Lifehack: ontdooi je ruiten met een zakje warm water

Lifehack: ontdooi je ruiten met een zakje warm water

De kou is nog steeds in het land en van diverse elektrische autorijders richting de wintersport hebben we de vraag gekregen of deze lifehack werkt. Dus in dit artikel de test of de lifehack van het ontdooien van je ruiten met een zakje warm water werkt? In Europa zakt het kwik tijdens de wintermaanden geregeld onder het nulpunt. Hoewel extreme kou dankzij het milde klimaat in Nederland nauwelijks voorkomt, kan het toch voorkomen dat je ’s morgensvroeg met verkleumde handen en een ijskrabber je elektrische auto ijsvrij moet maken. Vooral wanneer je vergeten bent je auto voor te verwarmen. Rijden met een bevroren voorruit is immers niet alleen onveilig, er staan ook fikse boetes op (en terecht). Nu lijkt er een lifehack waarbij ruiten krabben niet meer nodig is, want alles wat je nodig hebt voor het ijsvrij maken van je ruiten is warm water en een (stevig) zakje.

Warm water gebruiken voor het ontdooien van je ruiten?

Menig autoliefhebber krijgt spontaan jeuk wanneer warm water genoemd wordt als manier om een autoruit te ontdooien. Terecht ook, want kokend water over een bevroren autoruit gooien is geen slimme actie. Niet alleen omdat het water uiteindelijk zorgt voor ijs in, op en onder de motorkap (inclusief de straat of stoep waar de auto staat), maar ook omdat dit kan zorgen voor flinke ruitschade bij autoruiten die al een klein barstje of een sterretje in het glas hebben. Het grote abrupte verschil in temperatuur zorgt er namelijk voor dat de autoruit direct verder scheurt.

Let wel, bij deze lifehack wordt er geen water over de voorruit gegooid. Integendeel, het warme water gaat in een zakje, dat vervolgens over de autoruiten bewogen wordt. Het gevolg is simpel: het warme water zorgt ervoor dat het ijs (geleidelijk) smelt en je hebt weer helder zicht door je autoruiten.

Handig: Bekijk de paklijst voor de wintersport.

Werkt alleen bij een kleinere laag ijs helaas

De lifehack werkt alleen bij een kleinere laag ijs. Helaas is een zakje met warm water niet genoeg om een dikkere laag ijs te smelten. Wanneer je een zakje water gebruikt bij een dikkere ijslaag, zal de laag ijs transparanter worden en lijken te verdwijnen, maar wanneer je in de auto gaat zitten, merk je al snel dat het zicht nog verre van optimaal is.

Werkt alleen bij een kleinere laag ijs helaas

Andere manieren om de voorruit ijsvrij te krijgen

Tijdens de wintersport of tijdens écht koude nachten in Nederland, is het ijsvrij maken van de autoruiten met een zakje warm water dus lang niet altijd het beste idee. Gebruik je deze lifehack bij een dikkere ijslaag, dan blijft er namelijk een laag ijs op de voorruit achter. Wat je zou kunnen doen, is direct een rol boterhamzakjes uit de keukenla trekken en deze allemaal vol laten lopen met warm water. Geen zorgen, er zijn betere tips voor een dikkere laag ijs op de ruiten:

  1. Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een ijsdeken en leg deze over de voorruit. De voorruit bevriest dan helemaal niet.
  2. Kun je de auto onder een overkapping of zelfs binnen zetten? Dan is dat uiteraard een goed idee wanneer je ’s morgens niet wilt krabben.
  3. Een elektrische auto kun je makkelijk voorverwarmen wanneer deze aan de laadpaal staat. Op die manier hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het ijsvrij maken van je autoruiten of condens op de binnenkant van je voorruit.