Met de elektrische auto naar Luxemburg

Met de elektrische auto naar Luxemburg

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Luxemburg. 

Luxemburg is bij veel vakantiegangers bekend als een stopplek onderweg naar de Franse Alpen of de Route du Soleil. Luxemburg als vakantieland is iets minder bekend en staat vaak niet zo hoog op de lijst met populaire vakantielanden. Toch is Luxemburg als vakantieland zeker een aanrader met de prachtige uitzichten, heerlijke accommodaties en alle bezienswaardigheden die op relatief geringe afstand van elkaar liggen. Ga je naar Luxemburg stad of kom je door Luxemburg met je elektrische auto om zo naar je vakantiebestemming in Zuid-Europa te rijden, dan zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Luxemburg is dan wellicht een klein landje, het heeft altijd al veel impact gehad op vakantiegangers die richting het zuiden reizen. Haast iedere brandstofauto is weleens gestopt in Luxemburg om goedkoper te tanken. Het land is eigenzinnig en heeft ook voor elektrische autorijders eigen regeltjes en Luxemburgse laadpalen in petto.

Je elektrische auto opladen in Luxemburg tijdens je vakantie

Een aantal praktische zaken zijn handig om te weten als je door Luxemburg met je elektrische auto reist:

  1. Het aantal snelladers langs de snelwegen in Luxemburg is nog beperkt. Hou hier rekening mee als je door Luxemburg komt tijdens je vakantie. Plan bijvoorbeeld een laadstop net voor de grens in België of in Noord-Frankrijk waar IONITY en Fastned bij Metz grote snellaadstations hebben geopend.
  2. Het grootste netwerk van laadpalen in Luxemburg is van Chargy, de meeste Nederlandse laadpassen werken bij Chargy laadpalen. In geval van nood kun je altijd Ad hoc laden door je creditcard te gebruiken.
  3. Voordat je in Luxemburg bent, reis je vaak door de Ardennen. Dit heuvelachtige gebied heeft effect op je actieradius. Hou hier rekening mee bij het plannen van je route, want de actieradius neemt sneller af bij rijden in de bergen.
  4. Er zijn in Luxemburg niet veel Tesla Superchargers locaties. Plan je route slim en zorg dat je voor Luxemburg al geladen hebt of kies voor een Supercharger nadat je Luxemburg door bent.

Op deze pagina hebben we verschillende kaarten met laadpalen en snelladers in Luxemburg geplaatst, plus alle informatie die je nodig hebt om het maximale uit je reis door of vakantie in Luxemburg met de elektrische auto zo prettig mogelijk te maken.

Waar staan snelladers in Luxemburg?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Waar je in veel landen een aanzienlijk aantal snelladers langs de grote snelwegen kunt vinden, is dat in Luxemburg nog beperkt. Langs de snelweg richting Luxemburg stad vanuit Arlon in België en richting Metz in Frankrijk kom je een aantal Chargy hyperchargers tegen aan beide kanten van de snelweg. Verder kom je in Luxemburg snelladers van Shell Recharge en van Total Engeries tegen. Een aantal van de snelladers kunnen je elektrische auto zelfs laden met 350 kW, wat handig is wanneer je bijvoorbeeld de Model 3 van Tesla hebt, of een Kia EV6. Wat Tesla betreft: dit bedrijf heeft ook een laadlocatie met Superchargers. Deze ligt bij de stad Luxemburg.

Op de kaart hebben we de snelladers in Luxemburg verzameld, zodat je eenvoudig kunt zien waar je terecht kunt wanneer je een snellader (vanaf 43 kW) zoekt.
Houd er rekening mee dat het wel zo sociaal is om de snelladers uitsluitend te gebruiken om de accu tot 80% te laden. Na dit percentage neemt de laadcurve af en is laden bij een snellader niet langer lonend omdat het inefficiënt is. Zorg ervoor dat je een app van een laadpas-aanbieder gebruikt om de kosten voor je laadsessie te zien voordat je start, zo voorkom je onverwachte kosten.

Snelladen in Luxemburg

Waar staan de laadpalen in Luxemburg?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Luxemburg?

Het aantal laadpalen in Luxemburg is nog beperkt in vergelijking met Nederland. Vooral de verdeling van de laadpalen is opvallend, want de meeste laadpalen (tot 22 kW) zijn in Luxemburg stad en het meer noordelijke deel van Luxemburg te vinden. Een voordeel van de laadpalen in Luxemburg is dat al deze laadpalen gewoon voorzien zijn van een Mennekes-aansluiting, dus je kunt je type 2 laadkabel gewoon in de laadpaal prikken om vervolgens je elektrische auto te laden.

Nagenoeg alle laadpalen in Luxemburg zijn van Chargy of Total. Als je naar Luxemburg op vakantie gaat met je elektrische auto, dan is het aan te raden om je reis goed te plannen. Rondom de stad Luxemburg is laden in garages of bij publieke laadpalen vrij gemakkelijk. Voordat je de grens naar Luxemburg over bent kom je door Wallonië en het aantal laadpalen is hier ook niet heel ruim bezaaid. Daarover kun je meer lezen op onze pagina ‘met de elektrische auto naar België’.

Laadpalen in Luxemburg
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Luxemburg gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Luxemburg gaan voor een weekend weg of een vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Luxemburg en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Luxemburg te lezen.

Handig: bij Electra kun je een snellader reserverenElektrische Autovakanties
Aral Pulse snelladers vanaf nu ook in Luxemburg beschikbaarElektrische Autovakanties
Waarom Chargy in Luxemburg (nog) onmisbaar is?Elektrische Autovakanties
Luxemburg stunt met goedkope laadtarievenElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Luxemburg?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Luxemburg?

Bij de laadpalen van Chargy kun je eigenlijk alle Nederlandse laadpassen gebruiken (zoals de laadpas van de ANWB, Shell Recharge, Coolblue, Vandebron, MTc en 50five). Ondanks dat je meestal met je Nederlandse laadpas uit de voeten kunt in Luxemburg is het raadzaam om minimaal een of twee extra laadpassen mee te nemen wanneer je met de elektrische auto naar Luxemburg gaat. Denk bijvoorbeeld aan de laadpas van Plugsurfing of de Chargemap laadpas. Mocht jouw laadpas niet werken bij een van de oplaadpunten, dan is er nog een andere oplossing. Nagenoeg alle laadpalen in Luxemburg zijn geschikt om te laden zonder dat je een laadpas nodig hebt. Wel heb je een creditcard nodig om te betalen voor je laadsessie. Verder is het eenvoudig want je scant de QR-code op de laadpaal na het kiezen van je betaalmethode kun je gewoon direct laden. Let wel op: de kosten zijn vaak wel hoger bij gebruik van je creditcard dan bij het laden met een laadpas. Probeer daarom altijd eerst of je laadpas werkt voordat je je creditcard uit je portemonnee haalt.

Welke laadpassen heb je nodig in Luxemburg
Elektrische auto Routeplanner app Luxemburg
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Luxemburg gaat?

De bekendste routeplanner is de app en laadpas van Chargemap.

Een routeplanner is altijd handig om je te helpen om de beste laadpalen en snelladers voor jouw type auto te vinden. Wanneer je een elektrische auto hebt met een kleinere actieradius dan is het handig om een routeplanner zoals de Chargemap routeplanner app te gebruiken. Een goede routeplanner voor je elektrische auto kan je namelijk laadstress besparen. Naast Chargemap kun je bijvoorbeeld een van de volgende routeplanners gebruiken: A Better Routeplanner, de ANWB Routeplanner, PUMP of Electric Routes. Check bij het bekijken van stations in de buurt ook altijd even hoeveel laadpalen vrij zijn. Op die manier voorkom je dat er enkele wachtenden voor je staan en je reis langer duurt dan nodig. Nog een tip: voer de bestemming die de app aangeeft ook in je navigatiesysteem in. Het navigatiesysteem van je elektrische auto houdt namelijk ook rekening met het eventueel voorverwarmen en voorbereiden van je accupakket waardoor je sneller kunt snelladen, indien je auto over een warmtepomp beschikt.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Luxemburg

In Luxemburg is het handig om te zoeken naar accommodaties met een laadpaal. Op die manier weet je zeker dat je kunt opladen op de plek waar je verblijft en dat vergroot je vakantieplezier vaak aanzienlijk. Daarnaast hoef je niet te zoeken naar een beschikbare laadpaal ergens in een nabijgelegen dorp om terug te wandelen naar je accommodatie.

Kies je een hotel of vakantiewoning met een laadpaal in Luxemburg, informeer dan altijd van tevoren naar de mogelijkheden en de situatie. Zo voorkom je verrassingen over hoge laadkosten of slechts een beschikbare aansluiting.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Nieuw: gebruik met Polestar Charge nu ook de Tesla SuperchargersElektrische Autovakanties
Allego opent steeds meer snellaadstations in BelgiëElektrische Autovakanties
Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?Elektrische Autovakanties
Clever opent groot snellaadstation net over de grens van Duitsland in AabenraaElektrische Autovakanties
Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?Elektrische Autovakanties
Wist je dat je met de Chargemap app laadpalen op prijs kunt filteren?Elektrische Autovakanties
Fastned gaat nog eens 34 snellaadstations extra openen in DuitslandElektrische Autovakanties
IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in EuropaElektrische Autovakanties