NIO Power Swap Stations

NIO Power Swap Stations

De elektrische auto laden bij een snellader of bij een snellaadstation is tegenwoordig al meer en meer ingeburgerd bij de elektrische autorijders. Er zijn natuurlijk wel afwijkingen met waar de laadpoort zit bij diverse auto’s en hoe de snellader gepositioneerd is, maar het begint meer en meer gemeengoed te worden in de vakantieperiodes. Nu is er echter een nieuwe manier van snel je elektrische auto weer opladen en dat is door middel van het wisselen van je batterij. NIO brengt batterij-wisselstations naar Europa en dat is een andere manier van snelladen. In Azië is het batterij ‘swappen’ al een succes voor NIO en nu moet de accuwissel (in plaats van laden) ook de Nederlanders overtuigen om te kiezen voor de NIO-modellen. Maar hoe werkt dat batterij wisselen nou eigenlijk?

Wat is een Power Swap Station van NIO?

Een Power Swap Station (afgekort PSS) van NIO is in feite een enorme kubus met aluminium behuizing, maar zit binnen vol intelligente technologie. De batterij-wisselstations zijn zelfs zo uitgerust dat zij in staat zijn om volledig autonoom de batterij van de elektrische auto’s van NIO te verwisselen zonder dat hier menselijk handelen bij komt kijken. Sterker nog, jouw NIO doet samen met het Power Swap Station al het werk.

De NIO Power Swap Stations komen uit China, waar al meer dan 1.300 stations staan en dit aantal wordt uitgebreid tot maar liefst 1.700 in 2023. Het idee achter de technologie is redelijk simpel: door de accu te verwisselen voor een accu die minstens voor 90% geladen is, worden laadtijden verkort en is het risico op een (langere) laadfile aanzienlijk kleiner. De accu’s die uit de auto’s gehaald worden, worden overigens in het station zelf geladen op een laadsnelheid tussen de 20 en 80 kW tot zo’n 90% (goed voor ongeveer 500 kilometer bij het 75 kWh accupakket), voornamelijk om het netwerk niet te zwaar te belasten en de levensduur van de accu te optimaliseren.

Hoeveel NIO Power Swap Stations zijn er?

NIO heeft plannen om meer dan 1.000 Power Swap Stations buiten China te bouwen voor 2025 en het grootste gedeelte van de NIO Battery Swapping Stations moet in Europa komen te liggen. Daarom heeft NIO in Hongarije een speciale fabriek opgezet die de snelle bouw van de wisselstations mogelijk moet gaan maken. Van deze 1.000 stations moeten er in 2023 al 120 geopend zijn. Op dit moment openen er steeds meer NIO wisselstations in Europa. Op de kaart kun je alle NIO Power Swap locaties bekijken, zodat je snel kunt kijken welke het dichtst bij jou in de buurt is.

Hoe werkt batterij wisselen bij NIO?

Het wisselen van je batterij bij een NIO Power Swap Station is eigenlijk erg eenvoudig:

 • Je rijdt met je NIO naar een van de Power Swap Stations in de buurt.
 • De NOMI personal assistent in je NIO (= je boordcomputer) vertelt je wanneer je je NIO elektrische auto in het parkeervak moet plaatsen.
 • NOMI vertelt je op een button te klikken om het inparkeren in het accuwisselstation in werking te zetten. Het inparkeren doet de auto (uiteraard) zelf.
 • Wanneer jouw NIO ingeparkeerd is, klik je op een knop om te starten. Hierna kun je de auto uit als je wilt, maar je mag ook gewoon blijven zitten.
 • Het NIO Power Swap Station haalt de huidige accu uit je NIO en plaatst een geladen accu terug.
 • Wanneer het batterij wisselen klaar is, rijd je weg.

NIO Power Swap Station Utrecht

Hoe betaal je voor swappen bij NIO?

De meest gebruikte optie bestaat uit een maandelijks abonnement, want de meeste NIO-modellen worden zonder accu gekocht door de gebruikers. In Noorwegen kozen de elektrische rijders bij introductie bijna unaniem voor een NIO met accuhuur, waarbij de maandelijkse prijs zo tussen de € 125 en € 150 lag en twee accuwissels inbegrepen waren. In Nederland kun je de 75 kWh accu voor de NIO ET7 huren vanaf € 169 per maand, wat op dit moment de goedkoopste abonnementsvorm is.

Wat kost swappen bij NIO Power Swap Stations?

Tot 31 december 2023 is het ‘battery swappen’ gratis bij de NIO Power Swap Stations. Daarna wordt er een ‘klein bedrag’ voor gerekend, dat nu nog niet bekend is gemaakt. De kans is groot dat ook hier een abonnementsvorm voor ontwikkeld wordt. Kijken we naar het Noorse model, dan zien we dat hier 2 accuwissels in de abonnementsprijs zitten. Alle overige ladingen kosten € 0,20 per kWh plus € 10 voor de accuwissel zelf, wat mogelijk een indicatie geeft voor de kosten van swappen bij NIO vanaf 31 december 2023.

NIO Power Swap Stations in Nederland

Hoe lang duurt een batteryswap bij NIO?

Het NIO Power Swap Station heeft 5 minuten nodig voor de complete batterij wissel. Tel je hier de minuten bij op die je nodig hebt om het terrein op en af te rijden, dan blijft de complete tijd nog altijd ruim onder de tien minuten. Technisch gezien heb je dus net de tijd om een kop koffie en broodje weg te werken terwijl het accuwisselstation zijn werk doet.

Welke batterijen kun je selecteren bij een NIO Swap Station?

Op dit moment kun je kiezen uit een 75 kWh accu en een 100 kWh accu. Binnenkort komt daar een 150 kWh accupakket bij, wat een praktische toevoeging is voor mensen die met de elektrische auto verder weg op vakantie willen. Je kunt dan tijdelijk je accupakket verzwaren en dus verder rijden tijdens je vakantie. Daarna kun je bij terugkomst weer terug wisselen naar een kleiner accupakket, zonder dat je heel het jaar door hogere maandlasten moet betalen op je abonnement. Hiermee geeft NIO elektrische autorijders veel vrijheid en flexibiliteit.

Tips voor swappen bij NIO

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zo kun je gemakkelijker je batterij wisselen tijdens je vakantie bij een NIO Power Swap Station (PSS):

 • Hou er rekening mee dat je niet altijd een 100% opgeladen accu terug krijgt, deze is minimaal 90% vol geladen
 • Logischerwijs moet je bij NIO wisselstations je aanhanger, caravan of vouwwagen afkoppelen
 • Aangezien je vaak in de auto zit bij de start van het swappen, leert de realiteit dat je blijft zitten. Hou er rekening mee dat je dus tijdens je batterij wissel geen lunch of koffie kunt halen.
 • In de NIO app kun je exact de status van de NIO Power Swap Stations in Europa zien, dat helpt je verder op weg
 • Bekijk de kosten voor het wisselen van je NIO batterij in de app
NIO Batterij wissel station in het buitenland