Onderzoek Elektrische Autovakanties

ElektrischeAutovakanties.nl heeft een onderzoek* gedaan naar het aantal elektrische auto’s in Nederland, de groei van het aantal elektrische auto’s én de vakantieplannen. Op basis van diverse onderzoekscijfers hebben we een infographic gemaakt. Lees op deze pagina alles over het onderzoek elektrische autovakanties 2020.

Header Elektrische Autovakanties - De uitdagingen

Grootste groei verkoop sinds jaren

Eind 2019 rijden er meer dan 200.000 elektrische personenauto’s in Nederland. Het aantal verkochte elektrische auto’s groeide met 42,6% ten opzichte van eind 2018. Een duidelijke groei is hierdoor te waar te nemen. Dit is sinds 2015 de snelste groei van het aantal verkochte elektrische auto’s. Dit komt naar voren in het onderzoek elektrische autovakanties.

Het is geen verrassing dat het meest verkochte autotype de Tesla Model 3 is geweest. Dit type verkocht en leverde bijna 30.000 auto’s in 2019. Het gat met het type dat op plek twee staat met meest verkochte elektrische auto’s is groot. Op de tweede plek staat ook een Tesla model, namelijk de Tesla Model S met bijna 13.000 verkochte en geleverde auto’s. De Nissan Leaf maakt de top 3 compleet met iets meer dan 9.000 verkochte en geleverde auto’s in Nederland.

Oplaadpunten Nederland vs. Europa

Met steeds meer elektrische auto’s in Nederland is het belangrijk dat er voldoende oplaadmogelijkheden zijn. Een opvallend punt in het onderzoek naar elektrische autovakanties is dat Nederland veel oplaadpunten heeft.

Het aantal publieke en semi-publieke laadpunten in Nederland is bijna 50.000 en daarnaast zijn er 1.262 snellaadpunten. Er is een goede dekking van het aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Bovenop de 50.000 genoemde laadpalen kunnen we nog zo’n 100.000 privé laadpunten optellen. Hierdoor is het netwerk van elektrische laadpunten in Nederland zo’n 150.000.
In Europa is het aantal laadpalen vooral in Noord-Europa goed geregeld. Naarmate we verder richting Zuid-Europa gaan is het minder overzichtelijk waar de laadpalen zijn en wat de aantallen zijn. In Europa zijn zo’n 170.000 publieke en semi-publieke laadpunten beschikbaar.

Autovakanties met de elektrische auto

Volgens het onderzoek van NBTC-NIPO werden in 2019 bijna 10 miljoen autotrips buiten de Nederlandse grenzen gemaakt.  Het exacte aantal was 9 miljoen 954 duizend verblijven met de auto in het buitenland. Kortom, we reizen als nederlanders flink wat af met onze auto’s.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de top 5 populairste vakantiebestemmingen voor nederlanders als volgt zijn:

  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Spanje
  • België
  • Italië

Met de cijfers van het NBTC-NIPO over het aantal autovakanties van nederlanders in het achterhoofd, is een stijging van het aantal elektrische autovakanties te verwachten. Uit de infographic gebaseerd op het onderzoek elektrische autovakanties 2020 komt dit ook zichtbaar naar voren.

Waar moet je aan denken?

De verwachting is dat 2020 het jaar gaat worden waarin meer en meer nederlanders met hun elektrische auto op vakantie gaan. Met die informatie in ons achterhoofd is het belangrijk te bekijken waar je aan moet denken bij een trip met een elektrische auto.

Stel je gaat als nederlandse vakantieganger vanuit Utrecht met je elektrische auto op wintersport naar Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk (970km). Waar moet je dan aan denken? Wanneer we een gemiddelde actieradius pakken van alle elektrische auto’s: 308km. Dan moet je minimaal 3x de auto aan een laadpaal koppelen onderweg. De gemiddelde laadtijd bij een snellaadstation is zo’n 30 minuten. Hierdoor moet je bij 3 stops minimaal 90 minuten aan de totale reistijd toegevoegd worden.

Een belangrijke tip voor iedereen die met een elektrische auto op vakantie wil gaan is dan ook doe voor je vertrekt onderzoek naar de elektrische autovakantie.

De kosten voor de rit (heen en terug) zijn wanneer we uitgaan van een gemiddelde prijs**: € 157,08. Voor het opladen heb je minimaal 3 laadpassen of laadapps nodig zodat je zeker weet dat je overal kunt aankoppelen en kunt betalen.

Door met een elektrische auto op vakantie te gaan, ben je bewuster bezig voor het milieu. Je bespaart met een elektrische autovakantie tussen de 35 en 55% op de CO2 uitstoot.

Alles bij elkaar voldoende redenen om in 2020 met de elektrische auto op vakantie te gaan volgens ons…

Aan de hand van het onderzoek elektrische autovakanties 2020, maakten wij een infographic. In de infographic zijn de cijfers en belangrijkste bevindingen visueel weergegeven.

Bekijk de Infographic: Elektrische Autovakanties 2020