Groeiend tekort aantal publieke laadpalen in Nederland

Onderzoek: Tekort aan publieke laadpalen

Een laadpaal bij je woning is natuurlijk ideaal, echter dat is niet voor iedere elektrische autorijder mogelijk en daarom is het belangrijk om voldoende publieke laadpalen in de buurt te hebben. Uit een nieuw onderzoek van Enplus (onderdeel van Enexis Groep), blijkt dat het tekort aan publieke laadpalen in veel buurten in Nederland snel oploopt. Zo blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn. Een tekort aan publieke laadpalen in woonwijken is erg vervelend voor bezitters van een elektrische auto.

Bekijk ook: Het volledige onderzoek naar het tekort aan publieke laadpalen “De Nationale Laaddrukanalyse”.

Publieke laadpaal in 5.000 buurten

In het onderzoek zijn de laadfaciliteiten van alle 13.208 buurten in Nederland onder de loep genomen en is gekeken in hoeveel van deze buurten er voldoende publieke laadpalen aanwezig zijn. Van de 13.208 buurten beschikken 5.000 buurten over publieke laadpalen. Aangezien 70% van de Nederlandse bevolking in één van de 5.000 buurten woont, is vooral de vraag belangrijk of daar voldoende publieke laadpalen aanwezig zijn van belang. Helaas blijkt dat 36% van de elektrische autorijders steeds vaker geen gebruik kunnen maken van de publieke laadpalen in hun buurt doordat de beschikbare laadpalen reeds bezet zijn.

Kip of het ei verhaal

Op weg naar volledig elektrisch autorijden zien we regelmatig deze situatie van ‘de kip of het ei’ ontstaan. Dit komt doordat gemeentes en investeerders terughoudend zijn om te investeren in publieke laadpalen als er geen bewezen potentieel is. Met andere woorden, ze investeren pas in publieke laadpalen wanneer er daadwerkelijk een aanvraag komt voor publieke laadpalen. De balans tussen het aantal elektrische auto’s en de toename van elektrische auto’s in een buurt aan de ene kant en het aantal publieke laadpalen in een buurt aan de andere kant blijft vaak onderhevig aan scheefgroei.

Laadpaal in de buurt

Stimuleren verkoop elektrische auto’s

Om de groei van het aantal verkochte elektrische auto’s voort te zetten is het belangrijk om niet te blijven hangen in het kip of het ei verhaal. Gemeentes zijn een belangrijke speler in het aanjagen van elektrische autorijden. Het aanbieden en aanleggen van voldoende publieke laadpalen is belangrijk om elektrische autorijders te helpen. Het onderzoek naar het tekort aan publieke laadpalen is belangrijk omdat daarbij data en gegevens worden gebruikt om prognoses en planningen te maken. Enplus helpt gemeentes en ook het ministerie van I&W om op basis van data te bepalen waar publieke laadpalen aangelegd moeten worden. Om op deze manier de verkoop van elektrische auto’s te blijven stimuleren.

Lees ook