De voordelen van snelladers

De voordelen van snelladers

Als je een elektrische auto rijdt, dan weet je hoe handig het is om een goede laadpaal thuis of een laadpaal op kantoor te hebben staan. Naast thuis of op het werk opladen, neemt de vraag om onderweg op te laden door de groei in het aantal elektrische auto’s steeds verder toe. Zo kun je bij veel winkels, winkelstraten, tankstations, woonwijken en garages al een laadpaal vinden. Een snellader is vaak alleen nog maar op locaties te vinden langs een drukke verkeersroute of bij een snelweg, echter de behoefte aan snelladen neemt steeds meer toe. In dit artikel lees je wat de voordelen van snelladers zijn, hoe lang snelladen ongeveer duurt, waar je snelladers kunt vinden én ook geen onbelangrijke vraag: wat het aantal kW is dat een snellader levert.

Bekijk ook: Gratis snelladen? Het kan echt, lees hier hoe je gratis kunt snelladen bij winkels.

Voordelen van snelladen

Een snellader gebruiken heeft een groot aantal voordelen. In de eerste plaats is snelladen ideaal omdat je er veel tijd mee bespaart. Zeker als je onderweg bent en snel weer door wilt, kan het snel opladen van je elektrische auto je veel tijdwinst opleveren. Zeker op langere ritten, zoals bij een vakantie, kan dit oplopen tot enkele uren tijdwinst. Naast tijdwinst is de groei van het aantal snelladers in Nederland een pluspunt voor elektrische autorijders. Hierdoor kun je op steeds meer plekken je elektrische auto snel opladen, waardoor de “range anxiety” of “laadangst” steeds verder afneemt. Verder gebruik je bij snelladers niet je eigen kabel, want de kabel zit standaard aan de snellader vast. Ten slotte worden veel snelladers voorzien van groene energie.

Snelladers zijn erg populair onder vakantiegangers met een elektrische auto, uit de onderzoeksresultaten van: “Op vakantie met de elektrische auto” geeft 96% van de deelnemers aan te kiezen voor een snellader tijdens de vakantie met de elektrische auto. Uiteraard is de tijdwinst onderweg naar de vakantiebestemming hierbij de belangrijkste reden om te kiezen voor een snellader.

Snellader bij tankstations

Hoelang duurt snelladen?

Het opladen van je elektrische auto met een snellader gaat razendsnel. Met de snelste laders kun je de accu van jouw elektrische auto binnen twintig minuten tot een half uur tot 80 procent opladen. Bij snelladen zul je bijna nooit van leeg tot vol laden, dit is om de accu van de elektrische auto te beschermen. Tot 100 procent snelladen van je elektrische auto kan wel, maar is eigenlijk zinloos. De laatste 20 procent wordt snel verbruikt. Verder zorgt opladen tot 80 procent ervoor dat de accu van je voertuig beter beschermd wordt en daardoor langer mee gaat. Maar over het algemeen ben je bij het gebruik van een snellader dus binnen een half uur klaar met laden en kun je weer flink wat afstand afleggen.

Meest voorkomende locaties van snelladers

Snelladers worden nu veelal nog gezien als laadmogelijkheid om onderweg je elektrische auto binnen een half uur op te laden. Hierdoor zijn de meeste snelladers dan ook vooral langs snelwegen en rijkswegen te vinden, met name bij tankstations. Dat zijn namelijk plekken waar in het begin vanuit de noodzaak gedacht een auto snel opgeladen moet worden, zodat de weg zo snel mogelijk vervolgd kon worden. Echter om te zorgen dat de “range anxiety” verder afneemt en het rijden met een elektrische auto verder toeneemt zie je nu steeds meer snelladers op praktische locaties toegevoegd worden. Vooral op locaties waar mensen zo’n dertig minuten tot twee uur doorbrengen zijn uitermate geschikt voor een snellader. Denk bijvoorbeeld aan snelladers bij hotels, restaurants, winkels en dergelijke. Vooral wanneer zo’n snellader in de stijl, de kleuren en met het logo van de locatie is gemaakt heeft dit een meerwaarde.

Lees verder: Bekijk de voordelen van het aanbieden van een zakelijke laadpaal.

Snellaadsnelheid van snelladers

Een normale laadpaal voor elektrische auto’s levert een laadvermogen van minimaal 3,7 kilowatt (kW) tot zo’n 11 kilowatt. Een snellader kan in sommige gevallen wel tot 100x sneller laden dan een normale laadpaal. Naast het vermogen dat een snellader of snellaadpaal levert, is de snellaadsnelheid ook afhankelijk van het snellaadvermogen van je auto en het energieverbruik van jouw elektrische auto. Bij snelladers kun je uitgaan van een vermogen vanaf 43 kW en bij sommige snelladers kan het vermogen al oplopen tot 350 kW.

Snellader bij Decathlon

Vraag naar snelladers neemt toe

Hoewel snellaadsystemen duurder zijn voor de gebruiker, neemt de vraag ernaar toe. Een snellader heeft ook hogere plaatsingskosten, echter door de toenemende vraag van gebruikers en de meerwaarde aan bezoekers neemt de vraag naar dit soort laadpalen in Nederland toe. Publieke locaties bieden de snelladers aan als service voor de bezoekers en gasten. In sommige gevallen is het gebruik van de snellader gratis, maar het aanbieden van snelladers werkt door in de positieve ervaring en beoordeling van de elektrische autorijder. Door de toename van het aantal elektrische auto’s is de verwachting dat het aantal snelladers de komende jaren alleen maar verder toe gaat nemen bij publieke en semi-publieke locaties. Oftewel, goed nieuws voor alle elektrische autorijders en vakantiegangers met een elektrische auto.