Met de elektrische auto naar Zwitserland

Met de elektrische auto naar Zwitserland

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Zwitserland. 

Zwitserland is altijd populair onder vakantiegangers. Ook elektrische autorijders vertoeven graag in dit prachtige land met spectaculaire berglandschappen. Niet voor niets is Zwitserland een droomomgeving voor een heerlijke vakantie zowel in de zomer als in de winter. Ga je met je elektrische auto naar Zwitserland? Lees op deze pagina waar je aan moet denken en hoe jij gemakkelijk je vakantie plant van laadpaal naar laadpaal in dit mooie bergland. Dankzij het aantal laadpalen in dit land kun je gemakkelijk op je bestemming komen of juist door Zwitserland heen rijden om naar je vakantielocatie in bijvoorbeeld Italië te komen.

Doordat Zwitsers natuur en natuurbehoud belangrijk vinden is er in de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in het faciliteren van elektrische autorijders. Tegelijkertijd is Zwitserland een uitgestrekt land met veel hoge bergen en prachtige dalen. Als elektrische autorijder kun je in Zwitserland wel voor enkele verrassingen komen te staan doordat je actieradius bergop sneller terugloopt dan je verwacht of doordat er lokale laadpalen en apps zijn die specifiek voor Zwitserland zijn. Lees hier alles waar je aan moet denken voor je reis naar of door Zwitserland.

Hoe werkt laden en snelladen in Zwitserland?

Een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden wanneer je met de elektrische auto naar Zwitserland gaat:

  1. In Zwitserland heb je een tolvignet nodig voor je elektrische auto én eventuele aanhangers. Dit vignet kun je aan de grens kopen of je kunt je Tolvignet voor Zwitserland online bestellen. Tolvignetten zijn ook verplicht voor elektrische voertuigen en aanhangers tot en met 3.500 kilogram.
  2. Ga je voor het eerst met je elektrische auto in de bergen rijden? Zorg dan altijd dat je extra actieradius hebt als je begint aan een bergpas. Bergop loopt je actieradius een stuk sneller terug dan je gewend bent en je wil voorkomen dat je stil komt te staan met je elektrische auto. Even opladen onderaan de bergpas is het beste advies.
  3. Snelladers langs de snelwegen in Zwitserland zijn te herkennen aan het bordje met ‘EV’ erop, vaak staat er ook direct het aantal snelladers bij vermeld dat je op de locatie kunt vinden.
  4. Neem altijd je granny charger en een verlengsnoer mee. Hoewel het prima gesteld is met het aantal laadpalen in Zwitserland is een extra laadmogelijkheid altijd prettig. Zo kan het voorkomen dat een accommodatie met laadpaal geen oplaadpunt voor elektrische auto’s heeft maar je gewoon het elektriciteitsnet aanbiedt om te laden.
  5. Naast het bergachtige landschap spelen in de winter vaak ook de koude weersomstandigheden een rol en beide hebben een negatieve invloed op je actieradius. Ga voor zekerheid en zorg dat je plant om met minimaal 30% op je bestemming aan te komen, zo hou je voldoende mogelijkheden over om uit te wijken en je bestemming te wijzigen.
  6. Bij veel snelladers en laadpalen kun je ook opladen met je creditcard of bijvoorbeeld PayPal. Handig als je niet de juiste laadpas bij je hebt. Let wel op want het laden valt bij betaling met je bankkaart of Paypal vaak wel duurder uit. Het is het verstandigste om eerst je laadpas te proberen, zodat je tegen een lager tarief je EV kunt laden.

Waar staan snelladers in Zwitserland?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Het grote voordeel aan rijden met je elektrische auto in Zwitserland is dat de snelladers langs de snelwegen allemaal keurig en duidelijk aangegeven staan. Zie je een bord met ‘EV’ erop en een pijl naar rechts, dan staan bij de volgende afslag snelladers. Volg je de borden, dan kom je dus altijd bij een snellader of een snellaadstation met meerdere snelladers. Op het bord staat vaak aangegeven hoeveel snelladers er op die locatie zijn. De snelladers vind je in Zwitserland vooral langs de snelwegen en de belangrijke punten zoals knooppunten en toeristische trekpleisters.

Onthoud dat je een snellader gebruikt om snel te laden en daardoor gebruik je deze om je auto tot maximaal 80% te laden. Na dit percentage neemt de laadcurve af, waardoor het tijd-technisch niet aantrekkelijk meer is om een snellader te gebruiken. Je auto geeft zelf aan hoeveel tijd er ongeveer nodig is om tot 80% te laden en je kunt de laadsessie vaak ook gewoon volgen in de app op je telefoon, zodat je op tijd je auto kunt ontkoppelen om ruimte te maken voor de volgende gebruiker.

Naast snelladers van IONITY en zelfs van Fastned zijn er in Zwitserland ook veel snelladers van Move & has.to.be te vinden. Uiteraard vind je in Zwitserland ook de Tesla Superchargers. Een groot deel van deze Tesla snelladers kunnen ook gebruikt worden door mensen die geen Tesla hebben. Hiervoor heb je wel de Tesla-app nodig om de laadsessie te kunnen starten. Bekijk op de kaart alle snelladers in Zwitserland (minstens 43 kW) die we in kaart hebben gebracht.

Snelladen in Zwitserland

Waar staan de laadpalen in Zwitserland?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Zwitserland?

In bijna ieder dorp in Zwitserland is wel ergens een ‘normale’ laadpaal (tot 22 kW) te vinden. Dat kan op het plein van het dorp zijn, ergens langs de straat, op een parkeerplaats, bij een bedrijf of winkel of bij een van de vele accommodaties in Zwitserland met een laadpaal. Bekijk de laadpalen in Zwitserland op de kaart of in een laadapp en let altijd even op bij de openingstijden. Laadpalen bij winkels en bedrijven zijn niet altijd 24/7 geopend. Vergeet niet om te checken of je parkeergeld moet betalen wanneer een laadpaal op een openbare parkeerplek staat of langs de weg waar een betaalzone voor parkeren geldt.

De laadpaaldichtheid in Zwitserland is lager dan in Nederland. Hoewel er behoorlijk veel laadpalen zijn en er steeds nieuwe laadpalen bij worden geplaatst is het raadzaam om even een of twee apps te checken om de laadpalen te vinden. Daarnaast kan een goede EV routeplanner je helpen om gemakkelijk onderweg je reis te plannen langs de beste snelladers en laadpalen voor jouw auto. Een handige manier om laadpalen te vinden als je onderweg bent in Zwitserland is om de Routeplanner van de ANWB, Google Maps, Chargemap of A Better Routeplanner te gebruiken.

Op de kaart hebben we zoveel mogelijk laadpalen in Zwitserland in kaart gebracht. Alle laadpalen hebben een laadsnelheid tot maximaal 22 kW, zodat je een goed idee krijgt van de laadmogelijkheden bij het elektrisch rijden door Zwitserland.

Laadpalen in Zwitserland
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Zwitserland gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Zwitserland gaan voor een weekend weg of een vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Zwitserland en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Zwitserland te lezen.

Aldi & GOFAST gaan snelladers door heel Zwitserland plaatsenElektrische Autovakanties
Review: Met de Tesla Model 3 naar Italië op vakantieElektrische Autovakanties
Steeds meer Tesla Superchargers open voor Niet Tesla'sElektrische Autovakanties
Wat is de invloed van kou op je actieradius?Elektrische Autovakanties
Review: Met de elektrische auto naar ZwitserlandElektrische Autovakanties
Autobahn vignet Zwitserland tolwegen 2020Elektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Zwitserland?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Zwitserland?

Evpass is een van de grootste laadpasaanbieders die je kunt gebruiken in Zwitserland. Je kunt met evpass bij meer dan 3.000 laadpalen en snelladers laden met deze evpass-laadpas en dat geldt niet alleen binnen Zwitserland, maar ook daarbuiten. Als standaardgebruiker betaal je geen vaste kosten per maand en je hebt geen fysieke laadpas nodig want evpass heeft een handige app voor zowel Android als iOS waarmee je kunt betalen naar gebruik. Deze aanbieder biedt daarnaast een 24/7 klantenservice, zodat je altijd iemand kunt bereiken wanneer het laden niet lukt.

Bij de grotere laadstations kun je ook prima terecht met de meeste Nederlandse laadpassen. Dit geldt voor veel van de snelladers die langs de snelwegen te vinden zijn. Wil je laden in kleiner dorp of bij een minder bekende laadpaalaanbieder ergens in de bergen en werkt je laadpas niet én heb je geen evpass bij je? Scan dan de QR-code op de laadpaal, zodat je gemakkelijk via creditcard of PayPal de laadsessie kunt starten. Let wel op: vaak zijn de kosten hoger als je met je creditcard of met Paypal wil betalen. Het loont dus om voor je vakantie alvast een of enkele extra laadpassen aan te vragen zoals bijvoorbeeld de Plugsurfing laadpas of de Chargemap laadpas.

Veel van de Tesla Superchargers zijn ook te gebruiken voor niet-Tesla-modellen. Hiervoor heb je wel de Tesla-app en een account nodig waarin je een geldige betaalmethode koppelt, zoals je Visa of Mastercard. Doe dit vooral voordat je vertrekt, want het ontvangst is lang niet overal even goed in Zwitserland en je wilt wel zeker weten dat je kunt snelladen tijdens je vakantie.

Handig: de evpass laadpas voor Zwitserland
Gebruik bijvoorbeeld Google Maps als routeplanner in Zwitserland
Welke routeplanner is handig wanneer je met je elektrische auto naar Zwitserland gaat?

De bekendste routeplanners zijn de apps van A Better Routeplanner en Chargemap.

Met de verspreiding van de laadpalen in Zwitserland en de vele bezienswaardigheden plus hoge bergen die hiervoor beklommen moeten worden door de elektrische auto, is het verstandig om een goede routeplanner te gebruiken. Zo kun je altijd makkelijk een laadpaal in de buurt vinden of je reis over een langere afstand van laadpunt naar oplaadpunt plannen. Routeplanners die veel gebruikt worden zijn onder andere A Better Routeplanner, de Routeplanner van de ANWB, PUMP en uiteraard Google Maps. Koppel vooral je telefoon met het infotainmentsysteem via je Android Auto of Apple CarPlay. Op die manier krijg je namelijk alle informatie op het scherm te zien en hoef je je mobiele telefoon nooit te gebruiken tijdens het rijden. Geeft de laadapp een bepaalde bestemming aan? Zet deze ook in het navigatiesysteem van je elektrische auto. Dit systeem houdt namelijk rekening met het eventueel voorverwarmen en voorbereiden van je auto voor het snelladen plus je ziet dan altijd het resterende bereik op plek van bestemming.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Zwitserland

Ga je met je elektrische auto naar Zwitserland op vakantie en wil je de vakantie zo comfortabel mogelijk maken? Kies dan vooral een accommodatie met een laadpaal in Zwitserland. Aangezien het land erg gericht is op toerisme, kun je veel hotels en steeds meer vakantiehuisjes en campings met een laadpaal vinden in Zwitserland. Daardoor kun je gewoon bij je huisje of hotel laden en hoef je nooit weg om de auto te laden tijdens je vakantie.

Informeer van tevoren naar de mogelijkheden en vraag of je daadwerkelijk kunt laden. Zo voorkom je vervelende verrassingen en weet je direct of je gewoon kunt volstaan met je normale laadkabel. Het is daarnaast verstandig om altijd een granny charger mee te nemen. Heeft de verhuurder of beheerder niet nadrukkelijk toestemming gegeven om deze te gebruiken op de locatie? Vraag dan eerst toestemming en vraag direct welk stopcontact je het beste kunt gebruiken. Zo weet je zeker dat je onbezorgd kunt laden zonder te zorgen voor overbelasting op het netwerk én gebruik je altijd het stopcontact dat de hoogste laadcapaciteit kan leveren.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Nieuw: gebruik met Polestar Charge nu ook de Tesla SuperchargersElektrische Autovakanties
Allego opent steeds meer snellaadstations in BelgiëElektrische Autovakanties
Hoe ga je op vakantie met (kleine) kinderen met een elektrische auto?Elektrische Autovakanties
Clever opent groot snellaadstation net over de grens van Duitsland in AabenraaElektrische Autovakanties
Wat is AFIR en waarom je hierdoor extra moet opletten tijdens je volgende vakantie?Elektrische Autovakanties
Wist je dat je met de Chargemap app laadpalen op prijs kunt filteren?Elektrische Autovakanties
Fastned gaat nog eens 34 snellaadstations extra openen in DuitslandElektrische Autovakanties
IONITY opent de 600ste snellaadlocatie in EuropaElektrische Autovakanties