Chargemap Routeplanner App onderweg gebruiken

Chargemap Routeplanner App

Elektrische auto’s worden steeds geavanceerder en ze zitten vol met technologie. Alleen niet ieder navigatiesysteem is even goed in het plannen van de laadstops en het berekenen waar je het beste onderweg kunt opladen. Dit komt voor een deel doordat de kosten voor het laden of snelladen plus de laadsnelheid niet altijd even doorzichtig is. Voor een navigatiesysteem is het lastig om al deze informatie te verzamelen en te gebruiken in jouw auto om je het beste advies te geven om je route richting de vakantiebestemming te plannen. Het gebruik van een routeplanner voor de elektrische auto is wel aan te raden en zeker wanneer je op vakantie gaat met je elektrische auto.

Wanneer je op vakantie gaat met je elektrische auto, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij het plannen en afleggen van de trip. Welk type elektrische auto rij je? Wat is je geplande gemiddelde snelheid? Hoe vaak moet je laden om op je vakantiebestemming aan te komen? Waar staan de laadpalen of snelladers onderweg en met welke snelheid kun je daar laden? In dit artikel leggen we je uit hoe Chargemap je kan helpen bij het plannen en maken van je trip.

Wat is Chargemap?

Chargemap is ontstaan in 2009 in Frankrijk. De oprichter Yoann was op zoek naar oplaadpunten om een elektrische auto op te laden en kon niet vinden waar dit mogelijk was. Hij vond dat de informatie over waar laadpalen en snelladers te vinden zijn beter moest en startte Chargemap. In zijn missie om zoveel mogelijk laadpalen in kaart te brengen maakte Yoann een platform waarop hijzelf, een groep testers en elektrische autorijders laadpalen toe kunnen voegen met foto’s en andere belangrijke informatie over de oplaadpunten.

De informatie die in kaart werd gebracht: aantal laadpalen, locatie van de laadpalen, laadsnelheden en type aansluitingen, foto’s van de laadpalen en op een later moment de tarieven. Door het toenemende aantal gebruikers van Chargemap is een vrij compleet beeld ontstaan van de laadpalen in Europese landen. Mede doordat veel elektrische autorijders op zoek zijn naar deze informatie trok Chargemap mensen aan omdat veel informatie op één plek te vinden is.

In 2017 realiseerde het team van Chargemap dat het aantal laadpalen steeds duidelijker in kaart gebracht is, alleen dat het opladen bij een laadpaal nog vaak ingewikkeld is. De reden dat opladen bij een laadpaal of snellader ingewikkeld is, is omdat iedere laadpaal onderdeel is van een netwerk. Ieder netwerk heeft een eigen betaalsysteem. De ene accepteert wel pinpassen en creditcards, de ander alleen de eigen laadpas. Dit moest beter kunnen volgens Chargemap en dus lanceerden ze de Chargemap Pass laadpas om te zorgen dat je met één laadpas uit de voeten kunt. De laatste toevoeging aan Chargemap is dat de Chargemap app het sinds kort ook mogelijk maakt om de route en je rit met je elektrische auto te plannen.

Chargemap op de computer gebruiken

Waarvoor is Chargemap handig?

Chargemap zorgt ervoor dat je gemakkelijk de laadpalen en snelladers in Europa kunt bekijken. Op de website of in de Chargemap app bekijk je op een kaart waar de laadpalen zijn. Je kunt gemakkelijk filteren op je bestemming of op type aansluiting en laadsnelheid. Het is ook mogelijk om de zoekbalk te gebruiken en op de naam van de plaats, het adres, het hotel of het restaurant te zoeken. Vervolgens geeft de legenda aan wat voor type laadpaal er is en in sommige gevallen zelfs of het oplaadpunt beschikbaar is. Dit is erg handig wanneer je de vakantie aan het plannen bent en je wil weten of je onderweg of op de vakantiebestemming kunt opladen.

Leestip: Zo helpt Chargemap je bij het boeken van het juiste hotel met laadpaal.

Chargemap gebruiken via Apple CarPlay of Android Auto

Hoe werkt de Chargemap routeplanner?

Met de Chargemap app kun je naast het opzoeken en bekijken van laadpalen nu ook je route plannen. Vooralsnog werkt de routeplanner in de app het beste wanneer je een gratis account aanmaakt of inlogt in je account. Om een route te plannen klik je op “Route” onderaan de app en doorloop je onderstaande stappen voor een reisadvies voor jouw merk en model elektrische auto. (Bekijk ook de stappen in de afbeeldingen).

Stap 1: Selecteer het merk van je elektrische auto
Stap 2: Selecteer het model
Stap 3: Selecteer de versie
Stap 4: Kies je vertrekpunt en batterijpercentage bij vertrek
Stap 5: Kies je bestemming en batterijpercentage bij aankomst
Stap 6: Selecteer eventueel of je snelwegen en/of tolwegen wil vermijden
Stap 7: Pas je maximum snelheid aan
Stap 8: Bekijk de voorgestelde route op de kaart
Stap 9: Bekijk de specifieke informatie over de laadstops onderweg

Chargemap Routeplanner App stap 1 t:m 4

Wat zijn de voordelen van Chargemap?

Chargemap bevat zeer veel handige en behulpzame informatie voor elektrische autorijders. Je kunt Chargemap zowel op de computer, op je mobiel of via de app gebruiken. Het voordeel is dat Chargemap op deze manier je helpt bij het plannen van je reis voordat je vertrekt tot en met het maken van je reis door te navigeren op je telefoon of op het scherm van je elektrische auto.

Chargemap is prettig omdat het je helpt:
–       Vooraf de route te plannen naar je vakantiebestemming
–       De actieradius van je elektrische auto en model in te schatten
–       Met een bepaalde actieradius (SoC = State of Charge) aan te komen op je bestemming
–       Te bekijken welke laadpalen er zijn en daarover belangrijke informatie aan je laat zien

Chargemap Routeplanner App Stap 5 t:m 8

De Chargemap routeplanner helpt je op basis van de actieradius van jouw elektrische auto en maakt een inschatting waar je laadstops moet maken. De Chargemap app geeft je de afstand tussen je vertrek- en aankomstpunt, de totale tijd om op de bestemming aan te komen, de laadtijd en het aantal stops onderweg. Plus je kunt eenvoudig meer informatie over de laadpalen en snelladers bekijken zoals informatie over de acceptatie van laadpassen, aansluitingen van de laadpalen, foto’s en ervaringen van de community.

Bekijk ook: De beste apps voor onderweg naar de vakantie.

Een ander voordeel van de Chargemap app is dat je onderweg naar je vakantiebestemming je telefoon met Apple CarPlay of Android Auto kunt koppelen aan je elektrische auto en vervolgens de routeplanning van Chargemap op het scherm in je auto kunt bekijken en volgen. Let er wel op dat als je de app op je infotainment systeem gebruikt dat het dataverbruik van je telefoon toeneemt en dat dit kan zorgen voor extra kosten.

Chargemap Routeplanner App Stap 9 t:m 12

Wat zijn de nadelen van de Chargemap App?

Ondanks dat de Chargemap app je echt op weg helpt, zijn er ook wel wat nadelen. Het eerste nadeel dat de app van oorsprong Frans is en dat merk je in de Nederlandstalige versie van de app. Er staan gekke woorden in de app doordat deze zijn vertaald vanuit het Frans. Een ander nadeel is dat de app niet altijd even gebruiksvriendelijk is. Hierdoor lukt het je niet om informatie te vinden die je zoekt of zit je meerdere keren te klikken op de kaart terwijl het niet werkt. Dat is niet prettig wanneer je onderweg bent en snel beslissingen wil kunnen nemen over het zoeken van een snellader of laadpaal.

De voornaamste nadelen zijn samengevat de volgende:
–       Slechte en onduidelijke bewoordingen vanwege vertaling vanuit het Frans
–       Niet altijd even gebruiksvriendelijke ervaring

Om positief af te sluiten is het belangrijk om te melden dat Chargemap steeds updates doorvoert en dat het je absoluut helpt met het plannen en rijden van de route voor je vakantie met de elektrische auto.

Bekijk ook: De voor- en nadelen van A Better Routeplanner (ABRP).

Navigatiesysteem van je elektrische auto of Chargemap gebruiken?

De technologie van elektrische auto’s en dan vooral de navigatie ontwikkelt zich steeds verder. Waar in het begin vooral Tesla een zeer fijne navigatie had met hulp om je totale route te plannen inclusief laadstops bij Superchargers, ontwikkelen steeds meer automerken goede navigatiesystemen voor het plannen van je reis met de elektrische auto. Toch berekenen veel navigatiesystemen van elektrische auto’s nog niet optimaal waar je het beste kunt stoppen langs je route om te laden.

Chargemap is een slimme routeplanner die je route plant op basis van de enorme database met informatie over laadpalen die zij hebben. Wanneer je Chargemap via je telefoon koppelt aan het infotainment systeem van je elektrische auto dan merk je eigenlijk amper dat het niet in je auto verwerkt is.  Want dankzij de koppeling kun je ontspannen rijden met de wetenschap dat je voldoende batterij hebt om je volgende laadstop te bereiken en anders gemakkelijk een andere laadpaal kunt vinden met Chargemap.

Chargemap legenda voor laadpalen

Conclusie

Ben je van plan om met je elektrische auto op vakantie te gaan of ga je een weekend weg? Chargemap is zowel handig in de voorbereiding van je reis als onderweg. Apps zoals Chargemap helpen veel elektrische autorijders ook over de angst van een lege batterij heen (bekend als: range anxiety) doordat je een goede planning hebt waar je kunt stoppen en opladen. Het allergrootste voordeel is dat de routeplanner van Chargemap volledig gratis is. Het enige dat je moet doen is een gratis account aanmaken en vervolgens plan je eenvoudig je volgende vakantie met je elektrische auto.

Download de Chargemap App (Apple)
Download de Chargemap App (Android)