Met de elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk

Met de elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden naar en door het Verenigd Koninkrijk. 

Welke laadpas heb je nodig in het Verenigd Koninkrijk zodat je optimaal kunt genieten van je vakantie in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland? Dat is een van de belangrijkste vragen die je hebt wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat met je elektrische auto. En als je naar de UK wil gaan voor je vakantie dan is dat natuurlijk niet zomaar. Dan wil je gaan genieten van de prachtige uitzichten, de sfeervolle pubs, de historische steden en de geweldige cultuur. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om het meeste uit je vakantie naar Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland te halen.

Ga je naar Engeland op vakantie of reis je er alleen doorheen onderweg naar een van de andere landen? Dan is het downloaden van de Bonnet app geen overbodige luxe. Met de Bonnet laadpas app kun je een bundel aanschaffen en daardoor tijdens je vakantie voordeliger laden bij de laadpalen van Osprey in het Verenigd Koninkrijk. Naast Osprey zijn er nog meer aanbieders van laadpalen in de UK waar je tijdens je vakantie terecht kunt om je EV op te laden. Het voordeel van de laadpalen aan de andere kant van het kanaal is dat je bij veel oplaadpunten in het Verenigd Koninkrijk direct met je creditcard of bankpas kunt betalen (let wel op dat de acceptatie van de Maestro betaalpas niet overal even goed is). Dit soort tips en adviezen over de snelladers, laadpalen en laadpassen in het Verenigd Koninkrijk vind je terug op deze pagina.

Rijden met je elektrische auto in Engeland, Verenigd Koninkrijk

Ga je met de elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk, dan hebben we hieronder alvast een aantal tips voor je op een rij gezet:

  1. Aangezien alles in het Verenigd Koninkrijk in mijl aangegeven staat (zoals de maximum snelheid) is het handig om voor vertrek te kijken hoe je de settings van jouw EV aan kunt passen van km/u naar m/u. Dan hoef je niet te puzzelen met je settings als je van de boot of de trein af komt rijden in Engeland en nog moet wennen aan het rijden aan de andere kant van de weg.
  2. Wil je op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en wil je besparen op je reis? Begin dan op tijd met het zoeken naar welke boot je gebruikt voor de overtocht of wanneer je met de autotrein door de tunnel gaat. De prijzen van de Ferries en van Le Shuttle naar Engeland zijn dynamisch waardoor vroegboeken loont.
  3. In het Verenigd Koninkrijk is het voor niet-Tesla’s ook mogelijk om gebruik te maken van opengestelde Tesla Superchargers. Download voordat je vertrekt de Tesla app, maak een account aan, voeg een betaalmethode toe en je hebt ineens veel meer mogelijkheden om te snelladen tijdens je vakantie.
  4. Laad nog even bij voordat je de boot of de autotrein naar Engeland pakt vanaf Nederland, België of Frankrijk. Aan boord kun je namelijk (nog) niet laden en op drukke dagen kan het druk zijn met elektrische autorijders die op zoek gaan naar een snellader zodra ze in het Verenigd Koninkrijk aankomen.
  5. Omdat het landschap in het Verenigd Koninkrijk heuvelachtig is en daardoor je actieradius sneller terugloopt is het handig om altijd minimaal 20% bereik over te houden. Ben je al vaker naar het buitenland geweest met je elektrische auto? Dan kun je overwegen om een ondergrens van 10% actieradius aan te houden.
  6. Er zijn in het Verenigd Koninkrijk verschillende milieuzones zoals in Londen, Newcastle, Bath, Edinburgh en nog meer steden. Ook voor elektrische auto’s zijn regels van toepassing wanneer er in steden een schoneluchtzone (Clean Air Zone; CAZ), een Low Emission Zone (LEZ, lage-emissiezone, milieuzone) of een Ultra Low Emission Zone (ULEZ, ultralage-emissiezone) van kracht is. Verdiep je voor vertrek, vraag de benodigde ontheffingen aan en voorkom onverwachte (hoge) boetes bij thuiskomst.
  7. Voor Londen zijn naast de milieuzones en regels ook zogenaamde verkeersdruktezones van toepassing (Congestion Charge Zone). Om binnen zo’n zone te rijden moet je vooraf je auto registreren en betalen. Doe je dit niet dan riskeer je hoge boetes.
  8. De meeste publieke laadpalen in het Verenigd Koninkrijk hebben een laadvermogen van 7,4 kW, wat betekent dat je 32A op 1 fase kunt laden. Heb je een elektrische auto met 3-fase-boordlader, dan betekent dit dat je meer tijd uit moet trekken voor het laden.
  9. Wil je bij jouw accommodatie in het Verenigd Koninkrijk je auto opladen, vraag dan vooraf hoe je kunt opladen. Neem voor de zekerheid je granny-charger mee op vakantie en een verlengsnoer. Vergeet niet dat je ook een adapter voor de stopcontacten in de UK nodig hebt.

Waar vind je de snelladers in het Verenigd Koninkrijk?

Welke aanbieders van snelladers zijn er in het Verenigd Koninkrijk en werkt snelladen hetzelfde in Engeland, Schotland, Wales & Noord-Ierland?

De stelregel is dat het zuid-westen van het Verenigd Koninkrijk de meeste snelladers heeft, zeker richting Londen en in de stad is het aantal zeer snelle laadpalen (hypercharghers) hoog. Verder neemt het aantal snelladers in het Verenigd Koninkrijk snel toe. Aanbieders van snelladers zoals IONITY, BP Pulse, Osprey, Shell Recharge, Fastned en Tesla bouwen behoorlijk wat snelladers en volledige snellaadstations. Wel is het aantal snelladers met een hoog laadvermogen (150 of 300 kW) nog beperkt in gedeeltes van de UK.

De snelladers met een laadvermogen van minstens 50 kW kun je vinden langs de belangrijkste snelwegen. Betalen bij de meeste snelladers in het Verenigd Koninkrijk kan gewoon met een creditcard of betaalpas, naast een laadpas natuurlijk. Wil je weten welke laadpassen handig zijn voor het Verenigd Koninkrijk, bekijk verderop: Welke laadpassen heb je nodig in het Verenigd Koninkrijk? Om je een goed idee te geven van de snelladers (minstens 43 kW) die je in het Verenigd Koninkrijk kunt vinden, hebben we deze voor je in kaart gebracht.

Snelladers in het Verenigd Koninkrijk

Waar staan de laadpalen in het Verenigd Koninkrijk?

Wat zijn de grootste aanbieders van laadpalen, waar kun je ze vinden en werken ze hetzelfde als bij ons?

Laadpalen zijn makkelijk te vinden in Engeland, Wales, Noord-Ierland & Schotland. Laadpalen vind je vooral bij parkeergarages, winkelcentra, hotels (vaak alleen voor gasten) en in woonwijken. Ook hier geldt dat het midden en zuiden van Engeland het best bediend worden (wat logisch is wanneer je kijkt naar waar de meeste mensen wonen). Bij veel accommodaties hebben ze ook een oplaadpunt beschikbaar zeker wanneer je een Tesla rijdt, dan zijn er veel hotels met laadpaal in het Verenigd Koninkrijk.

Veel laadpalen zijn van Chargepoint, Shell Recharge (NewMotion), Osprey, Instavolt, Geniepoint & PodPoint. Nagenoeg alle laadpalen zijn voorzien van een Mennekes-aansluiting, dus de gebruikelijke type 2 aansluiting die overal in Europa de standaard is. De prijzen voor het laden variëren per aanbieder, het is goed om altijd voordat je de laadsessie start te kijken in de apps van verschillende laadpas-aanbieders. In sommige gevallen staat er een tijdslimiet vermeld bij de laadpaal, dit is de tijd die je maximaal mag gebruiken om op te laden bij de laadpaal. Wanneer je de tijdslimiet overschrijdt, kan dit je een boete opleveren. Een boete voor het te lang bezet houden van de laadpaal is vergelijkbaar met het betalen van een Idee-fee of blokkeertarief. Controleer daarom altijd de regels en voorschriften die vermeld staan bij de laadpaal (vaak op het bord bij de laadpaal of op de laadpaal zelf).

Bekijk alle laadpalen (tot 22 kW) waarvan we de informatie verzameld hebben in het Verenigd Koninkrijk op een kaart, zodat je eenvoudig kunt zien waar je de meeste laadpalen kunt vinden in Engeland en waar een laadpaal bij jou in de buurt is om te kunnen opladen.

Laadpalen in het Verenigd Koninkrijk
De meest recente artikelen over op vakantie gaan met de elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk

Lees de leukste artikelen over op vakantie gaan met een elektrische auto naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in het Verenigd Koninkrijk en doe inspiratie op door de reviews van onze trips te lezen.

Eerste V4 snelladers zonder Tesla logo erop geopend door EG GroupElektrische Autovakanties
Sainsbury supermarkten gaan EV-rijders in het Verenigd Koninkrijk verder op weg helpenElektrische Autovakanties
Osprey Charging opent grote hub in het Verenigd KoninkrijkElektrische Autovakanties
De nieuwe Plugsurfing routeplanner app getestElektrische Autovakanties
De GRID routeplanner voor je EVElektrische Autovakanties
Shell Recharge routeplanner appElektrische Autovakanties
De Electric Routes routeplanner appElektrische Autovakanties
PUMP routeplanner appElektrische Autovakanties
Chargetrip GO routeplannerElektrische Autovakanties
Eerste Shell Recharge snellaadstationElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in het Verenigd Koninkrijk?

Zorg dat je gemakkelijk kunt opladen in het Verenigd Koninkrijk en neem een extra laadpas mee of download een extra appje.

De laadpas van Shell Recharge is de laadpas waarmee je bij de meeste laadpalen in het Verenigd Koninkrijk kunt laden. De app van Bonnet is ook een aanrader voor tijdens je vakantie want met deze app kun je op veel plaatsen laden en nog voordeliger ook doordat je vooraf een bundel aanschaft. Een andere handige app voor je vakantie naar bijvoorbeeld Engeland is de Tesla-app, zelfs als je zelf geen Tesla rijdt. Als niet-Teslarijder kun je namelijk in Engeland & Schotland gebruik maken van de opengestelde Tesla Superchargers. Bij de snelladers van IONITY kun je gewoon met je laadpas betalen en ook door middel van het scannen van de QR-code. Het is wel handig om een creditcard mee te nemen zodat je die kunt gebruiken om mee te betalen wanneer nodig. Heb je geen creditcard? Maak dan een Paypal-account aan en installeer de app op je telefoon, daar kun je gemakkelijk je betaalkaart aan koppelen en vervolgens gebruik je dit als betaalmethode wanneer de laadpaal om een creditcard vraagt.

Ga je met de elektrische auto naar Schotland? Dan is het handig om de app van Chargeplace Scotland te installeren en een account aan te maken. Met de app kun je bij bijna alle Schotse snelladers en laadpalen opladen. Om de account aan te maken bij Chargeplace Scotland, kun je bij de betaalinformatie je IBAN invoeren voor de betaling om de laadpas te ontvangen. Binnen 14 werkdagen ontvang je de laadpas per post, bestel de pas daarom ruim voor vertrek naar Schotland. Het is ook mogelijk om alleen de app te gebruiken en dan heb je geen laadpas van Chargeplace Scotland nodig.

Laadpassen in het Verenigd Koninkrijk
PUMP Routeplanner app met Apple CarPlay
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar het Verenigd Koninkrijk gaat?

De bekendste routeplanners zijn de apps van Zap-Map, Chargemap & PUMP.

Er zijn tal van goede routeplanners voor je elektrische auto zoals de routeplanners van PUMP en Chargemap en uiteraard de routeplanner van de ANWB. Het is verstandig om naast deze routeplanners de app van Zap-Map te gebruiken. Zap-Map laat namelijk alle laadpalen in het Verenigd Koninkrijk zien en niet alleen de laadpalen die roaming gebruiken en daarmee zichtbaar zijn op bijvoorbeeld Chargemap. Ook zie je op Zap-Map actuele informatie en de prijzen per kW van de laadpalen.

Zap-Map heeft ook een routeplanner die je via de app makkelijk kunt gebruiken. Let wel op: Zap-Map heeft drie verschillende versies. De basisversie is gratis. Zowel Plus als Premium zijn betaalde features. Je hebt echter wel Premium nodig om de app van Zap-Map te verbinden met het infotainmentscherm in de auto (Android Auto of Apple CarPlay). Je hebt ook Premium nodig om routes op te kunnen slaan of de app jouw automodel te laten onthouden. Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, dan is het maandelijks abonnement van de Premium de beste optie (vergeet niet deze direct na je vakantie op te zeggen). Wil je het zo goedkoop mogelijk houden, laat Zap-Map dan de route plannen in de app en voer de bestemmingen vervolgens op je eigen navigatiesysteem in.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in het Verenigd Koninkrijk

Zoek eenvoudig op de kaart naar een geschikte accommodatie waar je jouw elektrische auto op kunt laden in het Verenigd Koninkrijk. Kies een hotel met laadpaal in Engeland of zoek naar een leuke bed & breakfast in Schotland. Ook kun je eenvoudig zoeken naar een appartement of een vakantiehuis met laadpaal in het Verenigd Koninkrijk. Ben je op zoek naar een kampeervakantie met je elektrische auto? Zoek dan naar een camping met een oplaadpunt. Zo zorg je dat niet alleen jij maar ook je EV voldoende energie heeft na terugkomst van vakantie.

Bij sommige hotels met laadpaal in het Verenigd Koninkrijk kom je een Tesla Destination Charger tegen. Bekijk of je hier kunt laden en zorg dat je nog andere mogelijkheden hebt om op te laden. Wil je zeker zijn dat je op kunt laden? Zorg dan dat je de granny-charger mee op vakantie neemt en een verlengsnoer. Vergeet alleen niet dat je ook een adapter voor de stopcontacten in het Verenigd Koninkrijk nodig hebt.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

IONITY maakt nieuwe prijzen voor deze zomer bekend inclusief abonnementsprijzenElektrische Autovakanties
5 x opties om te betalen voor het laden bij een hotel met laadpaalElektrische Autovakanties
Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in DenemarkenElektrische Autovakanties
Goedkoper opladen tijdens je vakantie in Spanje met IberdrolaElektrische Autovakanties
Waarom je Powerdot steeds vaker tegenkomt richting Zuid-Europa?Elektrische Autovakanties
Eerste V4 snelladers zonder Tesla logo erop geopend door EG GroupElektrische Autovakanties
Kia EV6 winnaar ANWB Trekauto van het jaar verkiezing 2024Elektrische Autovakanties