Elektrische auto opladen met zonne-energie

De voordelen van je elektrische auto opladen met zonne-energie

Iedereen wil graag vaker op vakantie. Dus sparen en besparen we graag om op die manier vaker weg te kunnen en meer te ontdekken met je elektrische auto. Een goede manier om goedkoper je elektrische auto op te laden is door thuis een eigen laadpaal te laten plaatsen. Wist je ook al dat je nog meer voordeel hebt als je thuis je elektrische auto oplaadt met zonne-energie van je eigen zonnepanelen? Lees in dit artikel alles over hoe je kunt besparen door zelf zonnepanelen te laten plaatsen en op die manier voordeliger je elektrische auto op te laden.

Leestip: Waar kun je gratis opladen onderweg naar je vakantie.

Goedkoop opladen van je elektrische auto

Doordat zonnepanelen de afgelopen jaren steeds betaalbaarder zijn geworden, is het ook steeds aantrekkelijker geworden om ze thuis op je dak te laten plaatsen. Er zijn diverse belastingvoordelen om je te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen en wanneer je een elektrische auto hebt, dan kun je na het laten plaatsen van de zonnepanelen extra goedkoop thuis opladen. Daarnaast is het eigenlijk de meest duurzame manier van het rijden van je elektrische auto en dat is ook heel wat waard.

Veel elektrische autorijders houden de tarieven van energie in de gaten. Het is vergelijkbaar met de prijzen van brandstof in de gaten houden als je een brandstofauto hebt. Doordat binnen de energie-business nog flinke variaties bestaan, is het goed om je in te lezen en te zorgen dat je zo goedkoop mogelijk kunt rijden. Het thuis opladen van je elektrische auto is eigenlijk altijd het goedkoopste. Wanneer je thuis ook nog eens zonnepanelen laat plaatsen kun je nog voordeliger opladen.

Vraag Offerte aan

Niet terugleveren maar zelf gebruiken

Omdat huishoudens met zonnepanelen op het dak meestal meer stroom opwekken dan dat ze in huis verbruiken, leveren de meesten stroom terug aan de energiemaatschappij. Het is echter veel slimmer om je elektrische auto op te laden met de opgewekte zonne-energie, want dan hoef je namelijk geen energie meer in te kopen om je elektrische auto thuis op de oprit op te laden. Op deze manier bespaar je met zonnepanelen op je dak dus eigenlijk dubbel, want je hoeft geen stroom meer in te kopen voor je huis plus je hoeft geen of minder energie in te kopen om je elektrische auto op te laden.

Bereken je besparing – voorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen en aan de hand daarvan berekenen wat het voordeel van zonnepanelen is als je een elektrische auto rijdt. De gemiddelde afstand die een auto in Nederland aflegt is zo’n 14.000 km per jaar. Stel dat je op je woning en garage 10 zonnepanelen laat plaatsen van 230 Wp (Wattpiek is een eenheid van de opbrengst van zonnepanelen en een gemiddelde) dan wek je per jaar 2.000 kWh aan stroom op. Uitgaande van een gemiddeld verbruik van je elektrische auto van 7 kilometer op 1 kWh, kun je met de door jou opgewekte stroom jaarlijks ook die 14.000 km rijden. Het plaatsen van de bovengenoemde 10 zonnepanelen op je woning, kost inclusief installatie en zonder subsidie ongeveer € 5.000.

Elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen

Is elektrisch rijden gratis als je zelf zonnepanelen hebt? Nee, dat is niet zo. Maar je kunt wel heel veel geld besparen door zonnepanelen op je huis aan te laten leggen. Daarnaast is het altijd fijn als je kunt zeggen dat je duurzaam bezig bent, je  geld bespaart en vaker op vakantie kunt. Afhankelijk van je stroomverbruik thuis kun je dus behoorlijk besparen door zonnepanelen te laten plaatsen en door vervolgens met je elektrische auto zoveel mogelijk thuis te laden bespaar je nog meer geld. Tevens zijn er interessante regelingen zoals de salderingsregeling die ervoor zorgt dat het verschil in productie van je zonnepanelen in de zomer en in de winter wordt opgevangen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je in de zomer te veel geproduceerde stroom voor het inkooptarief terugverkoopt en diezelfde stroom koop je in de winter (wanneer je minder stroom met je zonnepanelen opwekt) weer terug tegen hetzelfde tarief. Oftewel per saldo kost je dat niets extra.

Voordelen van zonnepanelen voor elektrische autorijders

  • Goedkoper thuis je elektrische auto opladen

  • Profiteer van fiscaal aantrekkelijke regels

  • Meer inzicht in je actuele oplaadkosten

  • Optimaal gebruik van duurzame energie

  • Verlagen van je CO2 uitstoot

Elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen

Vergelijk aanbieders van zonnepanelen

Nu je ook zonnepanelen voor je woning wil om te besparen op het opladen van je elektrische auto, is het belangrijk om goed advies in te winnen en diverse aanbieders te vergelijken. Er zijn nogal veel aanbieders van zonnepanelen, dus het is zeker de moeite waard ze te vergelijken en bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Dat is natuurlijk al de eerste besparing op het opladen van je auto.

Weten hoe zonnepanelen voordeel op kunnen leveren voor jou? Lees meer erover en vraag vrijblijvend een offerte aan.