Vijf vragen aan Green Travel Journal
Foto credit: ©Jurrien Veenstra

Vijf vragen aan…:
Green Travel Journal over de avonturen met hun elektrische camper

Op vakantie met een elektrische auto in Europa is steeds eenvoudiger dankzij het ruimere aanbod van elektrische modellen én de toename van laadpalen en snelladers in verschillende Europese landen. Wil je met een elektrische auto met een caravan, vouwwagen of zelfs met een elektrische camper op vakantie dan is dat op dit moment nog iets uitdagender en avontuurlijker. Je hoort wel steeds vaker over reizen met een elektrische camper en dat is goed nieuws. Pioniers zoals Sara en Jurrien van Green Travel Journal plaveien de weg voor toekomstige vakantiegangers met een elektrische camper. Zij hebben een elektrische bestelbus gekocht, omgebouwd tot camper en reizen daarmee nu door Europa. Laten we Sara & Jurrien eens wat vragen stellen over hun avonturen in deze ‘Vijf vragen aan…’.
Jurrien en Sara van Green Travel Journal

Sara & Jurrien, van Green Travel Journal

1. Wat ontzettend leuk Sara & Jurrien om jullie te spreken. Kunnen jullie vertellen hoe jullie op het idee zijn gekomen om een elektrische bus om te bouwen tot camper?

“Als freelance reisjournalisten hebben we voor ons werk altijd veel gevlogen. In het begin van de coronapandemie kwamen we thuis te zitten en besloten we dat we het anders wilden gaan doen. We wilden langzamer gaan reizen, met meer aandacht voor duurzaamheid en in Europa: onze achtertuin, waarvan we zoveel mooie bestemmingen nog niet hebben gezien.

We besloten ons huis op te zeggen en fulltime te gaan reizen, wanneer het weer zou kunnen. Verschillende opties voor het vervoer passeerden de revue: een zeilboot, de trein. Uiteindelijk trok reizen met de camper ons het meest. En we dachten, dat moet in deze tijd toch ook wel duurzamer kunnen? Nou, daar verkeken we ons toch wel wat op.

Geen van de grote camperbouwers bood nog volledig elektrische campers aan (inmiddels zijn de eerste concepten wel geïntroduceerd) en ombouwers deden alleen nog maar kleine, elektrische camperbusjes. Dus besloten we het dan maar zelf te doen. We kochten van ons spaargeld de net geïntroduceerde, volledig elektrische Fiat E-Ducato en bouwden deze bestelbus om tot huis op wielen. Nu reizen we door heel Europa om te laten zien dat een groenere manier van roadtrippen met de camper mogelijk is, en testen we onderweg overal de laadinfrastructuur.”

2. En sinds dat de camper klaar is hebben jullie al behoorlijk wat landen bezocht. Waar zijn jullie allemaal al geweest met jullie eigen camper?

“In de zomer van 2021 hebben we onze eerste lange reis gemaakt, naar Scandinavië. Dit leek ons een fijne eerste bestemming met een elektrische camper en de laadinfrastructuur was inderdaad fantastisch. Vooral in Noorwegen, al waren Denemarken en Zweden ook heel goed te doen. Daarna zijn we nog naar Frankrijk en Spanje geweest – iets uitdagender qua laadinfrastructuur – en momenteel zijn we op weg naar Italië en Slovenië. We staan vandaag geparkeerd bij een leuk haventje aan de Côte d’Azur met uitzicht op een prachtige baai.”

3. Klinkt alsof jullie leven als een soort ‘digital-nomads’. Hoe kunnen mensen jullie supporten en jullie avonturen volgen?

“We vloggen bijna dagelijks over onze avonturen op Instagram en TikTok (@TheElectricCampervan) en zijn ook net een YouTube-kanaal begonnen (@GreenTravelJournal). Verder bloggen we regelmatig over de uitdagingen die we tijdens onze reizen tegenkomen en delen we laadtips op onze website greentraveljournal.com, waar je je ook kunt inschrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief. In het magazine ACSI FreeLife hebben we een vaste rubriek, ‘Van laadpaal naar laadpaal’, waar we onze mooiste verhalen verzamelen over het rondreizen met een elektrische camper.”

4. Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie kunnen delen met iedereen die met een elektrische camper op vakantie wil gaan?

“Elektrische campers hebben over het algemeen nog iets minder bereik dan elektrische auto’s, maar als je bedenkt dat de gemiddelde camperaar bijna nooit meer dan 100km rijdt op een dag, hoef je je hier echt geen zorgen om te maken. Een e-camper die kan snelladen is wel handig als je wat verder weg wilt, zo kun je in een paar dagen bijvoorbeeld makkelijk naar Denemarken of Zuid-Frankrijk rijden.

De laadervaring met een camper is echt top omdat je je eigen huisje bij je hebt! Dus terwijl je staat te laden, kun je bijvoorbeeld een lekker uitgebreide lunch maken. Het enige onhandige is dat je natuurlijk wat groter bent dan een auto. Onze bus is 6 meter lang en dat is soms wel echt krap inparkeren bij laadpalen. En hoe groter de camper en de tractie-accu, hoe zwaarder deze zijn. Pas op dat je niet te veel bagage meeneemt en overbeladen vertrekt.

De meeste e-campers hebben een losse huishoudaccu waar het hele huishouden (zoals de koelkast) op draait. Deze kun je bijladen op de camping, maar ga er niet vanuit dat je hier ook de tractie-accu van de camper kunt laden. Veel stroomaansluitingen op campings zijn hier niet voor gemaakt en je moet hiervoor natuurlijk ook een thuislaadkabel bij je hebben. Vraag het altijd eerst netjes bij de campingeigenaar voordat je het probeert en betaal bijvoorbeeld wat extra als het mag. Zo zorgen we ervoor dat EVs welkom blijven op campings in Europa.”

Vrijheid en flexibiliteit met de elektrische camper

5. Wat staat er allemaal nog bij jullie op de travel wishlist voor dit jaar?

“Na Italië en Slovenië willen we deze zomer wat dichter bij huis blijven en mooie roadtrips in Nederland en omstreken maken. Daarna hopen we over te steken naar Engeland, Wales en Schotland, we kunnen niet wachten om daar rond te reizen en te wildkamperen. Eind dit jaar vertrekken we weer naar het zuiden om te overwinteren. We willen graag nog meer van Spanje zien en Portugal staat ook hoog op de wensenlijst!”