Met de elektrische auto naar Duitsland

Met de elektrische auto naar Duitsland

Hier lees je alles over met je elektrische auto rijden in en door Duitsland. 

Ga je een weekendje weg met je elektrische auto voor een stedentrip of wil je juist een langere vakantie plannen, dan is de kans bijzonder groot dat je met de elektrische auto in of door Duitsland komt. Duitsland heeft zelf bijzonder veel te bieden en is een omvangrijk land met veel geschiedenis, cultuur en culinaire hoogstandjes. Tegelijkertijd ligt het op de route wanneer je op vakantie gaat naar Italië, de Alpen, Oost-Europa of juist Scandinavië. Bijvoorbeeld wanneer het hoge noorden je meer trekt.

Voordat je met de elektrische auto naar of door Duitsland gaat, is het handig om te weten waar je op moet letten tijdens de reis, het laden van je elektrische auto en uiteraard de mogelijkheden op locatie. Daarom hebben we op deze pagina alle belangrijke informatie voor je verzameld, zodat je direct weet wat écht belangrijk is en hoe je de reis met je elektrische auto en verblijf zo prettig mogelijk kunt maken.

Waar kun je opladen en snelladen in Duitsland tijdens je vakantie?

Een aantal belangrijke tips op een rijtje voor wanneer je door Duitsland met je elektrische auto reist:

  1. Vergeet de Duitse milieusticker voor je elektrische auto niet. Rijden in een Umweltzone zonder milieusticker kan een flink boete opleveren.
  2. Bij steeds meer winkels in Duitsland staan laadpalen en snelladers en soms zijn deze zelfs gratis te gebruiken. Houd rekening met de openingstijden van de winkel, zodat je niet je EV terugvindt achter een gesloten poort. Wel is het de bedoeling van de winkels dat je komt winkelen, hierdoor is het soms drukker bij deze laadpalen.
  3. De laadpaaldekking is goed in Duitsland, vooral langs de grotere wegen. Installeer voor vertrek een routeplanner app zodat je altijd je reis optimaal kunt plannen.
  4. Houd in de gaten dat je op sommige laadlocaties een parkeerschijf (blauwe kaart) moet hebben die duidelijk in het zicht achter de voorruit geplaatst moet zijn. Dit is noodzakelijk om aan te geven vanaf hoe laat je aan het laden bent bij de laadpaal.
  5. Neem altijd een granny charger (een laadkabel met Schuko-stekker) én een verlengsnoer mee. Zo heb je altijd een back-up plan om ergens te kunnen opladen in geval van nood.
  6. Het verbruik van de elektrische auto valt hoger uit bij koudere weersomstandigheden en tijdens het rijden in de bergen. Houd daarom altijd een marge van minimaal 10% actieradius aan zodat je een (andere) laadpaal kunt bereiken.
  7. Op veel plaatsen in Duitsland betaal je een ‘Blockiergebühr’ of beter gezegd een blokkeertarief aan de laadpaal. De kosten hiervan verschillen per locatie en situatie, maar kunnen fiks oplopen. Controleer met een app van een laadpas-aanbieder vooraf of er een blokkeertarief van toepassing is voor de laadpaal die je gebruikt.

Waar staan snelladers in Duitsland?

Welke netwerken zijn er, waar moet je aan denken en hoe kun je snelladers gemakkelijk vinden?

Nederlanders met een elektrische auto gebruiken vooral de grotere snelwegen naar Zuid-Duitsland en naar Noord-Duitsland en komen daarbij langs steden zoals Hamburg, Berlijn, München en Keulen. Bij al deze grote steden vind je tal van mogelijkheden om te snelladen in Duitsland. Hierbij gaat het vaak om grotere locaties met meerdere snelladers. Langs de bekendste snelwegen is er altijd wel een snellader in de buurt te vinden.

Ga je naar het midden van Duitsland of richting Oost-Europa? Dan neemt de dekking van het aantal snelladers verder richting het oosten af. In het zuiden, in de buurt van de populaire vakantieroutes, vind je juist bijzonder veel snelladers. Op de kaart kun je alle snelladers (vanaf 43 kW) in Duitsland bekijken, waarbij de laadpaaldekking direct al aangeeft welke regio’s populair zijn onder vakantiegangers.

De grootste aanbieders van snellader in Duitsland zijn Aral Pulse, EnBW, IONITY en Allego. Ook vind je Fastned terug op steeds meer locaties in Duitsland langs de grotere wegen. Over het algemeen neemt het aantal snelladers in Duitsland in rap tempo toe, wat betekent dat de laadpaaldekking steeds beter is. Wanneer de dekking van snelladers beperkt is, dan kun je ook terugvallen op Tesla Superchargers in Duitsland. Bij veel Supercharger locaties kun je ook terecht wanneer je geen Tesla hebt. Zorg er wel voor dat je de Tesla-app gedownload hebt, want die heb je nodig om de laadsessie te kunnen starten. Dat betekent dat je ook al een betaalmethode gekoppeld moet hebben aan de app en dat is makkelijker om thuis te doen dan wanneer je al bij de laadpaal in Duitsland staat. Ook zijn er in Duitsland meer en meer NIO Power Swap Stations te vinden waar je als NIO-rijder gemakkelijk je batterij kunt wisselen in plaats van snelladen.

Waar staan de snelladers in Duitsland?

Waar staan de laadpalen in Duitsland?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Duitsland?

In Duitsland is de laadpaaldekking behoorlijk goed, wel is het aantal openbare laadpalen minder dan in Nederland. In het westen van Duitsland is de dekking en spreiding van laadpalen beter dan in het oosten van Duitsland.

Bevind je je niet op een van de bekende snelwegen in Duitsland en zoek je een laadpaal? Gebruik dan een app om laadpalen te vinden. Ben je zonder telefoon op zoek naar een laadpaal in Duitsland, kijk dan vooral eens bij de overheidsgebouwen en grotere winkelcentra want hier heeft Ladenetz (een samenwerking tussen verschillende deelstaten) vaak laadpalen geplaatst. De prijzen van laden in Duitsland verschillen per aanbieder en stad of deelstaat. Controleer altijd de app van je laadpas-aanbieder voordat je start met laden. Zo voorkom je onaangename kosten en verrassingen bij thuiskomst.

Heb je een app waarmee je de voortgang van je laadsessie kunt volgen? Gebruik deze om te zien wanneer je auto volledig opgeladen is. Zo kun je als je klaar bent direct je auto weghalen en voorkom je hoge kosten zoals een blokkeertarief (‘Blockiergebühr’). De kosten verschillen per aanbieder, locatie en situatie, maar in alle gevallen is dit gewoon zonde van je vakantiebudget.Zet ook zeker een parkeerschijf op je paklijst voor Duitsland. Bij veel laadpalen en sommige snelladers in Duitsland moet je met je parkeerschijf aangeven hoe laat je begonnen bent met opladen.

Waar staan de laadpalen in Duitsland?
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Duitsland gaan

Lees de leukste artikelen over met een elektrische auto naar Duitsland gaan voor een weekend weg of een vakantie, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Duitsland en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Duitsland te lezen.

NIO maakt reizen door Duitsland nog makkelijkerElektrische Autovakanties
Tesla opent eerste Supercharger snellaadstation in de nieuwe stijlElektrische Autovakanties
Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?Elektrische Autovakanties
Fastned opent eerste Deutschlandnetz snellaadstation in DuitslandElektrische Autovakanties
Review: een weekend naar Düsseldorf met de Mazda MX-30Elektrische Autovakanties
Goedkoper op vakantie dankzij &Charge en MaingauElektrische Autovakanties
Hoe vraag je een Maingau laadpas aan?Elektrische Autovakanties
Review: Weekend naar Berlijn met de BMW iXElektrische Autovakanties
Uitbreiding Aral Pulse snelladers in Duitsland dankzij REWEElektrische Autovakanties
Uitbreiding van Fastned in DuitslandElektrische Autovakanties
Wat is Plug&Charge en hoe werkt het?Elektrische Autovakanties
Nieuw: zwemmen tijdens het Superchargen van je TeslaElektrische Autovakanties
Welke laadpassen heb je nodig in Duitsland?

Wat zijn bekende netwerken voor laadpalen, waar moet je aan denken bij het laden van een elektrische auto in Duitsland?

De meeste Nederlandse laadpassen werken gewoon in Duitsland, zeker langs de grotere wegen richting het zuiden. In sommige gevallen heeft een energie-aanbieder geen afspraken met bijvoorbeeld EnBW en in zo’n geval is het handig als je minimaal twee of drie laadpassen meeneemt naar Duitsland. Wil je laden in de steden of andere gebieden buiten de autobahn, dan kan het gebeuren dat je Nederlandse laadpas niet geaccepteerd wordt. Daarom is het verstandig om van tevoren de laadpas van Maingau te bestellen. Met de Maingau laadpas kun je bij nagenoeg elke laadpaal in Duitsland laden. Voor de Superchargers van Tesla heb je geen laadpas nodig, hiervoor gebruik je de Tesla-app. In sommige gevallen hebben de Duitse steden een eigen lokale laadpas of een app. Wanneer jouw laadpas niet werkt bij deze laadpalen, volg je de instructies op de laadpaal zelf. Tenslotte zijn er ook steeds meer snelladers zoals de snelladers van Aral Pulse in Duitsland waar je direct met je betaalpas kunt afrekenen zodat je geen laadpas nodig hebt.

Direct met je betaalpas betalen voor laden in Duitsland
PUMP Routeplanner App Beta Apple CarPlay
Welke routeplanner is handig wanneer je met de elektrische auto naar Duitsland gaat?

De bekendste routeplanners zijn de apps van A Better Routeplanner en Chargemap.

Ongeacht of je via een van de grotere wegen langs de steden naar het zuiden of noorden van Duitsland reist, is het verstandig om een goede routeplanner te downloaden voor je vertrek. Op die manier voorkom je laadstress, kun je de status en maximale laadsnelheid van de laadpalen zien en zelfs zien hoeveel laadpalen er beschikbaar zijn bij een snellaadstation of publieke laadpaal. Populaire routeplanners voor trips naar Duitsland zijn Chargemap, de ANWB Routeplanner, Pump en A Better Routeplanner (ABRP).

Nog een tip: koppel je favoriete routeplanner app met het infotainmentscherm in de auto. In Duitsland is het gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden verboden en een boete voor het gebruik van je mobiel loopt behoorlijk in de papieren. Daarnaast is het super makkelijk om je mobiel met Apple CarPlay of Android Auto te koppelen met je infotainmentscherm. Uiteraard kan de bijrijder wel gewoon apps via de telefoon in de gaten houden. Een andere tip: voer de bestemmingen die de app je aanraadt ook even in de navigatie van de auto in. De navigatie houdt namelijk rekening met het voorverwarmen en voorbereiden van de accu, zo kun je sneller laden en ben je sneller weer op pad.

Zoek gemakkelijk een accommodatie met een oplaadpunt in Duitsland

Je kunt het vinden van een laadpaal voor je elektrische auto tijdens je vakantie in Duitsland een stuk makkelijker maken. Dat doe je door te kiezen voor een hotel met laadpaal in Duitsland, of juist een van de vele Duitse vakantiehuisjes die een eigen laadpaal hebben. Ben je meer een kampeerder? Gelukkig hebben steeds meer campings in Duitsland een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Op die manier kun je de auto altijd in de buurt hebben en hoef je niet naar een dorp in de buurt om te kunnen laden. Ook zorgt dit ervoor dat je elke dag start met een volle accu, wat het een stuk leuker maakt om tripjes te maken naar de een van de vele bezienswaardigheden in de buurt, of direct met 100% actieradius de reis naar huis kunt beginnen.

Informeer van tevoren altijd even bij de verhuurder of beheerder naar de mogelijkheden om je elektrische auto te laden. Het kan zo zijn dat de accommodatie een Tesla Destination Charger laadpaal heeft en die werken niet altijd voor alle type elektrische auto’s. Ook weet je door vooraf contact op te nemen hoeveel laadpalen er beschikbaar zijn en of je een speciale laadpas nodig hebt om te laden bij de accommodatie met laadpaal in Duitsland.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

Sainsbury supermarkten gaan EV-rijders in het Verenigd Koninkrijk verder op weg helpenElektrische Autovakanties
Review: wintersportvakantie met de Kia EV9 én caravan in NoorwegenElektrische Autovakanties
Atlante gaat zorgen dat je tijdens je vakantie in Zuid-Europa zorgeloos kunt snelladenElektrische Autovakanties
NIO maakt reizen door Duitsland nog makkelijkerElektrische Autovakanties
Tesla opent eerste Supercharger snellaadstation in de nieuwe stijlElektrische Autovakanties
Aldi & GOFAST gaan snelladers door heel Zwitserland plaatsenElektrische Autovakanties
Hoe ziet de voorruit van de toekomst eruit? En wat heb jij daaraan tijdens je vakantie?Elektrische Autovakanties
Tijdens je vakantie in Spanje voordelig laden bij Zunder snelladersElektrische Autovakanties