Elektrische Deelauto's - Sixt Share

Trend: Elektrische deelauto’s

Elektrisch rijden is hot en daardoor zie je niet alleen dat er veel elektrische autorijders zijn met een leaseauto, maar ook particulieren stappen over op elektrisch rijden én er is nog een manier van elektrische rijden die een snelle groei doormaakt: elektrische deelauto’s. Er komen namelijk steeds meer bedrijven bij die elektrische deelauto’s aanbieden of ook wel carsharing genoemd. In diverse grote steden in binnen- en buitenland ontstaan nu zelfs initiatieven die uitsluitend elektrische auto’s in het wagenpark hebben. Welke carsharing initiatieven zijn er, hoe heten deze bedrijven, hoe werkt een elektrische deelauto en hoe laten de verschillende aanbieders zich vergelijken. In dit artikel lees je er alles over.

Carsharing initiatieven met elektrische deelauto’s

Elektrische auto’s zijn in opkomst, en niet alleen in de autohandel. Schone en zuinige elektrische auto’s maken een steeds groter deel uit van de wagens die worden aangeboden als deelauto’s via carsharing initiatieven. Niet alleen de grote, bekende carsharing bedrijven die óók elektrisch rijden aanbieden stappen in de deelauto markt. Nieuwelingen als Sixt Share, Fetch carsharing en Share Now bieden uitsluitend elektrische auto’s aan. Het marktaandeel van deze partijen wordt waarschijnlijk groter naarmate de populariteit van zowel deelauto’s als elektrisch rijden stijgt.

Waarom kiezen voor een elektrische deelauto?

Met een deelauto bespaar je op de aanschaf, het onderhoud en het stallen van een eigen auto. Maar elektrisch deelrijden kent zijn eigen rijtje voordelen. De hoge parkeertarieven die in de meeste grote steden gelden, maken het gebruik van een elektrische deelauto – die je overal binnen een stad gratis mag parkeren – aantrekkelijk. Je hoeft nooit extra te betalen voor het opladen van de elektrische auto – de kosten daarvan zijn namelijk doorberekend in de huurkosten van de deelauto.

Bekijk ook: 5 tips om gratis je elektrische auto op te laden.

Bovendien betaal je alleen voor de tijd die je in de auto zit en voor het aantal kilometers dat je er mee rijdt. Er gelden namelijk tarieven per minuut, per uur of per dag, waarbij altijd het gunstigste tarief aan jou wordt doorberekend. Voor de meestal korte afstanden die gebruikers in de grote steden afleggen is de actieradius van elektrische auto’s geen enkel probleem. Ook is het mogelijk om met sommige elektrische auto’s van stad naar stad te rijden, voor bijvoorbeeld een stedentrip in het weekend of je kunt met een elektrische deelauto zelfs op vakantie gaan. Let er alleen wel op dat je bij sommige bedrijven de elektrische deelauto niet mee mag nemen naar het buitenland.

Sixt Share

Sixt Share biedt op dit moment elektrische deelauto’s aan in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In het assortiment van elektrische deelauto’s vinden we de Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf, BMW i3, Skoda Citigo eIV en zelfs de Jaguar I-PACE – één van de sjiekste manieren om je te verplaatsen met een deelauto!

Bij Sixt Share liggen de prijzen niet volledig vast – de prijs voor carsharing hangt af van de populariteit van de elektrische deelauto’s. Is er veel vraag naar deelauto’s binnen jouw regio, dan stijgt de prijs, en vice versa. De prijzen zijn wel competitief, met tarieven van 19 tot 25 cent per minuut. Die prijs wordt lager naarmate je de elektrische auto langer huurt – 27 dagen is op dit moment het maximum.

Share Now

Share Now, voorheen bekend onder de naam Car2Go, is een internationale deelauto (carsharing) dienst die in ons land elektrische deelauto’s in Amsterdam aanbiedt. Je kunt onder andere een Smart, een BMW i3, een MINI of een luxe Mercedez-Benz huren. Je kunt de beschikbare auto’s direct gebruiken, maar het is bij Share Now ook mogelijk om een auto te reserveren – die wordt in sommige gevallen zelfs gratis naar jouw locatie gebracht! De huurperiode van de elektrische deelauto is maximaal 30 dagen. Je mag de wagens niet gebruiken om naar het buitenland te gaan, waardoor je er geen elektrische autovakantie mee kunt maken.

De prijzen van Share Now zijn competitief – vanaf € 0,19 per minuut kun je al een elektrische deelauto huren. Het tarief voor 2 uur óf voor een hele dag ligt rond de 14 Euro, maar dan geldt er een meerprijs van € 0,19 per kilometer.

Fetch carsharing

Fetch biedt rond de 200 elektrische auto’s aan in Amsterdam. Op dit moment kun je alleen een Renault ZOE gebruiken via Fetch. Je kunt de auto’s van Fetch reserveren, maar ook gewoon in een beschikbaar exemplaar stappen en wegrijden. Bij Fetch elektrische deelauto’s werkt het zo dat hoe langer je de auto gebruikt, hoe gunstiger het tarief wordt – dat varieert van €0,30 per minuut via €15,60 per uur naar € 78,- per dag. Dat maakt de elektrische deelauto’s interessant voor Amsterdammers die met hun deelauto een weekendje weg willen – zeker omdat je dan elke dag 250 kilometers gratis rijden ontvangt. Maar let op: de maximale huurperiode is bij Fetch 3 dagen.

Fetch Car Sharing - Elektrische Autovakanties

UFO Drive

UFO Drive is een internationaal bedrijf dat sinds 2019 ook in Nederland elektrische auto’s aanbiedt. Op dit moment kun je een elektrische auto huren in Amsterdam, Den Haag & Rotterdam en de locaties worden op termijn uitgebreid met meer steden zoals onder andere Utrecht. Bij deze dienst huur je toonaangevende elektrische auto’s zoals de Nissan Leaf, Hyundai KONA Electric of je eigen Tesla. De prijzen van de auto’s variëren en zijn via de app te bekijken. UFO Drive is perfect om met een elektrische auto een weekend weg te maken of op een roadtrip te gaan.

UFO Drive Amsterdam - Elektrische Autovakanties

MyWheels

MyWheels biedt in tientallen Nederlandse steden deelauto’s aan. Ongeveer 25% van deze deelauto’s is elektrisch. Het verschilt dus per locatie of je een elektrische deelauto kunt gebruiken. MyWheels biedt onder meer de Nissan Leaf en de Renault ZOE aan. Deze elektrische deelauto’s zijn te huur voor € 3,25 per uur met een maximum van € 32,50 per dag, waarbij nog 24 cent per kilometer wordt opgeteld.