Fastned snelladers in Europa

Fastned snelladers

Onderweg naar de vakantiebestemming kiezen eigenlijk alle elektrische autorijders om te snelladen. Om te bepalen waar je gaat snelladen is het handig om te weten wat de aanbieder van snelladers voor je in petto heeft. Door te snelladen onderweg zit je auto sneller vol, zo kan je in sommige gevallen (afhankelijk van het type & model elektrische auto) binnen een kwartier al 300 kilometer bijgeladen worden. Opladen bij Fastned is bijzonder populair, vooral omdat dit een van de grootste aanbieders is van snellaadstations in Nederland. Ook heeft Fastned steeds meer laadpalen in het buitenland en dat is fijn als je onderweg bent naar je vakantiebestemming.

Wat is Fastned?

Fastned werd in 2012 opgericht door Michiel Langezaal en Bart Lubbers (ja, de zoon van Ruud) en had eigenlijk vanaf de start al één missie; de Autowende mogelijk maken; de onvermijdelijke transitie naar elektrisch rijden. De doelstelling van Fastned is duidelijk: een betaalbaar, volledig groen en dekkend netwerk van snelladers op de belangrijkste plekken in Europa met optimale vrijheid voor de mensen die elektrisch rijden. Om dit te bereiken is de doelstelling om minstens 1000 snellaadstations door heel Europa te plaatsen.

Op dit moment is Fastned vooral bezig met het uitbreiden van het aantal snellaadlocaties in Frankrijk. Met toestemming om nog eens 18 laadlocaties te openen, verdubbelt de Nederlandse laadaanbieder de aanwezigheid in het noorden van Frankrijk waarmee het een belangrijke stap zet voor de groei van de onderneming én de missie.

Hoeveel Fastned snellaadstations zijn er?

Eind 2021 had Fastned 188 laadstations. Met de uitbreidingsplannen moet het totaal aantal laadstations eind 2022 minstens 250 laadstations bedragen, waarbij het aantal laadpalen per locatie ook uitgebreid gaat worden. Op de kaart hieronder kun je zien waar de meeste laadstations van Fastned gevestigd zijn. Ook ‘verraadt’ de kaart duidelijk dat Fastned een echt Nederlands bedrijf is.

Wanneer je inzoomt op de kaart, kun je het laadstation aanklikken waar je meer informatie over wilt. Je ziet vervolgens direct het aantal snelladers bij dat station, de aansluitingen en het adres zodat je direct naar het laadstation kunt om je auto te laden.

Hoe werkt laden bij Fastned snelladers?

Opladen bij Fastned met een snellader doe je als volgt;

 • Ga naar een Fastned station
 • Kies een van de Fastned snelladers
 • Selecteer de gewenste laadkabel op het scherm
 • Gebruik de laadpas of app om de snellader te activeren
 • Sluit de laadkabel aan op je elektrische auto
 • Stop de sessie op het scherm wanneer je klaar bent, of gebruik hier de app of je laadpas voor
 • Haal de laadkabel uit je auto en hang deze terug

Wat is Fastned?

Hoe betaal je voor snelladen bij Fastned?

Er zijn verschillende manieren om te betalen voor het opladen bij Fastned. De meest gebruikelijke opties zijn de laadpas en de app van Fastned (deze koppel je aan een laadpas, creditcard of bankrekening). Bij Franse en een aantal Nederlandse stations kun je ook al contactloos betalen met een bankpas of creditcard. Kun je geen van deze opties gebruiken, dan kun je de QR-code op het scherm scannen en betalen met internetbankieren via je telefoon.

Wat kost laden bij Fastned?

De prijs van opladen bij Fastned is afhankelijk van de vraag of je een abonnement hebt. Heb je dit niet, dan zijn dit de tarieven:

 • € 0,69 per kWh in Nederland, Duitsland en België
 • CHF 0,69 per kWh in Zwitserland
 • € 0,59 per kWh in Frankrijk
 • £ 0,45 per kWh in het Verenigd Koninkrijk

Heb je wél een Fastned abonnement, dan betaal je onderstaande tarieven:

 • € 0,45 per kWh plus € 11,99 per maand in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België
 • CHF 0,45 per kWh plus CHF 11,99 per maand in Zwitserland
 • £ 0,35 per kWh plus £ 9,99 per maand in het Verenigd Koninkrijk
Hoe werkt laden bij Fastned?

Welke laadpassen gebruik je bij Fastned?

Nagenoeg alle Nederlandse laadpassen kunnen gebruikt worden bij Fastned. In het buitenland is het afhankelijk van het land en de aanbieder van de laadpas. Het Fastned abonnement kost je echter € 11,99 per maand, is maandelijks opzegbaar en biedt dekking door heel Europa. Ideaal wanneer je op vakantie gaat met een elektrische auto dus.

Wat voor laadkabels zijn er bij Fastned?

Nagenoeg alle snellaadstations van Fastned zijn voorzien van CCS (Combined Charging System) aansluitingen. Ook vind je hier meestal aansluitingen voor Mennekes (type 2) en CHAdeMo (type 1) waarmee snelladen overigens niet mogelijk is. Ook zijn de Fastned laadstations vaak voorzien van Tesla koppelstukken. Let op; voor het snelladen van een Tesla gebruik je gewoon de CCS-stekkers.

Wat is de laadsnelheid bij Fastned?

De maximale laadsnelheid bij Fastned snelladers is 350 kW. In de meeste gevallen betekent dit concreet dat de maximale laadsnelheid van jouw auto bepalend is voor de echte laadsnelheid; de meeste elektrische voertuigen kunnen nog niet op 350 kW geladen worden. De maximale laadsnelheid wordt alleen de eerste 80% gebruikt. Wanneer de accu van de auto voller wordt, neemt de laadsnelheid af.
Dat is direct ook de reden waarom het niet netjes is om je elektrische auto tot 100% te laden wanneer je kiest voor snelladen bij Fastned. Doorgaans laad je tot 80% en maak je plek voor de volgende persoon die wil laden.

Fastned heeft ook nog 50 kW snelladers staan, die vervangen zullen worden door de nieuwere 350 kW laders. Een prettig idee, want veel van de nieuwere elektrische auto’s kunnen aanzienlijk meer hebben dan de 50 kW DC van de oudere laadpalen.

Wat voor laadkabels zijn er bij Fastned?

Hoelang duurt laden bij Fastned?

Doorgaans is een elektrische auto voor 80% geladen binnen 30 minuten tijd wanneer er voor snelladen gekozen wordt. In de praktijk kan het langer duren, omdat (koude) weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de laadsnelheid, net als de accucapaciteit van jouw elektrische auto én uiteraard de maximale laadsnelheid van jouw auto. Aangezien veel elektrische auto’s (nog) niet kunnen laden op 350 kW, is het maximale laadvermogen van jouw auto meestal de bepalende factor voor de laadduur.

Tips voor snelladen bij Fastned

Om je goed op weg te helpen hebben we enkele tips voor je op een rij gezet zo kun je gemakkelijker, beter en socialer snelladen bij Fastned:

 • Kies de juiste snellader bij Fastned, kan jouw auto niet sneller dan 50 kWh laden gebruik dan geen 300 kWh Fastned lader
 • Bekijk op de Fastned website de laadcurve voor jouw type elektrische auto, zo weet je wat je kunt verwachten tijdens het laden
 • Gebruik een snellader niet tot 100%, tot 80% is efficiënter en netter ten opzichte van andere elektrische autorijders
 • Het is bij Fastned mogelijk om met een aanhanger of caravan te laden, let er alleen wel op dat je daardoor waarschijnlijk andere laadpalen blokkeert
 • Check voordat je wegloopt op de Fastned snellader of het laden ook echt is gestart
 • Volg het laadproces in de app van je elektrische auto (als die er is) zo voorkom je dat het laden onverhoopt is gestopt
 • Bekijk de kosten voor het laden in de app van je laadpas of in de Fastned app
Hoelang duurt laden bij Fastned?