Met de elektrische auto naar Spanje

Met de elektrische auto naar Spanje

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Spanje. 

Spanje staat hoog op de favorietenlijst van de Nederlandse vakantiegangers. Een autovakantie naar Spanje stelt niet teleur, want je kunt er zo enorm genieten van lekker eten, de zonovergoten stranden en de historische steden zoals het mooi Barcelona of de culinaire hoofdstad San Sebastian. Ook wanneer je op vakantie gaat met je elektrische auto, is Spanje een prima keuze. Wanneer je door Frankrijk bent met je elektrische auto ligt het grootste deel van de reis vaak al achter je. Zeker wanneer je de reis naar Spanje in etappes indeelt sta je voor je het weet met je elektrische auto op de vakantiebestemming in Spanje.

In Spanje zelf is de laadpaaldekking de afgelopen jaren sterk verbeterd. Toch is het in Spanje belangrijk om goed te plannen waar je op kunt laden. Zeker wanneer je door de mooie landelijke gebieden rijdt, is het goed om je route te plannen en na te denken waar je kunt opladen. Met de informatie die we op deze pagina voor je verzameld hebben, helpen we je verder op weg met je elektrische auto in Spanje. Zo weet je voor vertrek al goed waar je aan moet denken, zoals welke laadpas je nodig hebt in Spanje en waarom een accommodatie met laadpaal een groot pluspunt is tijdens je vakantie met de elektrische auto naar Spanje.

In Spanje kom je op bijzondere plekken om op te laden

Wanneer je met je elektrische auto naar Spanje gaat, zijn de volgende punten belangrijk om in de gaten te houden:

  1. Onderweg naar Spanje kom je door België en Frankrijk met de elektrische auto. Bekijk waar de snelladers staan langs je route naar Spanje en bekijk waar je onderweg kunt overnachten en je auto opladen bijvoorbeeld bij een hotel met laadpaal.
  2. In Spanje staan de meeste snelladers in het Noorden vanaf de Franse grens, langs de snelwegen en langs de kust. Ga je het binnenland in, plan je route dan met een routeplanner voor de elektrische auto en zorg dat je zo’n 20% actieradius overhoudt waardoor je altijd nog uitwijkmogelijkheden hebt.
  3. Het is aan te raden om locaties te kiezen waar meerdere snelladers staan. Kies je voor een snelle laadpaal waar maar één auto per keer kan snelladen, dan is de kans groter dat er een wachtende voor je staat en het snelladen langer duurt doordat wachtrijen kunnen ontstaan.
  4. Neem voor je vakantie naar Spanje altijd een granny charger (laadkabel met een stekker die op de normale 230V stopcontacten past) en verlengkabel mee. Zo weet je zeker dat je op elke locatie kunt laden. Vraag ook gerust of je bij een accommodatie kunt opladen. Dit helpt je letterlijk verder op weg.
  5. Zorg ervoor dat je een laadpas van Electromaps hebt. Uiteraard is het goed om minimaal twee andere laadpassen mee te nemen naar Spanje, maar met de Electromaps laadpas kun je bij nagenoeg alle laadpalen in Spanje laden. Ook is de website van Electromaps handig om te gebruiken, hier staan bijna alle Spaanse laadpalen op vermeld.
  6. Sinds 2023 is het in Spanje verplicht om een milieusticker te hebben voor je elektrische auto als je binnen een milieuzone rijdt. Het voordeel is dat je vooralsnog al voldoende hebt aan een Franse milieusticker of Duitse milieusticker. Je hoeft geen extra milieusticker aan te schaffen als je reeds zo’n geldige sticker op je auto hebt.

Waar staan snelladers in Spanje?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Op het gebied van snelladers loopt Spanje achter op landen als Nederland en Duitsland. In Spanje is het belangrijk om te kijken naar de snelladers van IONITY. Bij sommige automerken krijg je zelfs nog een speciale korting bij IONITY en voor je vakantie naar Spanje kan het lonen uit te zoeken of je hier gebruik van kunt maken. Er zijn in Spanje aanzienlijk minder snelladers die super snel kunnen laden, zoals bijvoorbeeld de hyperchargers. Op de kaart hebben we zoveel mogelijk snelladers in Spanje opgenomen waar je met meer dan 43 kW kunt snelladen.

Het is in Spanje net als in alle andere landen in Europa handig om te kijken waar de Tesla Superchargers zijn die je ook als niet-Tesla kunt gebruiken. Dit vergroot je mogelijkheden om te snelladen aanzienlijk. Plus in sommige gevallen is het tarief van de Tesla Superchargers lager dan bij andere snelladers, doordat Tesla de tarieven voor het snelladen regelmatig wijzigt en dynamisch heeft gemaakt. Houd wel in de gaten dat je om te kunnen laden bij Tesla wel de Tesla-app nodig hebt. Zonder deze Tesla app en een account kun je de laadsessie niet starten.

Voor ons minder bekende aanbieders van snelladers zie je naast IONITY en Tesla veel terug. Zo zijn Endesa, Avia, BP Pulse, Iberdrola en ook Zunder hard aan het werk om snelladers te plaatsen in Spanje. Sommige snelladers zijn nog niet de nieuwste snelladers (hyperchargers) en bieden een laadsnelheid van zo’n 50 kW om te snelladen. Dat is uiteraard goed om je op weg te helpen, alleen als je EV sneller kan laden dan wil je graag het maximale halen. Check daarom de laadpaal die je wil gaan gebruiken altijd even in een laad-app. Zo zie je bijvoorbeeld in Electromaps of in Chargemap waar de snelladers staan en welke maximale laadcapaciteit ze je bieden.

Snelladen in Spanje bij IONITY snelladers

Waar staan de laadpalen in Spanje?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Spanje?

De dekking van laadpalen in Spanje is de afgelopen jaren een stuk beter geworden. Bij veel steden zijn bij parkeerplaatsen en garages oplaadpunten te vinden, zoals in Barcelona en andere steden in het Noorden van Spanje. In toeristische gebieden kun je vaak wel een of meerdere laadpalen vinden. Kijk ook vooral bij accommodaties, veel hotels in Spanje hebben laadpalen als onderdeel van de service. Een goede laad-app helpt je om gemakkelijk beschikbare laadpalen te vinden in Spanje. De eerder genoemde app Electromaps is goed up-to-date, hetzelfde geldt voor Chargemap. Deze apps gebruiken de community om informatie over laadpalen bij te houden. Zo kun je vaak ook foto’s van de paal zien en dat helpt om in te schatten of het de moeite is om er naartoe te rijden om op te laden.

Op de kaart hebben we de laadpalen met een laadsnelheid tot 22 kW voor je inzichtelijk gemaakt. Zoek je een laadpaal in een dunner bevolkt gebied, kijk dan vooral ook naar centrale plaatsen zoals winkels en winkelcentra. De kans is groot dat je hier een laadpaal vindt. Check van tevoren wel de beschikbaarheid, want wanneer er weinig laadpalen in de regio zijn, is de kans groot dat de laadpaal bezet is.

Endesa snelladers in Spanje
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Spanje gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Spanje gaan voor je vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Spanje en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Spanje te lezen.

Atlante gaat zorgen dat je tijdens je vakantie in Zuid-Europa zorgeloos kunt snelladenElektrische Autovakanties
Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?Elektrische Autovakanties
De nieuwe Plugsurfing routeplanner app getestElektrische Autovakanties
De GRID routeplanner voor je EVElektrische Autovakanties
Shell Recharge routeplanner appElektrische Autovakanties
Gratis tolbadge voor je elektrische autoElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Spanje?

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk welke laadpassen je nodig hebt voor Spanje

Veel Nederlandse laadpassen werken bij de bekende snelladers van IONITY en BP Pulse wel. Alleen tijdens je vakantie in Spanje wil je zeker weten dat je goed kunt laden en niet voor verrassingen komen te staan. Neem daarom meerdere laadpassen mee, zo zorg je ervoor dat je meer mogelijkheden hebt om te kunnen opladen in Spanje. Enkele laadpassen die handig zijn voor Spanje zijn bijvoorbeeld de Shell Recharge laadpas, de Plugsurfing laadpas, de Chargemap laadpas (ook handig voor je reis door Frankrijk) en de laadpas van Electromaps. Met deze laatste laadpas kan je bij veel laadpalen in Spanje terecht en biedt uitkomst wanneer je niet alleen op de snelwegen van Spanje blijft.

Zorg er daarnaast voor dat je de Tesla-app op je mobiele telefoon hebt staan en een creditcard gekoppeld hebt. Wanneer je dit vóór je vakantie doet, hoef je niet wanhopig je telefoon zo hoog mogelijk te houden wanneer je bij de Tesla laadpaal staat om genoeg ontvangst te hebben om de download te voltooien. Het downloaden van de Tesla app kost niets en een account aanmaken ook niet, je betaalt alleen naar gebruik. Daarmee is het een ideale optie als back-up en vergroot je de mogelijkheden om te snelladen in Spanje.

Tot slot is het handig om voor je vakantie een PayPal-account aan te maken of een creditcard mee te nemen. In je Paypal-account kun je elke (Nederlandse) bankrekening koppelen en zo heb je een alternatief voor een creditcard. Download de Paypal app op je telefoon en je hebt een extra betaalmogelijkheid om bij Spaanse laadpalen te betalen. Dankzij je creditcard of je Paypal-account kun je gebruikmaken van laadpalen die geschikt zijn om pay-as-you-go te betalen. Dat werkt via een betaalterminal of door het scannen van een QR-code op de Spaanse laadpaal.

Laadpassen voor Spanje
De Electromaps app voor Spanje
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Spanje gaat?

De bekendste routeplanners zijn de apps van Chargemap, PUMP en A Better Routeplanner.

In de voorbereiding van je vakantie naar Spanje helpt het als je een routeplanner gebruikt voor de elektrische auto. Natuurlijk is je navigatie ook goed, alleen het voordeel van een routeplanner is dat deze rekening houdt met de laadsnelheid van jouw type EV en je actieradius. Handige routeplanners zijn bijvoorbeeld de ANWB routeplanner voor elektrische auto’s, A Better Routeplanner en Chargemap. Bij al deze routeplanners kun je voor je vertrekt al op de computer je route plannen naar Spanje. Onderweg naar Spanje is het ook goed om een routeplanner te gebruiken en die te koppelen met je infotainmentssteem via Apple CarPlay of Android Auto. Het voordeel van zo’n routeplanner is dat je op het scherm voor je ziet waar je volgende laadstop is.

Onderweg is het uiteraard fijn als de bijrijder eventuele apps zoals Google Maps, A Better Routeplanner, Electric Routes, Chargemap of Electromaps bij de hand heeft. Zo heb je een zicht op de laadpalen langs je route en kun je zien of laadpalen druk bezet zijn en hoeveel laadpalen er überhaupt zijn. Dit geeft je ook de mogelijkheid om een andere snellader of laadpaal te selecteren langs de route als het ergens druk is.

Ben je nog niet vaak met je elektrische auto naar het buitenland geweest? Houd dan bij het plannen van je reis een marge van minstens 20% aan. Zo zorg je dat je altijd nog uitwijkmogelijkheden hebt als je bij een laadpaal aankomt. Door niet onder de 20% actieradius te gaan ben je voorbereid op afwijkingen in de actieradius van je auto. Op zeer warme dagen, verbruikt de auto namelijk meer stroom, bijvoorbeeld vanwege de airconditioning om het dragelijk te houden in de auto. Ook kom je door gebieden met hoogteverschillen onderweg naar Spanje en dit zijn we in Nederland niet gewend. Heuvelachtig gebied heeft een nadelig effect op de actieradius van je auto. Let er verder op dat de snelheid die je op de snelweg rijdt invloed heeft op hoe hard je actieradius terugloopt.

Welke accommodaties in Spanje hebben een laadpaal?

Om je vakantie in Spanje met de elektrische auto nog een stuk leuker te maken, kun je kiezen voor een accommodatie met een laadpaal. In Spanje zijn tal van vakantiehuizen, hotels en campings met een laadpaal. Zeker in het binnenland is dat een groot voordeel, omdat de eerste laadpaal op enkele kilometers van je accommodatie kan liggen. Heb je een laadpaal bij het huisje, de camping of het hotel zelf, dan hoef je nergens heen om op te laden. Het betekent ook dat het aanzienlijk makkelijker wordt om uitstapjes te plannen en de omgeving met de auto te verkennen.

Is er geen laadpaal op de locatie, dan kun je gebruikmaken van je granny charger. Heeft de verhuurder of beheerder hier niet nadrukkelijk toestemming voor gegeven, dan is het verstandig en netjes om eerst even toestemming te vragen. Hij of zij kan je dan ook direct vertellen welk stopcontact het beste is om te gebruiken, zodat je op het volledig vermogen van de granny charger kunt laden.

Hieronder hebben we tal van hotels, campings en vakantiewoningen met laadpaal in Spanje voor je op één kaart verzameld, zodat je direct kunt beginnen met het plannen en boeken van je vakantie naar Spanje.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Nieuw: gebruik met Polestar Charge nu ook de Tesla SuperchargersElektrische Autovakanties
Allego opent steeds meer snellaadstations in BelgiëElektrische Autovakanties
Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?Elektrische Autovakanties
Clever opent groot snellaadstation net over de grens van Duitsland in AabenraaElektrische Autovakanties
Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?Elektrische Autovakanties
Wist je dat je met de Chargemap app laadpalen op prijs kunt filteren?Elektrische Autovakanties
Fastned gaat nog eens 34 snellaadstations extra openen in DuitslandElektrische Autovakanties
IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in EuropaElektrische Autovakanties