Met de elektrische auto naar Italië

Met de elektrische auto naar Italië

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Italië. 

Stijlvol, smakelijk en fascinerend mooi. Italië is een erg populair vakantieland en niet zonder reden natuurlijk. De Italianen doen alles wat zij doen met passie, ze hebben stijl op het gebied van ontwerp en design en weten eenvoudige ingrediënten te combineren tot hoogstaande gerechten. Kortom Italië is veel meer dan Pizza & Pasta.

Deze mooie vakantiebestemming lijkt ver weg, maar bijvoorbeeld het noorden van Italië ligt op minder dan 1.100 kilometer van Utrecht. Lijkt dat nog steeds ver weg met de elektrische auto? Bedenk je dan dat het net zo ver rijden is als de Franse Alpen en minder ver is dan de Route du Soleil af te dalen naar Aix-en-Provence.

Met een elektrische auto naar Italië geeft je de mogelijkheid om die gedroomde roadtrip te maken tijdens je vakantie. Bezoek de prachtige steden zoals Milaan, Turijn, Venetië of Florence en toer langs de Italiaanse meren en kies je favoriete meer. Kies je voor het Comomeer, het Gardameer, het Lago Maggiore of het minder bekende Ortameer? Reis door naar de Dolomieten om alle bochten van de Stelvio op te rijden en deze pracht-trip compleet te maken alvorens naar huis te rijden.

Met de elektrische auto op vakantie naar Italië

Een aantal praktische tips die handig zijn wanneer je door Italië met je elektrische auto reist:

  1. Bestel een laadpas van Enel X of download de JuicePass-app (de app van Enel). Reguliere laadpalen werken niet altijd met de Nederlandse laadpassen en de Italiaanse laadpalen van Enel X kom je gegarandeerd tegen in Italië.
  2. Houd er rekening mee dat het zuiden van Italië minder laadpalen kent dan het noorden. Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer planning de reis met je elektrische auto vereist.
  3. Over de reis naar Italië hoef je je geen zorgen te maken. De snelwegen naar het zuiden door Duitsland en Zwitserland zijn namelijk rijkelijk voorzien van laadmogelijkheden.
  4. Houd een marge van minstens 20% op je actieradius. Italië heeft grote hoogteverschillen en vaak kan de temperatuur flink oplopen én zakken in de bergen. Beide factoren hebben een negatieve invloed op je actieradius. De 20% marge zorgt ervoor dat je uitwijkmogelijkheden hebt als een laadpaal niet werkt.
  5. Heb je geen Tesla? Download dan toch even de Tesla-app en koppel een betaalmethode aan de app. Veel Tesla Superchargers in Italië kunnen namelijk ook gebruikt worden om je niet-Tesla te laden en dat zorgt voor meer snellaadmogelijkheden in Italië.
  6. Veel steden (waaronder Milaan, Rome, Turijn, Bologna, Palermo, Pisa en Palermo) hebben milieuzones, net als de eilanden (Capri, Procida, Ponzo, Ischia). In steden als Bologna, Milaan en Palermo heb je een milieusticker of een ontzegging nodig om binnen de milieuzones te mogen rijden met je elektrische auto.
  7. Neem een creditcard mee of de PayPal-app op je mobiele telefoon, met een gekoppelde betaalmethode (je Nederlandse bankrekening kan gewoon aan PayPal gekoppeld worden). Zo kun je laadpalen activeren wanneer je laadpas niet werkt en betalen middels een QR-code mogelijk is.
  8. Tot slot: neem altijd een granny charger en een verlengsnoer mee. Zo kun je zelfs op locaties laden waar geen laadpaal aanwezig is en dat voorkomt laadstress.

Op deze pagina hebben we alle informatie verzameld die relevant is wanneer je op vakantie naar Italië gaat met je elektrische auto, inclusief alles over de beste laadpas voor Italië en de mogelijkheden op het gebied van laden & snelladen in Italië.

Waar staan snelladers in Italië?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Snelladen in Italië is nog volop in ontwikkeling en minder gewoon dan in eigen land. De meeste snelladers zijn te vinden langs de snelwegen en overige hoofdaders die door het noorden in de richting van Rome lopen. Deze snelladers zijn hoofdzakelijk van Enel X, FreeToX en Allego, al is het grootste gedeelte van IONITY dat ook het grootste aantal hyperchargers op naam heeft staan waar je met maximaal 300 kW op kunt laden. Bij de overige snelladers varieert de maximale laadsnelheid nog weleens, wat betekent dat je langer moet laden als je gewend bent met een hogere laadsnelheid te laden. Kies daarom bewust de juiste snellader voor jouw elektrische auto en bespaar onnodige laadtijd. Op de kaart zijn alle snelladers in Italië te vinden die met minimaal 43 kW kunnen laden.

De meeste snelladers vind je in het noordelijke gedeelte van Italië, voornamelijk van het meest noordelijke punt tot Rome. Onder deze grens neemt het aantal snelladers af en dat betekent dat je hier meer planning nodig hebt om langere afstanden te reizen met je elektrische auto. Ga je tijdens je vakantie zuidelijker dan Rome, gebruik dan een routeplanner-app om slim de juiste snelladers te vinden voor je trip. Denk ook aan de Tesla Superchargers waar je als niet-Tesla kunt snelladen. Dit vergroot aanzienlijk de mogelijkheden om te snelladen tijdens je vakantie. Let wel op dat je eerst de Tesla app moet downloaden en een account moet aanmaken plus een betaalmiddel aan je account moet koppelen.

Snelladen langs de snelweg in Italië

Waar staan de laadpalen in Italië?

Waar staan de meeste laadpalen en met welke snelheid kun je laden bij de laadpalen in Italië?

Uiteraard staan er in Italië ook veel reguliere laadpalen die een maximale laadsnelheid tot 22 kW bieden. Het grootste gedeelte van deze laadpalen is van Enel, dat direct ook het grootste netwerk van laadpalen in Italië heeft. Daarnaast zijn BeCharge, Alperia, Duferco en NextCharge belangrijke aanbieders van laadpalen in Italië die je op verschillende plekken terugvindt. Ook hier geldt dat het aantal laadpalen in het noorden van Italië hoger is dan in het zuiden. Vaak vind je (ook in het zuiden) laadpalen in dorpen, maar vooral bij grotere winkelcentra en industrieterreinen zijn vaak meerdere laadpalen te vinden. Check vooral ten zuiden van Rome de beschikbaarheid van de laadpalen op de locatie, aangezien het hier vaak drukker is.

Doordat het aantal laadpalen nog niet overal een uitgebreide dekking biedt is het aan te raden om te zoeken naar een accommodatie met een laadpaal tijdens je vakantie. Zo weet je zeker dat je een laadpaal in de buurt hebt en dat je niet een stuk naar een naastgelegen dorp hoeft te lopen om je auto op te halen. Onderaan deze pagina kun je alle accommodaties met een laadpaal in Italië bekijken. Het boeken van bijvoorbeeld een hotel met laadpaal helpt je bij het maken van je trip door Italië. Op de kaart hebben we alle laadpalen in Italië met een laadcapaciteit tot 22 kW verzameld, zodat je direct weet waar je kunt opladen in Italië.

Je elektrische auto opladen in Italië
De meest recente artikelen over met je elektrische auto naar Italië op vakantie gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Italië gaan voor je vakantie, lees over ontwikkelingen op het gebied van snelladers en laadpalen in Italië en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Italië te lezen.

Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?Elektrische Autovakanties
Handig: bij Electra kun je een snellader reserverenElektrische Autovakanties
Fastned gaat ook in Italië snellaadstations openenElektrische Autovakanties
IONITY opent het grootste snellaadstation tot nu toe in ItaliëElektrische Autovakanties
Kamperen dankzij Vehicle to Load (V2L)Elektrische Autovakanties
Zwarte zaterdag 2022Elektrische Autovakanties
Zwarte zaterdag 2021Elektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Italië?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Italië?

Bij de grotere snellaadstations langs de snelweg kun je vaak wel terecht met je Nederlandse laadpas. Alleen het is sowieso handig om naar Italië minimaal 3 laadpassen mee te nemen. Bij de laadpalen van IONITY werken bijvoorbeeld de laadpassen van de ANWB, van Plugsurfing en van Shell Recharge wel, alleen bij de laadpalen in de Italiaanse dorpen en steden is dit niet altijd het geval.

Wil je meer zekerheid dat je bij veel laadpalen in Italië kunt opladen? Dan is de Juicepass app van Enel X een absolute aanrader. Verder is het voor snelladers handig om de Tesla app te downloaden zodat je ook bij Tesla supercharges kunt snelladen. Met deze laadpassen (en de app van Enel) kun je vaak wel bij alle laadpalen in Italië betalen. Als back-up kun je zorgen dat je een creditcard hebt of de PayPal-app op je mobiele telefoon hebt. Bij PayPal kun je gewoon je Nederlandse bankrekening koppelen via IBAN, waarna je vervolgens ook bij veel laadpalen kunt opladen via de QR-code.

Welke laadpassen heb je nodig in Italië?
Gebruik een routeplanner voor je elektrische auto in Italië
Welke routeplanners zijn handig voor een reis met de elektrische auto naar Italië?

De bekendste routeplanners zijn de apps van A Better Routeplanner en Chargemap.

Hoe zuidelijker je gaat in Italië, hoe lastiger het wordt om een laadpaal op korte afstand te vinden. Voor elektrische auto’s met een hogere actieradius is dit minder uitdaging, maar wanneer je een kleiner accupakket hebt, is het goed om rekening te houden met het plannen van je route. Een goede routeplanner is handig om de juiste laadpalen te vinden en te bekijken of ze beschikbaar zijn. Een goede routeplanner zoals Electric Routes, PUMP, A Better Routeplanner of de ANWB Routeplanner zorgt voor een planning langs de meest optimale laadpalen voor jouw type elektrische auto.

Vergeet niet dat je de laadapps kunt koppelen aan het infotainmentscherm met Apple CarPlay of Android Auto. Op die manier krijg je de informatie gewoon op je dashboard te zien. Zet daarnaast de bestemmingen óók in het navigatiesysteem van je auto. Deze houdt rekening met het voorverwarmen of koelen van de batterij en het voorbereiden van de laadsessie.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een laadpaal in Italië

Wil je de vakantie met de elektrische auto in Italië makkelijker maken? Kies dan een locatie met een oplaadpunt om je vakantie door te brengen. Er zijn tal van campings, hotels en vakantiewoningen in Italië die voorzien zijn van een laadpaal. Op die manier heb je je elektrische auto altijd in de buurt en hoef je niet een stuk te rijden om je auto te laden in een dorp, waarna je vervolgens ook nog eens moet hopen dat de lokale Italiaanse laadpaal wel geladen heeft.

Op de kaart hebben we de hotels, vakantiehuizen en campings met laadpaal in Italië verzameld, zodat je precies kunt zien waar je terecht kunt. Vergeet niet van tevoren te informeren bij de beheerder of verhuurder naar de laadmogelijkheden. Zo weet je zeker dat de laadpaal werkt en dat je deze ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Is er geen laadpaal aanwezig, maar heb je wel een granny charger en verlengkabel bij je? Vraag dan altijd even om toestemming voordat je deze gebruikt én vraag welk stopcontact je het beste kunt gebruiken. Een stopcontact op de maximale spanning binnen het netwerk op een lege groep laadt namelijk aanzienlijk sneller dan andere stopcontacten.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

5 handige tips voor een vakantie met je TeslaElektrische Autovakanties
Daktent op de elektrische auto erg populair dit jaarElektrische Autovakanties
Go Electra maakt snelladen in België gemakkelijkerElektrische Autovakanties
Wil je weten of een laadpaal in Nederland werkt?Elektrische Autovakanties
Aral Pulse gaat eerste gigahub snellaadstation openen in DuitslandElektrische Autovakanties
Dit is het voordeel van online een tolvignet kopenElektrische Autovakanties
Vanaf eind 2024 kun je overal bij Aldi in België je elektrische auto opladenElektrische Autovakanties