Met de elektrische auto naar Oostenrijk

Met de elektrische auto naar Oostenrijk

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Oostenrijk. 

Een heerlijk vakantieland voor zowel de zomer als de winter; Oostenrijk. Wie kent Oostenrijk niet van de gezellige wintersportvakantie of van de actieve zomervakantie? Lekker après-skiën na een dag in de verse sneeuw of genieten van een welverdiende borrel na een lange hike of fietstocht door het Oostenrijkse landschap en ’s avonds met een gezonde kleur op het gezicht aan het diner. De veelzijdigheid van het land en de uitgestrekte, bergachtige natuurlandschappen zorgen ervoor dat Oostenrijk zich kwalificeert als ideaal vakantieland waarbij je jezelf tijdens je vakantie in Oostenrijk al snel zult betrappen op het maken van véél te veel foto’s.

Voor je vakantie met de elektrische auto naar Oostenrijk is het goed om te weten dat dit prima te doen is. De laadpaaldekking in Oostenrijk is behoorlijk goed en tijdens je reis naar Oostenrijk kom je door Duitsland waar je tal van snelladers vindt langs de snelwegen richting Oostenrijk. Tegelijkertijd is het altijd goed om je reis goed te plannen, omdat de prijzen voor laden kunnen verschillen en er lokale regels gelden die ervoor kunnen zorgen dat je vakantie duurder uitpakt dan voorzien. Op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie voor je verzameld zodat jij direct je vakantie kunt voorbereiden.

Elektrische auto opladen in Oostenrijk bij de Lidl winkels

Een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je met je elektrische auto naar Oostenrijk gaat:

  1. Een vignet is verplicht voor alle auto’s in Oostenrijk, ook voor je elektrische auto heb je een vignet nodig in Oostenrijk. Je hebt geen extra vignet nodig voor een caravan of aanhanger.
  2. Houd minstens 20% actieradius over tijdens het plannen van de reis. De bergen en de vaak wat koudere weersomstandigheden hebben effect op je actieradius en zeker wanneer je niet gewend bent met rijden in de bergen met de elektrische auto is het prettig om voldoende actieradius over te houden. Hoewel de accu weer energie terugwint tijdens het dalen, heft dit het extra verbruik bij het klimmen niet op.
  3. Bij veel laadpalen in Oostenrijk betaal je per minuut of rekenen ze een ‘Blockiergebühr‘. Let op als je jouw elektrische auto ’s nachts aan een laadpaal laat staan, want dat kan bijzonder prijzig worden.
  4. Neem altijd een granny charger (laadkabel met een Schuko-stekker die op elk stopcontact past) en een verlengkabel mee. Zo weet je zeker dat je ook kunt laden wanneer er geen (vrije) laadpaal is.
  5. IONITY heeft best veel snelladers langs de grote Oostenrijkse snelwegen en daar kun je meestal gewoon met je Nederlandse laadpas laden. Handige laadpassen om mee te nemen naar Oostenrijk zijn de laadpassen van Maingau of Plugsurfing.
  6. Steeds meer accommodaties in Oostenrijk bieden een laadpaal aan voor gasten. Neem voor- of nadat je geboekt hebt altijd even contact op met de accommodatie om te vragen wat de kosten voor het laden zijn en wat voor type laadpaal de accommodatie heeft. Bij een Tesla destination charger laadpaal kan bijvoorbeeld niet iedere elektrische auto laden.

Waar staan snelladers in Oostenrijk?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Onderweg naar Oostenrijk in Duitsland is het aantal snelladers de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen en ook in Oostenrijk staan langs de Oostenrijkse snelwegen meer en meer snelladers. Veel van de snelladers in Oostenrijk zijn hyperchargers en er zijn ook nog veel snellaadpalen met de drie aansluitingen (ChadeMO, CCS en AC43). De nieuwste snelladers (hyperchargers) zijn voorzien van CCS-stekkers. Een van de grootste aanbieders van snelladers in Oostenrijk is IONITY. Uiteraard is de dekking van snelladers in de toeristische regio’s, zoals de populaire wintersportgebieden het hoogst, aangezien de vraag naar snelladers hier het grootst is.

Oostenrijk heeft ook een ruim aanbod aan Tesla Superchargers beschikbaar. Veel van deze Superchargers kun je ook gebruiken wanneer je geen Tesla hebt. Dat is handig want daardoor kun je op veel meer plekken snelladen en dat maakt je reis makkelijker. De Tesla Superchargers zijn goed verspreid over Oostenrijk en uiteraard zijn ze te vinden bij de toeristische trekpleisters plus de gebieden waar veel mensen op wintersport gaan. Om als niet-Tesla te laden bij Tesla heb je wel de app van Tesla nodig. Download deze vooral nu alvast, zodat je niet met matig bereik op een laadplein staat te wachten tot je genoeg signaal hebt om een creditcard of andere betaalmethode te koppelen aan de app.

Houd er rekening mee dat je snelladers gebruikt om je auto tot maximaal 80% te laden. Na dit percentage neemt de laadcurve sterk af, waardoor het haast onzinnig is om je auto aan de snellader te laten staan. Op de kaart zijn alle snelladers (minimaal 43 kW) in Oostenrijk te zien, zodat het nog makkelijker wordt om je vakantie te plannen.

Waar staan de laadpalen in Oostenrijk

Waar staan de laadpalen in Oostenrijk?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen en waar moet je aan denken als je jouw elektrische auto in Oostenrijk wilt opladen?

Ook voor de ‘gewone’ laadpalen geldt dat het aantal oplaadpunten in Oostenrijk het hoogst is in de toeristische gebieden, maar eigenlijk vind je in de meeste dorpen tegenwoordig wel meerdere laadpalen. Vooral bij de winkels en industrieterreinen zijn vaak laadpalen te vinden. Bij sommige winkels is het mogelijk om tijdens je vakantie gratis te laden. Gebruik een app zoals Chargemap om te bekijken of er laadpalen inde buurt beschikbaar zijn en wat ervaringen van andere gebruikers zijn met die laadpaal.

Een van de grotere aanbieders van laadpalen in Oostenrijk is Tesla met de destination chargers bij hotels en wintersportaccommodaties. Let er wel op dat niet iedere elektrische auto kan laden bij een Tesla destination charger. Andere grote aanbieders van laadpalen in Oostenrijk zijn Smatrics, Ella & winkels zoals Lidl. Op de kaart hebben we de laadpalen verzameld, zodat je direct kunt zien welke laadpalen in de buurt liggen van jouw vakantieverblijf. Houd er rekening mee dat veel accommodaties (waaronder hotels en campings) in Oostenrijk tegenwoordig ook van laadpalen voorzien zijn. Uiteraard kun je hier ook van profiteren bij het plannen van je reis én verblijf. Bekijk onderaan de pagina alle accommodaties met een laadpaal in Oostenrijk waar je direct kunt boeken.

Tesla Destination Charger laadpalen in Oostenrijk
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Oostenrijk gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto op vakantie naar Oostenrijk gaan, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Oostenrijk en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Oostenrijk te lezen.

Review: Met de Tesla Model 3 naar Italië op vakantieElektrische Autovakanties
Wat is de invloed van kou op je actieradius?Elektrische Autovakanties
Review: Met de elektrische auto naar OostenrijkElektrische Autovakanties
Met elektrische auto op wintersportElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Oostenrijk?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Oostenrijk?

Op het gebied van laadpassen is het goed om even op te letten in Oostenrijk. Langs de snelwegen vind je veel snelladers van IONITY en Tesla Superchargers zoals al beschreven. Bij IONITY kun je vaak terecht met je laadpas en voor Tesla heb je als niet-Tesla een account in de app nodig. Verder vind je in Oostenrijk veel lokale aanbieders waar niet iedere laadpas geaccepteerd is. Het is daarom handig om minimaal twee of meer laadpassen mee te nemen naar Oostenrijk. Een goede laadpas is de Plugsurfing laadpas of kijk of je de Maingau laadpas aan kunt vragen. Hou rekening met levertijden en vraag de passen op tijd aan.

Om bij regionale en lokale laadpalen te kunnen laden, kun je een lokale laadpas aanvragen zoals bij Energie Graz, Wien Energie en Smatrics, maar je kunt zoals gezegd ook kiezen voor de Duitse Maingau-laadpas die je ook tijdens je reis door Duitsland kunt gebruiken. Het is ook handig om je creditcard mee te nemen en/of een account aan te maken bij PayPal en deze te koppelen aan je betaalrekening. Op die manier kun je vaak ook bij lokale laadpaalaanbieders betalen via een QR code. Dat werkt simpel want je scant dan de QR-code op de paal en start vervolgens de laadsessie via je mobiel. Houd er wel rekening mee laden via een QR-code vaak een hoger tarief heeft dan een onderhandeld tarief vanuit een laadpasaanbieder.

Elektrische auto opladen in België
Chargemap Routeplanner App
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Oostenrijk gaat?

De routeplanner van de ANWB is handig voor Oostenrijk. Wil je een app gebruiken? Kies dan voor A Better Routeplanner.

Met de ANWB routeplanner maak je gemakkelijk een routeplanning voor je reis met de elektrische auto naar Oostenrijk. Alleen omdat de ANWB routeplanner je route in Google Maps laat zien, is het lastiger om onderweg je route te wijzigen. Een van de meest gebruikte routeplanners voor de vakantie naar Oostenrijk is dan ook A Better Routeplanner. Hiermee plan je gemakkelijk op je computer de reis naar Oostenrijk en vervolgens gebruik je jouw telefoon als navigatie naar de vakantiebestemming in Oostenrijk. Koppel je de telefoon aan je infotainmentsysteem dan heb je de navigatie van A Better Routeplanner direct op je scherm.

Een routeplanner houdt in de planning namelijk al rekening met het bergachtige gebied waar je door heen gaat en zelfs met de temperatuur en eventuele tegenwind. Mocht jouw elektrische auto een warmtepomp hebben dan is het handig om de snellader ook in je navigatie in te geven, dan zorgt de auto ervoor dat de batterij klaar is om te snelladen als je bij de snellader aankomt.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Oostenrijk

Tijdens de wintersport in Oostenrijk of je zomervakantie in het Alpenlandschap kun je het jezelf nog makkelijker maken met je elektrische auto door te kiezen voor een accommodatie met een laadmogelijkheid. Er zijn steeds meer campings, vakantiewoningen en hotels met een laadpaal in Oostenrijk, wat ervoor zorgt dat je niet op zoek hoeft naar een laadpaal in een dorp in de buurt wanneer je hier je vakantie boekt.

Informeer altijd van tevoren naar de mogelijkheden en de beschikbaarheid van de laadpaal. Is er geen laadpaal maar heb je wel een granny charger bij je? Vraag dan om toestemming van de verhuurder of beheerder (tenzij dit nadrukkelijk aangegeven is) en vraag ook vooral welk stopcontact je hier het beste voor kunt gebruiken. Dit kan je namelijk flink wat laadtijd besparen tijdens je vakantie. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat het hotel waar je boekt een laadpaal heeft? Lees de 7 tips voor het boeken van een hotel met laadpaal.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Nieuw: gebruik met Polestar Charge nu ook de Tesla SuperchargersElektrische Autovakanties
Allego opent steeds meer snellaadstations in BelgiëElektrische Autovakanties
Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?Elektrische Autovakanties
Clever opent groot snellaadstation net over de grens van Duitsland in AabenraaElektrische Autovakanties
Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?Elektrische Autovakanties
Wist je dat je met de Chargemap app laadpalen op prijs kunt filteren?Elektrische Autovakanties
Fastned gaat nog eens 34 snellaadstations extra openen in DuitslandElektrische Autovakanties
IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in EuropaElektrische Autovakanties