Met de elektrische auto naar Kroatië

Met de elektrische auto naar Kroatië

Hier lees je alles over rijden met je elektrische auto naar en door Kroatië. 

Kroatië is een enorm populair vakantieland en jaarlijks kiezen er meer en meer mensen om de vakantie hier door te brengen. Niet gek natuurlijk als je de beelden van het prachtige Istrië en de 1.600 kilometer kustlijn van Kroatië eenmaal hebt gezien. Wist je dat er in Kroatië meer dan 1.000 eilanden zijn? Er is genoeg te ontdekken met je elektrische auto in Kroatië. Een andere reden waarom Kroatië heel populair is, is vanwege de mooie, luxe campings met volop faciliteiten aan de kust. Gelukkig hebben steeds meer van die campings een laadpaal, dat maakt het vakantiegevoel extra ontspannen, wetende dat je jezelf niet druk hoeft te maken over het laden van je EV.

Onderweg naar Kroatië doorkruis je verschillende landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Het is voor je vakantie naar Kroatië daarom niet alleen goed om je voor te bereiden op waar je jouw EV kunt opladen op de vakantiebestemming, denk ook na over de routeplanning en de benodigde laadpassen om onderweg te kunnen opladen. Boek bijvoorbeeld een hotel met laadpaal onderweg naar Kroatië, zo kun jij even relaxen en stap je de volgende ochtend weer in je elektrische auto met 100% actieradius.

Laadpalen in Kroatië zijn schaars en werken niet altijd - zoek ze via een app

Een aantal praktische tips die handig zijn wanneer je met de elektrische auto naar Kroatië  reist:

  1. Bestel voor vertrek een PlugSurfing-laadpas: deze biedt zowel in Slovenië als Kroatië een goede dekking en zorgt ervoor dat je bij veel laadpalen zonder zorgen kunt laden.
  2. Laadpalen zijn schaarser in het binnenland van Kroatië, zeker wanneer je verder buiten het toeristische gebied zit. Het is handig om voor een accommodatie met laadpaal te kiezen wanneer je naar Kroatië op vakantie gaat.
  3. Houd altijd een marge 20% actieradius als je nog niet vaak naar het buitenland bent gegaan met je EV. Ten eerste omdat het bergachtige landschap effect heeft op je actieradius en ten tweede je met 20% actieradius altijd nog mogelijkheden hebt om uit te wijken naar een andere laadpaal als een laadpaal niet werkt of bezet is.
  4. Neem je granny charger mee op vakantie naar Kroatië. Met deze laadkabel kun je namelijk altijd laden bij de normale stopcontacten, wat zomaar uitkomst kan bieden tijdens jouw vakantie. Geen laadpaal? Geen probleem! Vraag gewoon of je op mag laden via het stopcontact.
  5. Nagenoeg alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen, waarbij de snelladers vaak van de tolweg af liggen. Het is daarom voor je eigen gemak en plezier fijn om vooraf al een routeplanning te maken op de computer. Gebruik bijvoorbeeld A Better Routeplanner of de ANWB routeplanner voor elektrische auto’s om je route naar de vakantiebestemming in Kroatië te plannen.
  6. Onderweg naar Kroatië kom je waarschijnlijk door Duitsland en Oostenrijk. Let erop dat je in Duitsland een milieusticker nodig hebt voor je elektrische auto en een tolvignet in Oostenrijk moet kopen.

Waar kun je snelladen in Kroatië?

Welke bekende snelladers zijn er in Kroatië en wat heb je nodig om te kunnen snelladen?

In tegenstelling tot in veel andere Europese landen staan er relatief weinig snelladers in Kroatië. De meeste snelladers in Kroatië zijn van Tesla. De Tesla Superchargers helpen Tesla-rijders goed op weg. In Kroatië zijn de Tesla snelladers (nog) niet opengesteld voor andere EV-rijders. Wanneer je niet met een Tesla op vakantie gaat naar Kroatië, dan is het belangrijk om een goede routeplanner voor je elektrische auto te gebruiken. Aanbieders van snelladers zoals IONITY en Has To Be zie je wel terug in Kroatië, echter nog in beperkte aantallen. Daarnaast kom je de snelladers van ELEN tegen in Kroatië. Deze laadpalen van ELEN zijn onderdeel van HEP, het nationale elektriciteitsbedrijf van Kroatië. In de grote steden en langs de snelwegen zijn de snelladers uitgerust met 3 aansluitingen: ChaDeMo, CCS en AC (op 43 kW).

Op de kaart hebben we alle snelladers in Kroatië verzameld die met minimaal 43 kW kunnen snelladen. Op andere locaties onderweg naar Kroatië kun je vaak sneller laden, het loont om te zoeken welke snelladers CCS aanbieden, waardoor je een hogere laadsnelheid kunt behalen. Denk tijdens je vakantie ook aan andere elektrische autorijders en houd in de gaten dat laden tot 80% de norm is bij de snelladers. Niet alleen omdat de laadcurve na dit percentage enorm afneemt, maar ook omdat het wel zo netjes is om plaats te maken voor de volgende elektrische auto die wil laden. Dit geldt ook wanneer er géén wachtrij is: pas wanneer je jouw auto afkoppelt, komt de status van de laadpaal weer op ‘beschikbaar’ te staan voor mensen die op de laadapps zoals Chargemap kijken om hun eigen reis te plannen.

Snelladers van ELEN in Kroatië

Hoe vind je de beschikbare laadpalen in Kroatië?

Waar staan de laadpalen en wat zijn tips voor het gebruiken van laadpalen in Kroatië 

Veel laadpalen met een laadsnelheid tot maximaal 22 kW staan door het land verspreid en zijn vooral te vinden bij toeristische trekpleisters, winkelcentra, bedrijventerreinen en grote winkelketens. Bij winkels kun je in sommige gevallen zelfs gratis laden. Helaas is het netwerk nog erg divers in Kroatië en dat betekent dat je goed moet kijken naar de instructies op de laadpalen en het terrein. Sommige laadpalen zijn volledig gratis, bij andere palen betaal je voor het parkeren en weer andere laadpalen hebben een tarief per kW dat geladen wordt. Er zijn overigens ook veel hotels die laadpalen aanbieden (voor gasten) en dat betekent dat je hier vaak ook terecht kunt. Belangrijk is wel om te checken of dit een Tesla laadpaal is, want niet iedere EV kan laden bij een Tesla Destination charger.

Vooral T-Com (een telecombedrijf), Hrvatski Telekom en Tifon zijn actief in Kroatië en zorgen ervoor dat het aantal laadpalen gestaag toe blijft nemen. Vergeet echter niet om een goede laadapp mee te nemen, zodat je makkelijk een vrije laadpaal bij jou in de buurt kunt vinden én kunt zien wat de kosten zijn. Chargemap en ook Electromaps bieden een goed overzicht van de laadpalen in Kroatië. Bekijk de laadpalen in Kroatië op de kaart, zodat je kunt zien hoe het zit met de laadpaaldekking. Zorg dat je meerdere laadpassen meeneemt op je vakantie naar Kroatië zodat je bij de verschillende laadpalen terecht kunt om te laden. Je wil voorkomen dat je een laadpaal gevonden hebt en vervolgens niet kunt laden omdat je niet de juiste laadpas bij je hebt.

De Hrvatski laadpalen in Kroatië kom je op diverse plaatsen tegen
De meest recente artikelen over met de elektrische auto naar Kroatië gaan

Lees de leukste artikelen over een vakantie met de elektrische auto naar Kroatië, bekijk ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Kroatië en doe inspiratie op door de reviews van onze trips naar Kroatië te lezen.

De nieuwe Plugsurfing routeplanner app getestElektrische Autovakanties
Vijf vragen aan…: &Charge over gratis kilometers sparenElektrische Autovakanties
Draadloos Apple CarPlay dankzij deze dongelElektrische Autovakanties
Hoeveel actieradius heb je nou écht nodig voor een vakantie?Elektrische Autovakanties
Welke laadpassen zijn handig als je naar Kroatië gaat?

Neem meerdere laadpassen mee naar Kroatië, zo heb je meer mogelijkheden om te laden. Bekijk welke laadpassen handig zijn. 

Voor Kroatië is de laadpas van ELEN het handigst, aangezien zij het grootste aanbod van laadpalen bieden. Deze laadpas is gratis aan te vragen via de ELEN website (Engelstalig). ELEN heeft daarnaast een app die je zowel op iOS als Android kunt gebruiken, waarmee je een laadsessie ook kunt starten en stoppen. Naast deze laadpas specifiek voor Kroatië is het handig om enkele andere laadpassen mee te nemen. Een handige laadpas met een goed dekkend netwerk in Europa is de Shell Recharge laadpas. Deze laadpas heeft in Kroatië niet het ruimste aanbod, maar is wel handig als pas om achter de hand te hebben. De laadpas van Plugsurfing heeft een goed dekkend netwerk in Kroatië en Slovenië en is daarom ook een aanrader voor je vakantie.

Hou rekening met het op tijd aanvragen van laadpassen. Het kan soms wel tot een week duren voordat je jouw laadpas per post ontvangen hebt. Een combinatie van fysieke laadpassen of laaddruppels en een app waarmee je kunt laden is daarom handig. Daarnaast is het altijd fijn als je een creditcard of een Paypal-account hebt. Met een Paypal-account kun je elke (Nederlandse) bankrekening koppelen en op die manier heb je een alternatief voor een eventueel benodigde creditcard. Door voor vertrek de Paypal-app te downloaden op je telefoon heb je een alternatief voor een creditcard als je aan een Kroatische laadpaal staat. Dankzij je creditcard of je Paypal-account kun je gebruikmaken van laadpalen die geschikt zijn om pay-as-you-go te betalen. Dat werkt via een betaalterminal of door het scannen van een QR-code op de laadpaal.

Welke laadpassen heb je nodig voor Kroatië?
Hoe zoek je tijdens je vakantie laadpalen in Kroatië?
Welke routeplanner is handig als je met je elektrische auto naar Kroatië gaat?

De bekendste routeplanners zijn de apps van A Better Routeplanner, Chargemap & PUMP.

In Kroatië vind je dus een flink aantal laadpalen, al is de laadpaaldekking (nog) niet ideaal en is het goed opletten wanneer je een laadpaal kiest. Daarom is het verstandig om een goede routeplanner te gebruiken. Het voordeel van zo’n routeplanner is dat deze de maximale laadsnelheid van jouw auto en van de laadpalen en snelladers onderweg combineert om tot een routeplanning te komen. A Better Routeplanner en de ANWB Routeplanner zijn handig om je route thuis op de computer te plannen. Onderweg is het prettig om bijvoorbeeld de laadstops te plannen via Google Maps. Met Google Maps heb je namelijk ook direct veel actuele informatie, zeker wanneer je jouw telefoon met een dongel draadloos koppelt aan het infotainmentscherm van je auto.

Wanneer je de bestemming die de routeplanner aangeeft ook in het navigatiesysteem zet, dan houdt het systeem ook rekening met het voorbereiden van je accupakket op de laadsessie waardoor je sneller kunt snelladen. Tenslotte is het uiteraard fijn als de bijrijder je onderweg kan ondersteunen met eventuele apps zoals Google Maps, A Better Routeplanner, of Chargemap. Op die manier heb je een zicht op de laadpalen langs je route en kun je zien of laadpalen druk bezet zijn en hoeveel laadpalen er überhaupt zijn. Dit geeft je ook de mogelijkheid om een andere snellader of laadpaal te selecteren langs de route als het ergens druk is.

Welke accommodaties in Kroatië zijn voorzien van een laadpaal?

Een toenemend aantal vakantiewoningen, hotels en campings in Kroatië is voorzien van een laadpaal. Ga je naar Kroatië op vakantie met je elektrische auto, dan is het boeken van een accommodatie met laadpaal een geweldige manier om je vakantie een stuk makkelijker en comfortabeler te maken. Niet alleen kun je de accu van je auto makkelijk volledig laden tijdens het slapen, maar je hebt ook elke ochtend een volle accu zonder dat je eerst naar een laadpaal moet lopen om je auto op te halen. Daarmee wordt het bezoeken van de vele bezienswaardigheden, dorpjes of juist een grotere stad in de buurt een stuk leuker.

Hieronder hebben we de accommodaties in Kroatië met een laadpaal voor je in een kaart gebracht, zodat je direct kunt kijken waar je kunt laden. Informeer bij het boeken altijd even naar de laadmogelijkheden, de aansluiting op de laadpaal en de prijs voor het laden. Hoewel dit in de meeste gevallen gewoon de standaard Mennekes-aansluiting is, kan het zo zijn dat er een afwijkende laadpaal is zoals een Tesla Destination Charger. Weet je dit van tevoren, dan kun je hier nog makkelijk op inspelen én weet je zeker dat je tijdens je vakantie gewoon je elektrische auto kunt laden.

Het laatste nieuws

Lees de nieuwste artikelen door Europa reizen met je elektrische auto op ons blog. Doe inspiratie op, lees over de laatste trends & ontwikkelingen en bekijk speciaal uitgelichte bestemmingen in binnen- en buitenland. Zo blijf jij altijd op de hoogte over de verschillende vakantiebestemmingen die geschikt zijn voor jouw volgende Elektrische Autovakanties.

IONITY maakt nieuwe prijzen voor deze zomer bekend inclusief abonnementsprijzenElektrische Autovakanties
5 x opties om te betalen voor het laden bij een hotel met laadpaalElektrische Autovakanties
Review: kamperen met de Tesla Model Y én daktent in DenemarkenElektrische Autovakanties
Goedkoper opladen tijdens je vakantie in Spanje met IberdrolaElektrische Autovakanties
Waarom je Powerdot steeds vaker tegenkomt richting Zuid-Europa?Elektrische Autovakanties
Eerste V4 snelladers zonder Tesla logo erop geopend door EG GroupElektrische Autovakanties
Kia EV6 winnaar ANWB Trekauto van het jaar verkiezing 2024Elektrische Autovakanties