Tips voor Elektrische Autovakanties

Tips voor elektrische autovakanties

We hebben zoveel mogelijk tips voor elektrische autovakanties op een rij gezet. Want doordat het aantal elektrische auto’s in Nederland opnieuw is toegenomen in 2019, neemt de vraag naar informatie over vakanties met een elektrische auto ook sterk toe. Een weekendje weg, een stedentrip of op vakantie met een elektrische auto is prima mogelijk. Bekijk onderstaande tips voor elektrische autovakanties en ga goed voorbereid de weg op.

Bekijk alle tips voor elektrische autovakanties

Check de oplaadmogelijkheden

De eerste en één van de belangrijkste vragen is natuurlijk waar de elektrische auto opgeladen kan worden. Oftewel: Check voor vertrek de juiste oplaadplek.

Langs de snelwegen zijn inmiddels vele snellaadstations en dit worden er de komende jaren alleen maar meer. Een van de tips voor elektrische autovakanties is daarom: Plan daarom de route en selecteer alvast de oplaadmogelijkheden voor de elektrische auto onderweg. Op deze manier weet je waar je kunt stoppen om even een pauze te nemen en de auto aan de laadpaal te koppelen om op te laden.

Er zijn diverse websites en apps beschikbaar om dit te checken, zoals Chargemap waarop binnen Europa gemakkelijk de laadpunten te vinden zijn. Ook Oplaadpunten.nl geeft een goed overzicht van de mogelijke laadplekken in Nederland en binnen Europa. Zorg ook dat je altijd onderweg gemakkelijk kunt checken waar er een laadpaal of parkeerplaats met laadpaal is en download een app met deze informatie zoals bijvoorbeeld Chargepoint.

Navigatie Systeem met oplaadpunten telefoon

Elektrische Auto aansluiten op laadpaal

Geldige laadpas & betaalmogelijkheden

Een van de volgende belangrijke tips voor elektrische autovakanties is om te checken welke laadpas je nodig hebt. Want niet alle laadpassen werken in het buitenland en dat kan voor vervelende verrassingen zorgen wanneer dit niet bekend is. Check daarom of je laadpas voor de laadpalen in het buitenland geschikt is. Helaas blijkt dat bijna ieder land een ander laadsysteem heeft en dat voor sommige laadsystemen een laadpas aangevraagd moet worden om het te kunnen gebruiken.

Aangezien niet alle laadpassen werken is ons advies om altijd even contact op te nemen met de dealer of leasemaatschappij. Daarnaast is ons advies om een KiWhi Pass badge te kopen voor Frankrijk en een Plugsurfing laadsleutel waarmee je in grote delen van Europa terecht kunt.
Hou er rekening mee dat op de levering van laadpassen en laadsleutels vaak een levertijd van 48 uur tot soms 4 dagen van toepassing is.

Let op: laadpassen van ANWB, Multi Tank Card en Travelcard werken in tegenstelling tot wat ze op de website zeggen nog niet overal buiten Nederland.

Actieradius en accu

Wellicht een soort inkoppertje tussen alle tips voor elektrische autovakanties, echter toch is gebleken dat niet iedere vakantieganger hierop voorbereid was. Want bijna alle bezitters van een elektrische auto weten dat de actieradius die wordt aangegeven een theoretische indicatie is. Daardoor is het absoluut belangrijk om te bekijken wat de werkelijke actieradius is en dit in de planning van de route mee te nemen.

Naast het verschil tussen de theoretische en de werkelijke actieradius zijn er nog enkele andere factoren die een rol spelen op het verbruik van een elektrische auto. Zoals de gemiddelde snelheid, de rijstijl van de bestuurder, de temperatuur, hoe zwaar is de auto beladen, hoeveel personen reizen er mee in de auto, het gebruik van dak- en fietsendragers en zelfs of het landschap vlak of bergachtig is. Zo verbruikt een elektrische auto gemakkelijk tussen de 15% en 30% extra op basis van deze factoren.

Het advies is daarom om de route goed in te delen, altijd een reserve aan te houden en niet alleen op laadstations te rekenen maar ook hotels met een laadpaal te overwegen.

Dashboard elektrische auto

Elektrisch oplaadpaal parkeerplaats Frankrijk

Geen gemekker met de juiste stekker

Gelukkig is het bij elektrische auto’s nog niet zo erg als bij smartphones, maar neem deze tip op basis van onze ervaringen mee in je achterhoofd wanneer je een vakantie met een elektrische auto aan het plannen bent: Check of de laadkabel past en werkt.

Zo voorkom je dat je met de ‘gewone’ laadkabel (type 2) in de aanslag van je tussenstop wilt gaan genieten en ineens erachter komt dat ze in Frankrijk en Italië op sommige plaatsen een 3C-stekker gebruiken.

Een van de andere tips voor elektrische autovakanties is om een extra laadkabel mee te nemen zodat je altijd een reserve stekker hebt in geval van verlies, schade of overmacht.

Dubbelcheck je verzekering

Aangezien verzekeringen voor een elektrische auto net iets andere voorwaarden kunnen hebben en dit invloed heeft op de trip met de elektrische auto naar het buitenland. Raden wij aan als een van de tips voor elektrische autovakanties om even te checken of dit allemaal goed gedekt is.

Vraag na hoe het zit met de reisverzekering en de autoverzekering in geval van:

  • Pech en / of schade
  • Sleepdiensten in het buitenland
  • Servicebeurten in het buitenland
  • Vervangend vervoer

Door een goede verzekering kun je met een gerust hart op vakantie met je elektrische auto en dat is toch altijd weer een zorg minder.

Elektrische autoverzekering afsluiten buitenland