85% van de elektrische autobezitters gaat in 2020 met de auto op vakantie

Coronavirus heeft voor twee derde van elektrische autorijders geen invloed op vakantieplannen deze zomer

De vakantievoorbereiding met de elektrische auto is vergelijkbaar met de voorbereiding om op vakantie te gaan met een brandstofauto. Bijna twee op de drie bezitters van een elektrische auto is al eens eerder met de elektrische auto op vakantie geweest.

Dit, en nog veel meer, blijkt uit het onderzoek “Op vakantie met de elektrische auto” dat Elektrische Autovakanties van 22 juni tot en met 5 augustus heeft uitgevoerd onder bezoekers en volgers. In het onderzoek werd gevraagd om verschillende vragen te beantwoorden in een online-enquête. Méér dan 450 deelnemers namen deel aan het onderzoek en gaven daarmee zeer interessante inzichten in de vakantieplannen en -ervaringen.

Download gratis het gehele onderzoeksrapport: “Op vakantie met de elektrische auto” 

Meer dan helft van elektrische auto’s heeft een grotere actieradius dan 351 KM

De resultaten van het onderzoek geven een beeld van de vakantieplannen van elektrische autorijders in de zomervakantie van 2020. Zo heeft 56% van de elektrische auto’s een actieradius die groter is dan 351 KM. De angst om met een lege accu te komen te staan tijdens de vakantie lijkt daardoor niet gegrond, alhoewel een lege accu altijd nog op de loer ligt tijdens de vakantie, omdat één op de drie vakantiegangers geen extra laadpas meeneemt. En aangezien je niet altijd met je laadpas bij de diverse laadpalen in het buitenland terecht kunt, is het raadzaam om een extra laadpas mee te nemen voor je vakantie in het buitenland.

Tip: Vergelijk de informatie en tarieven van alle buitenlandse laadpassen.

Onderweg naar de vakantiebestemming kiest 96% voor een snellader in plaats van een normale laadpaal. Dit is niet erg verrassend gezien de afstanden richting de vakantiebestemmingen, alleen wanneer er slechts één laadpas mee op vakantie gaat zal het lastig zijn altijd bij een snellader op te laden.

Shell Recharge Netwerk - Elektrische Autovakanties

Coronavirus heeft weinig impact op vakantieplannen

Ondanks dat er iedere dag nieuwsberichten zijn over het coronavirus en de vakantieplannen van mensen, heeft het weinig impact op de vakantieplannen van elektrische autorijders. Een ruime meerderheid (71%) geeft aan dat het coronavirus geen invloed heeft op de keuze om met de elektrische auto op vakantie te gaan. De autovakantie is extra populair dit jaar en we kunnen stellen dat op vakantie gaan met de elektrische auto de vliegvakantie vervangt in 2020.

Top 5 vakantielanden in 2020

Het onderzoek geeft ook inzicht in de vakantielanden waar elektrische autorijders deze zomer naartoe willen gaan. De top 5 van vakantiebestemmingen voor de vakantie met de elektrische auto in 2020 zijn:

1. Frankrijk (+2)
2. Duitsland (=)
3. Nederland (-2)
4. Oostenrijk (+1)
5. Italië (+1)

In de top 5 vakantiebestemmingen is een interessante verschuiving waar te nemen met de top 5 gegevens van de eerder gemaakte vakanties met de elektrische auto. Het lijkt erop dat het vertrouwen om langere afstanden af te leggen is toegenomen en dat daardoor een verschuiving in de top 5 is ontstaan.

Bekijk ook: Trend in 2020: camping met laadpaal in Frankrijk.

Wat doet men tijdens een laadstop?

Het is interessant en tegelijkertijd ook logisch te zien dat de laadpauzes onderweg naar de vakantiebestemming voornamelijk worden gebruikt voor ‘het verzorgen van de innerlijke mens’. Oftewel vier van de top 5 activiteiten tijdens een laadstop zijn gericht op eten of drinken. Dit resultaat onderstreept nogmaals de kansen voor hotels, restaurants en shops in de buurt van laadpalen en snelladers om in te spelen op deze behoefte.

Wat doet men tijdens een laadpauze? Elektrische Autovakanties

Campings de favoriete accommodatie

De camping is de meest favoriete plek als accommodatie tijdens de vakantie van de elektrische autobezitter. Met 27% is de camping verkozen tot de favoriete accommodatie onder de elektrische autovakantiegangers. Op respectievelijk de tweede en derde plek als accommodatie op vakantie staan een hotel 22% en een appartement 20%.

Na de autorit naar de vakantiebestemming, is het voor 1 op de 2 personen in het onderzoek belangrijk dat de accommodatie een laadpaal heeft. Deze uitkomst geeft aan dat het van belang is om aan te geven of er een laadpaal beschikbaar is bij de accommodatie. Voor bijna de helft van alle respondenten is dit van bepalende invloed op de keuze voor de accommodatie.

Bekijk ook: Alle hotels met laadpaal in kaart gebracht en direct boekbaar.

Onderzoeksresultaten 2020 - Elektrische Autovakanties

Ontvang gratis het hele onderzoek: “Op vakantie met de elektrische auto”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg per mail de link om het volledige onderzoeksrapport te downloaden.