Groei afgelegde kilometers

Groei afgelegde kilometers

Jaarlijks brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek in kaart hoeveel kilometer Nederlanders aflegden met hun auto’s. In het vandaag gepubliceerde onderzoek is een interessant inzicht te zien: “Groei afgelegde kilometers met elektrische auto’s in 2019 verdubbeld”. De Nederlandse bezitters van elektrische auto’s reden in totaal 1,46 miljard kilometer in 2019 met de stekkerauto’s. Dat is een grote stijging ten opzichte van het jaar ervoor, want in 2018 reden alle elektrische auto’s gezamenlijk 660 miljoen kilometer. Oftewel dat is een stijging van 121 procent.

Bekijk ook: Volledige onderzoek van CBS naar personenautokilometers in 2019.

Toename elektrische auto’s

Natuurlijk is de verdubbeling van het aantal afgelegde kilometers voor een groot deel te danken aan de grote toename van het aantal elektrische auto’s in Nederland in 2019. Mede door de subsidieregelingen van de overheid en door de financieel aantrekkelijke regelingen nam het aantal elektrische auto’s sterk toe in 2019. De Tesla Model 3 ging als warme broodjes over de toonbank, maar ook andere modellen zoals de Hyundai Kona Electric deden het goed. Van alle verkochte auto’s in 2019, ook als de niet-elektrische auto’s mee worden gerekend, was de Tesla Model 3 afgelopen jaar de populairste auto.

De groei van het aantal afgelegde kilometers met de elektrische auto is naast de toename van het aantal elektrische auto’s in Nederland te verklaren doordat meer en meer elektrische autorijders op vakantie gaan met de elektrische auto. Uit ons eigen onderzoek onder meer dan 450 deelnemers blijkt namelijk dat 68% van de deelnemers in 2020 al eens eerder met de elektrische auto op vakantie is geweest.

Download gratis de onderzoeksresultaten: “Op vakantie met de elektrische auto”.

Mitsubishi Outlander met Caravan buitenland

Plug-in hybrides minder in trek

Het onderzoek van het CBS laat nog iets anders interessants zien. Uit het onderzoek naar de kilometercijfers blijkt dat de interesse in plug-in hybrides afneemt. De plug-in hybride auto’s, die zowel elektrisch als traditioneel aangedreven worden legden bijna 200 miljoen kilometer minder af in 2019 dan in 2018. Een eenvoudige verklaring hiervoor is dat plug-in hybrides sinds enkele maanden minder verkocht worden. De reden dat ze minder verkocht worden is uiteindelijk vrij eenvoudig, door aangepaste fiscale regelingen zijn ze niet meer zo interessant.

Vakantie met elektrische auto

In 2020 is het aantal vakanties met de elektrische auto sterk toegenomen, door het grote aantal elektrische auto’s dat in 2019 is gekocht (of geleased). Zo gingen begin 2020 al vele malen meer vakantiegangers op wintersport met de elektrische auto. Dit leidde zelfs tot een nieuw fenomeen richting de skipistes; “Tesla laadpaal files”. Daarnaast zijn in 2020 meer mensen met de elektrische auto op zomervakantie gegaan vanwege het Coronavirus. In de afgelopen maanden bleken Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en een vakantie in eigen land erg populair onder bezoekers van ElektrischeAutovakanties.nl.

Video: Laadpaalfiles onderweg naar de wintersport.

Elektrische auto parkeren bij Eindhoven Airport