieso handig om je granny-charger plus een verlengsnoer mee te nemen naar Frankrijk.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

IONITY maakt nieuwe prijzen voor deze zomer bekend inclusief abonnementsprijzenElektrische Autovakanties
5 x opties om te betalen voor het laden bij een hotel met laadpaalElektrische Autovakanties
Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in DenemarkenElektrische Autovakanties
Goedkoper opladen tijdens je vakantie in Spanje met IberdrolaElektrische Autovakanties
Waarom je Powerdot steeds vaker tegenkomt richting Zuid-Europa?Elektrische Autovakanties
Eerste V4 snelladers zonder Tesla logo erop geopend door EG GroupElektrische Autovakanties
Kia EV6 winnaar ANWB Trekauto van het jaar verkiezing 2024Elektrische Autovakanties