Met de elektrische auto naar Zweden

Met de elektrische auto naar Zweden

Hier lees je alles over met je elektrische auto naar Zweden rijden. 

Het land waar ‘hej’ een formele begroeting is, het thuisland van de IKEA, de gehaktballetjes met rode saus en uiteraard hét land waar je de elanden in de ochtend schemering uit het bos ziet komen. Zweden is een van de makkelijkste landen om een vakantie te houden met je elektrische auto, want de laadmogelijkheden zijn eindeloos en bij de meeste laadpalen vind je alle informatie in meerdere talen, waaronder Engels. Tegelijkertijd is dit bij uitstek een land waar je op moet letten wanneer je elektrisch rijdt, want de afstanden kunnen ongelooflijk lang zijn. Enige planning is dus handig en gelukkig is het plannen van routes met je elektrische auto geen probleem in het land van herkomst van A Better Routeplanner (ABRP).

Zweden is enorm groot en uitgestrekt en dat maakt het een fantastisch land in Scandinavië om naartoe op vakantie te gaan. De Zweden houden zelf van elektrisch rijden en dat kan ook niet anders als thuisbasis van Volvo en Polestar. Op deze pagina hebben we zoveel mogelijk informatie voor je verzameld om je verder op weg te helpen met je elektrische auto naar en in Zweden. Het voordeel is dat je voor vertrek al weet waar je aan moet denken en bijvoorbeeld welke laadpassen je moet bestellen. Vergeet ook niet te kijken naar alle accommodaties in Zweden waar je jouw elektrische auto kunt opladen onderaan deze pagina.

Met je elektrische auto naar Zweden

Wanneer je met je elektrische auto naar Zweden gaat voor een vakantie, of tijdens een doorreis naar bijvoorbeeld het prachtige Noorwegen staan hier de belangrijkste tips om je op weg te helpen:

  1. Onderweg naar Zweden kom je door Duitsland en Denemarken met de elektrische auto. Bekijk waar de snelladers staan langs je route naar Zweden en bekijk waar je onderweg kunt overnachten en je auto opladen bijvoorbeeld bij een hotel met laadpaal.
  2. In Zweden staan de meeste snelladers in het Zuiden en langs de snelwegen. De meeste snelladers en laadpalen liggen onder de grens van Stockholm, simpelweg omdat hier de meeste mensen wonen. Ga je het binnenland in, plan je route dan met een routeplanner voor elektrische auto’s en zorg dat je zo’n 10% actieradius overhoudt waardoor je altijd nog uitwijkmogelijkheden hebt. In de koude wintermaanden is het beter om meer marge aan te houden zoals zo’n 20% omdat kou invloed heeft op de actieradius van je auto.
  3. Veel laadpleinen vind je bij winkelcentra die net buiten de steden liggen. Deze centra zijn aangegeven met een winkelwagentje op het verkeersbord bij de afslag. Naast laadpleinen vind je hier tegenwoordig meerdere laadpalen per parkeerplaats.
  4. Snelladers van IONITY zijn eigenlijk altijd uitgerust met een QR-code om de laadsessie te starten. Een creditcard of een Paypal-account met je betaalrekening eraan gekoppeld helpen je om ook op die manier te kunnen betalen voor het (snel)laden. Vaak is dit overigens wel duurder dan betalen met een laadpas.
  5. Installeer de Fortum Charge & Drive app en neem meerdere laadpassen mee naar Zweden zoals de Vattenfall InCharge laadpas, de Plugsurfing laadpas en bestel eventueel een laadpas van mer.
  6. Reis je via Duitsland of Denemarken, dan is het verstandig om nog even te laden voordat je de boot oprijdt of aan de brug naar Zweden begint. Onderweg laden is (nog) niet mogelijk en dit zorgt tijdens drukkere periodes voor laadpaalfiles in het zuiden van Zweden wanneer meerdere automobilisten dezelfde snelladers kiezen om de reis in Zweden voort te zetten.
  7. Lukt het niet of kom je er niet uit? Spreek gerust een Zweedse elektrische autorijder aan. Zij helpen je graag, beheersen het Engels prima en geven je vaak tips met betrekking tot laden of plekken die je écht bezocht moet hebben.

Waar staan de snelladers in Zweden?

Welke aanbieders van snelladers zijn er in Zweden, waar zijn de snelladers te vinden en waar moet je aan denken?

In het zuiden en midden van Zweden (grofweg tot de lijn waarop Stockholm ligt), is de dekking van snelladers uitstekend. Je vindt de snelladers vooral langs de grote wegen, met name bij grotere tankstations zoals Circle K en OKQ8. Een andere plek waar je vaak (grotere) laadstations met meerdere snelladers tegenkomt, is de McDonalds. Deze staan echter niet altijd langs de weg aangegeven, maar zijn wel zichtbaar in je navigatiesysteem of routeplanner. McDonalds biedt de snelladers aan in samenwerking met Recharge en EON/Clever.

In Zweden vind je daarnaast vaak meerdere snelladers in en rond de winkelcentra, die net buiten de grote en middelgrote steden liggen. Deze snelladers vind je vaak op het terrein van winkels en bedrijven en dat betekent dat zij niet altijd 24/7 geopend zijn (al is dat wel de standaard tegenwoordig). Check van tevoren in een laadapp of het daadwerkelijk gaat om snelladers op deze locaties, aangezien je hier alles kunt vinden van 3,7 kW laadpalen tot snelladers met minstens 200 kW laadcapaciteit.

Reis je met de elektrische auto naar een bestemming ten noorden van Stockholm? Dan is het goed om je reis net iets beter te plannen. Hoe verder je naar het noorden van Zweden reist, hoe minder steden er zijn en daarmee neemt ook het aantal snelladers iets af. Dat kun je goed zien op de kaart waarin we de snelladers (met meer dan 43 kW) in Zweden verzameld hebben.

Snelladen in Zweden

Waar staan de laadpalen in Zweden?

Wat zijn de grootste aanbieders van laadpalen en zijn er specifieke dingen waaraan je moet denken?

Laadpalen vind je overal in Zweden. Zelfs in de kleinere dorpen staan laadpalen, mits er een parkeerplaats is die voldoende ruimte biedt. De meeste laadpalen vind je bij winkels (zoals Lidl en Ikea), (grotere) parkeerplaatsen, eetgelegenheden en tal van tankstations zoals Circle K die samenwerkingen aangegaan zijn met grote laadpaalaanbieders zoals Recharge (onderdeel van een samenwerking met Fortum), InCharge (onderdeel van Vattenfal), E.On en mer. Bij de meeste reguliere laadpalen kan geladen worden op 11 of 22 kW. Op de kaart van Zweden zie je eenvoudig de laadpalen waar je tot 22 kW kunt laden. Langzamere laadpalen kom je steeds minder tegen in Zweden, wat vooral te maken heeft met het regeringsbeleid dat volledig voor innovatie en vernieuwing gaat.

Denk eraan dat je voor veel publieke parkeerplaatsen een blauwe parkeerschijf nodig hebt. Hoewel de regels per kommun (vergelijkbaar met de Nederlandse ‘gemeente’) verschillen, kun je overal dezelfde parkeerschijf gebruiken. De parkeerschijf heet Parkeringsskiva, wat standaard afgekort wordt tot P-skiva en deze kun je gratis krijgen bij elke supermarkt in Zweden. Gebruik je een gratis laadpaal? Check dan altijd even of er een tijdslimiet aan het laden verbonden is. Wanneer dit het geval is, staat dit vermeld bij de laadpaal zelf. Lukt het je niet om het Zweeds te lezen? Download dan de Google Translatie app op je telefoon, daarmee kun je via je camera real-time vertalingen zien op je scherm. Installeer ook de handige app van Easypark, daarmee kun je betalen voor het parkeren én voor het laden wanneer je een laadpaal gebruikt.

Laadpalen in Zweden
De meest recente artikelen over met een elektrische auto naar Zweden gaan

Lees de leukste artikelen over naar Zweden gaan met een elektrische auto, doe inspiratie op voor je volgende vakantie naar Zweden, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Zweden en bekijk onze ervaringen van vakanties naar Zweden.

IONITY lanceert bèta routeplanner op de websiteElektrische Autovakanties
Aldi & GOFAST gaan snelladers door heel Zwitserland plaatsenElektrische Autovakanties
De nieuwe Plugsurfing routeplanner app getestElektrische Autovakanties
De GRID routeplanner voor je EVElektrische Autovakanties
Shell Recharge routeplanner appElektrische Autovakanties
De Electric Routes routeplanner appElektrische Autovakanties
PUMP routeplanner appElektrische Autovakanties
Chargetrip GO routeplannerElektrische Autovakanties
Welke laadpassen moet je meenemen naar Zweden?

Zorg dat je gemakkelijk kunt laden tijdens je vakantie naar Zweden en neem meerdere laadpassen mee.

Hoewel nagenoeg alle internationale laadpassen, zoals Plugsurfing, Vattenfall InCharge en de ANWB laadpas, werken in Zweden, kan het verstandig zijn om te zorgen voor enkele extra laadpassen. Met de laadpas van mer kun je bij bijna alle laadpalen in Zweden je laadsessie starten. Download voor de zekerheid de app van Fortum ook alvast, zodat je makkelijk bij de Recharge-snelladers kunt laden. Om de app van Fortum te kunnen gebruiken, moet je van tevoren een betaalmethode koppelen aan je account. Een andere handige app is de Tesla-app, zelfs als je geen Tesla rijdt. Als niet-Tesla kun je namelijk in Zweden en onderweg naar Zweden in Denemarken en Duitsland ook gebruik maken van de opengestelde Tesla Superchargers.

Wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Neem dan ook een creditcard mee, zoals Visa of Mastercard. Met deze kaarten kun je contactloos betalen bij heel veel laadpalen in Zweden. Plus met een creditcard heb je altijd een back-up plan als al je laadpassen niet werken en je kunt wel laden via het scannen van een QR-code op de paal. Heb je geen creditcard? Maak dan een Paypal-account aan met je betaalrekening eraan gekoppeld, dat werkt vergelijkbaar. Goed om te weten: de app van Fortum is ook te gebruiken in Finland. De laadpas van mer is op zijn beurt ook geschikt voor het laden van je EV in Noorwegen.

Welke laadpassen heb je nodig in Zweden?
A Better Routeplanner (ABRP) Polestar 2
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Zweden op vakantie gaat?

Zweden is de thuisbasis van A Better Routeplanner.

Ongeacht welk gedeelte van Zweden je wilt bezoeken, is een geschikte routeplanner handig, al zou het alleen al zijn om de laadstress in de kiem te smoren. In de voorbereiding is het handig om op de computer je laadstops te bekijken met bijvoorbeeld de routeplanner van de ANWB. Wil je onderweg je route plannen dan zijn apps als de Chargemap app en vooral de routeplanner van A Better Routeplanner erg handig. Ben je op zoek naar een laadpaal of snellader? Gebruik dan Place To Plug of de app van je laadpas-aanbieder.  Op Place to Plug zie je niet alleen waar de laadpalen staan, maar ook de actuele informatie en de maximale laadsnelheid van de laadpaal. Voor meer features en mogelijkheden heb je een betaald account nodig.

Vergeet niet je favoriete routeplanner te koppelen aan het scherm via Android Auto of Apple CarPlay. Op die manier krijg je alle reisinformatie namelijk direct voor je in beeld, zonder dat je met je telefoon bezig moet. En met al het overstekende wild in de Zweedse bossen is dat geen overbodige tip.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Zweden

Wanneer je het jezelf gemakkelijk wilt maken tijdens je vakantie met de elektrische auto naar Zweden, dan kies je voor een accommodatie met een laadpaal. Zo weet je zeker dat je niet ’s ochtends eerst naar een snellader moet voordat je met je EV naar een van de pittoreske dorpjes, uitgestrekte natuurgebieden of een van de vele meren kunt gaan. Informeer altijd bij het boeken naar de capaciteit en beschikbaarheid van de laadpaal, zodat je goed voorbereid op reis kunt. Neem voor de zekerheid altijd een granny charger (laadkabel met een stekker die op de normale 230V stopcontacten past) en verlengkabel mee. Zo weet je zeker dat je op elke locatie kunt laden. Vraag ook gerust of je bij een accommodatie kunt opladen. Dit helpt je letterlijk verder op weg en is vaak nog gratis ook.

Op de kaart tonen we de accommodaties in Zweden met een oplaadpunt voor elektrische auto’s, zodat je gemakkelijk kunt kijken welke camping, hotel of vakantiehuisje het beste bij jou past.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Dit zijn de voordelen van de EnBW Mobility+ laadpasElektrische Autovakanties
Vanaf nu ook tolwegen zonder tolpoortjes richting Normandië en BretagneElektrische Autovakanties
Dit zijn de 3 meest betrouwbare snellaadnetwerkenElektrische Autovakanties
Deze tips & tricks in de Tesla-app maken je vakantie prettiger Elektrische Autovakanties
Vergeet de Waylet app van Repsol niet om in Spanje makkelijk te kunnen opladenElektrische Autovakanties