Onderzoek: Door 100 km/u te rijden ben je eerder op je vakantiebestemming

Onderzoek: Door 100 km/u te rijden ben je eerder op je vakantiebestemming

Alle auto’s verbruiken energie om vooruit te komen. Bij de elektrische auto is dat uiteraard elektriciteit en eigenlijk wil je zoveel mogelijk kilometers rijden op je accu, zonder dat dit tijdverlies oplevert. Wanneer je bijvoorbeeld met je elektrische auto op vakantie naar Frankrijk gaat, dan wil je immers graag zo snel en comfortabel mogelijk aankomen op vakantie. Dankzij de VAB test (Belgische tegenhanger van de ANWB) is aangetoond wat we al langer wisten. Door langzamer te rijden ben je eerder op je vakantiebestemming.

Het onderzoek in het kort

De VAB gebruikte voor de test twee MG 5’s die identiek aan elkaar zijn, laadde de elektrische auto’s met 150 kilo aan gewicht om een gemiddeld reisgezelschap te simuleren en vervolgens reden beide auto’s naar Montélimar in Zuid-Frankrijk en weer terug. Een van de auto’s reed daarbij waar mogelijk de maximum toegestane snelheid, waarbij de andere auto rond de 100 kilometer per uur bleef rijden om de rit zo economisch mogelijk af te leggen. Aangezien de zuinigere rijstijl resulteerde in 36% minder verbruik (en daarmee twee laadstops minder), kwam de langzamere auto 10 minuten eerder op de bestemming aan.

Tip: Bekijk wat op basis van onderzoek de top 10 activiteiten zijn tijdens een laadstop.

De MG 5 uit de test van de Belgische VAB

Langzamer rijden zorgt voor een betere actieradius

We kunnen ons niet voorstellen dat je van je stoel valt van verbazing na het lezen van dit nieuws. Bij auto’s met verbrandingsmotoren is het verbruik bij een hogere gemiddelde snelheid boven de 100 kilometer per uur namelijk ook aanzienlijk hoger, alleen kost tanken je vooralsnog minder tijd. Door de uitgebreide test van onze zuiderburen is nu duidelijk in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van een snelle rit naar je vakantiebestemming; je komt simpelweg later aan.

Wat we zelf nog graag toevoegen, is dat de ideale rijsnelheid per model elektrische auto verschilt. Dit ligt doorgaans tussen de 90 en 100 kilometer per uur. Door het verbruik per 100 kilometer (kWh/100 km) op de boordcomputer van je elektrische auto te laten zien, kun je zelf zien wat een lagere of juist hogere snelheid doet met de actieradius van jouw EV.

Lager verbruik en optimale actieradius door langzamer te rijden

Slimmer op vakantie door langzamer te rijden

Een lagere gemiddelde snelheid zorgt voor een optimale actieradius én een lager aantal laadpauzes. Er zijn echter nog veel meer manieren om het verbruik per kilometer lager uit te laten vallen. We richten ons hierbij alleen op praktische tips, dus je kunt gewoon de airco aan laten tijdens de rit deze zomervakantie.

  1. Door cruise control te gebruiken, blijft de snelheid gelijk. Aangezien je hierdoor vaker remmen en optrekken vermijdt, kun je verder rijden op je batterijlading
  2. Kijk kritisch naar wat je meeneemt op vakantie. Elke extra kilo heeft een nadelig gevolg voor de actieradius van je auto. Uiteraard neem je wel gewoon mee wat je écht nodig hebt
  3. Rijd rustig; optrekken alsof je Max Verstappen bent kost je veel meer energie dan geleidelijk rijden
  4. Maak je niet te druk om het effect van filerijden met je elektrische auto, dat is lang niet zo erg voor je actieradius als je wellicht vreest

Een andere tip die we je mee willen geven, is het controleren van de bandenspanning. Dit wordt vaak vergeten, maar een te lage bandenspanning heeft een bijzonder nadelig effect op het verbruik van een elektrische auto (en ieder andere brandstofauto). Gezien het hogere gewicht van de elektrische auto, kan het hier gaan om tientallen kilometers per volledig geladen accu. Je vindt de aangeraden bandenspanning in het menu van je elektrische auto, in het instructieboekje, aan de binnenkant van de laadklep of in de deurstijl van de bestuurder (hiervoor moet je de deur openen).

Leestip: Wat is het effect van de bandenspanning op je actieradius?

Wie slim rijdt, komt eerder aan!

Ben je de vakantie met de elektrische auto aan het plannen en wil je de reis zo kort mogelijk houden, zonder in te leveren op het comfort tijdens de reis? Dan gebruik je de tips in dit artikel, zodat je met gemak een paar laadstops over kunt slaan die je voorheen wél nodig had. Het is even wennen, maar het zorgt ervoor dat je reis nog comfortabeler gaat zijn. Plus het scheelt soms ook laadstress onderweg, want door een constante snelheid te rijden schommelt de actieradius van je EV ook minder.