Nederland koploper in aantal laadpalen

Aantal laadpalen in Europa moet omhoog

Naar verwachting en op basis van schattingen, rijden er in Europa in 2030 tussen de 33 en 44 miljoen elektrische auto’s. Dit staat in een gepubliceerd onderzoek van de Europese Transport & Environment federatie. Met de voorspelling dat er zoveel elektrische auto’s in Europa rondrijden, moet het aantal laadpalen in Europa de komende jaren omhoog. Het volledige onderzoek is te bekijken op deze pagina op transportenvironment.org (artikel in het Engels). Doordat Frans Timmermans met zijn team werkt aan de Green Deal voor Europa, ligt er een grote focus op de toekomst van elektrische auto’s in Europa.

Overzicht: aantal laadpalen in Europa

Volgens het onderzoek waren er eind 2019 ongeveer 185.000 publieke laadpalen in heel Europa. Met andere woorden: per 7 elektrische auto’s was er eind 2019 één publieke laadpaal beschikbaar. Vooralsnog zijn er volgens het onderzoek voldoende laadpalen beschikbaar, echter vanaf 2020 en verder moet er aan meer laadpalen verdeeld over heel Europa worden gewerkt. Ook zijn er doelen gesteld om te zorgen dat er een voldoende aantal laadpalen in Europa is in 2025 en in 2030.

Bekijk ook: Onvoldoende laadpalen in Zuid-Duitsland zorgt voor laadpaalfiles voor Tesla’s.

De doelstelling is om in 2025 minimaal 1.3 miljoen publieke laadpalen te hebben en in 2030 moet dit aantal verder uitgebreid zijn naar 3 miljoen publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s. Om dit te realiseren is een investering van € 1.8 miljard noodzakelijk.

Tijdsverloop video: Aantal laadpalen in Europa (Top 10 landen)

Nederland koploper aantal laadpalen in Europa

Ondanks dat er bijna dagelijks nieuws voorbij komt dat er te weinig laadpalen in Nederland zijn, toont de tijdsverloop video dat Nederland hard aan de weg heeft getimmerd. Zo is te zien dat Nederland eind 2019 koploper is met het aantal laadpalen in Europa. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om te zorgen voor meer publieke oplaadpunten.

Bekijk ook: Minister pleit voor meer laadpalen Route du Soleil.

Het onderzoek stelt verder dat de eerder genoemde aantallen oplaadpunten voor elektrische auto’s eerlijk over Europa verdeeld moeten zijn. Het is van belang dat ieder land in Europa zijn CO2-uitstoot naar beneden kan brengen om in lijn van de Green Deal te blijven.

Aantal laadpalen in Europa