Dit zijn de populairste elektrische vakantieauto's van 2023

Dit zijn de populairste elektrische vakantieauto’s van 2023

2023 is het jaar geweest waarin meer mensen dan ooit tevoren op vakantie zijn gegaan met een elektrische auto. Dit blijkt uit de onderzoeksresultaten van het onderzoek: “Op vakantie met de elektrische auto in 2023“. Niet alleen heeft het onderzoek ons inzicht gegeven in het aantal EV-rijders dat op vakantie is gegaan met de elektrische auto, maar ook zijn er tal van andere interessante feiten naar voren gekomen. Wat zijn de populairste elektrische vakantieauto’s in 2023? En welke elektrische auto is het populairst onder vakantiegangers met een caravan of vouwwagen? In dit artikel zie je ook wat de gemiddelde actieradius is van de elektrische vakantieauto.

Steeds meer mensen gaan op vakantie met de elektrische auto

Met meer dan 880 respondenten hebben we, met de hulp van de bezoekers van onze website, een uitvoerig onderzoek kunnen doen over vakanties met de elektrische auto in 2023. Daaruit is onder andere gebleken dat de gemiddelde actieradius van de elektrische auto zo’n 400 kilometer is. Van de deelnemers aan het onderzoek geeft 18% aan een actieradius van meer dan 451 kilometer te hebben, zo’n 25% heeft een EV met een actieradius tussen de 251 en 350 kilometer en bijna 50% rijdt in een elektrische auto met een actieradius tussen de 351 en 450 kilometer.

Ondanks de ruime actieradius van de meeste elektrische auto’s speelt range anxiety nog wel een rol bij EV-rijders. Zo’n 19% geeft aan bang te zijn stil te komen staan, terwijl slechts 3% daadwerkelijk weleens stil is komen te staan met een elektrische auto. Toch blijkt het vertrouwen groot, want van alle ondervraagden is 67% al eerder op vakantie geweest met de elektrische auto. Voor de overige ondervraagden was het in 2023 de eerste keer dat men met de elektrische auto op vakantie ging.

De Polestar 2 is erg populair onder elektrische autorijders die op vakantie gaan

Tesla Model Y en Polestar 2 het populairst

Kijken we naar de populairste elektrische auto’s van 2023, dan zijn er twee modellen die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Dat zijn de Tesla Model Y en de Polestar 2. Beide EV’s scoren zeer goed onder de elektrische autorijders die deel hebben genomen aan het onderzoek en scoren allebei 9%. Zij worden op bescheiden afstand gevolgd door de Volkswagen ID.4 (6%) en de Hyundai IONIQ 5 (ook 6%). De Volkswagen ID.3 en Kia EV6 scoren met 5% ook heel netjes in de toplijst van elektrische vakantieauto’s 2023.

Populairste elektrische caravantrekker

Wanneer je op vakantie gaat met de elektrische auto én een vouwwagen of caravan, dan heb je een sterke EV nodig met trekhaak. Uit het onderzoek blijkt dat deze groep behoorlijk is anno 2023, want bijna 8% hangt een aanhanger achter de elektrische auto tijdens de vakantie. Daarom hebben we de vakantiegangers ook gevraagd welke elektrische auto zij meenemen wanneer de caravan of vouwwagen ook mee gaat. De populairste elektrische caravantrekker is de Hyundai IONIQ 5 (21%), op respectabele afstand gevolgd door de Volvo XC40 (15%).

Vouwwagenbezitters hebben een heel andere voorkeur. Van de vakantiegangers met een vouwwagen geeft 25% aan de Skoda Enyaq IV voor de vouwwagen te zetten. Terwijl 18% kiest voor de Tesla Model Y en 11% kiest voor de Volkswagen ID.4, die zich daarmee populair toont zowel onder mensen die met een caravan als een vouwwagen op vakantie gaan.

De Hyundai IONIQ 5 is de populairste elektrische caravantrekker in 2023