Voorbereiding: Op vakantie met elektrische auto

Voorbereiding: Op vakantie met elektrische auto

Met een elektrische auto op vakantie gaan vraagt, net als trouwens met een brandstofauto, een gedegen voorbereiding. Uit onderzoek blijkt dat bijna twee op de drie bezitters van een elektrische auto er al eens eerder mee op vakantie zijn gegaan. Echter de voorbereiding is en blijft belangrijk. Denk aan routeplanning, laden onderweg, de juiste laadpassen, stekkers en kabels. Voor tal van landen is een wegenvignet nodig en in een allengs toenemend aantal steden is een milieusticker een vereiste, ook met een elektrische auto. In dit artikel geven we tips ter voorbereiding.
Een oud gezegde wil dat de reis belangrijker – en vaak leuker – is dan de bestemming. Oftewel, vergéét het vrijdagmiddag om vier uur vertrekken – na een halve dag werken en met een te snel ingepakte auto – om na een nachtje doorhalen op de Franse autoroute met prikkende ogen te arriveren op de in het ochtendlicht sluimerende camping in de Provence. Dit is simpelweg niet gezond voor bestuurder, gezin en auto.

Bekijk ook: Op vakantie met de elektrische auto, lees deze tips.

Bleke patat

Sommige mensen vertellen je dat op vakantie gaan met een elektrische auto een nadeel is, maar van Johan Cruijff hebben we geleerd dat elk nadeel zijn voordelen heeft. Laat je niet gek maken, reis relaxter en plan je reis beter. Daardoor kost de reis op de heen- en de terugtrip wat meer tijd maar geniet je veel meer onderweg. Plannen geeft ook rust. Optioneel kies je bijvoorbeeld voor een route over secundaire wegen met een tussenstop bij een leuk hotel met een goed restaurant onderweg, waardoor je niet alleen energie bespaart, maar ook ergernissen als files of lange wachttijden bij tolhuisjes omzeilt. Voordelen te over: je ziet nog eens een leuk dorpje, een boer op een fiets tussen bloeiende koolzaadvelden of je stopt bij een leuk plaatselijk café-restaurant (met een verrassende menukaart én een laadpaal) in plaats van bij zo’n overvol Autobahn-restaurant met te dure slappe schnitzels en bleke patat.

Eten onderweg tijdens vakantie elektrische auto

Zwembad onderweg naar vakantie

Nóg beter: boek één of meer overnachtingen in een hotel waar de eigenaar nog de gastheer is en dat een lekker zwembad heeft voor de kinderen. Een website als booking.com biedt de mogelijkheid om hotels te zoeken met laadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Het is aan te raden op tijd te boeken, dan weet je direct wat je bestemming voor die dag is en heb je een doel. Mocht je niet vooraf willen boeken en nergens aan vast willen zitten, dan is het ook perfect mogelijk om via je mobiel een hotel met laadpaal te boeken voor onderweg.

Tip: Bekijk de top 10 activiteiten tijdens een laadstop onderweg naar de vakantie.

Laadpunten onderweg

Bereid je thuis dus goed voor. Vertrekken met een volle accu is natuurlijk je eerste winst. Vervolgens plan je een koffiepauze of plaspauze in België of net over de Duitse grens waar je direct kunt snelladen. Bij het vinden van laadpunten helpt soms het navigatiesysteem van de auto, maar daarnaast kan het geen kwaad één of meer laadpaal-apps op de smartphone te installeren. Die van de ANWB – ANWB Onderweg app – is een goeie. Niet alleen geeft die de plek van de laadpaal aan, maar vaak ook of die bezet is of niet. Dat voorkomt teleurstellingen. Voor Tesla-rijders geldt overigens een ander, eigen regime; het Amerikaanse merk heeft een eigen laadinfrastructuur door heel Europa, met snelladers op strategische plekken. De Tesla navigatie plant automatisch waar je kunt snelladen bij een supercharger en tijdens de voorbereiding kun je op een kaart bekijken waar de superchargers te vinden zijn.

Auto opladen in het buitenland

Laadpassen

Daarnaast kan het geen kwaad om even naar de laadpassen te kijken die in het land – of de landen – van bestemming te gebruiken zijn. De autodealer of leasemaatschappij weet vaak raad, maar er zijn ook wat zekerheden. Voor Frankrijk is bijvoorbeeld de aanschaf van een KiWhi Pass Badge een aanrader. Zoals ook de laadsleutel van Plugsurfing voor meerdere Europese landen een oplossing kan bieden. Er zijn verder gratis kaarten die alleen geld kosten als ze worden gebruikt; de ermee gekochte elektriciteit is misschien iets duurder, maar je betaalt geen abonnementskosten. Per saldo zijn die kaarten misschien iets duurder, maar beter mee verlegen dan om verlegen. Sommige moeten vooraf worden geactiveerd, dus even opletten na aanschaf. Bestel laadpassen sowieso op tijd; soms duurt het een dag of vier voordat ze bezorgd worden.

Stekkers

Dat Europa nog niet echt één unie is, blijkt wel uit de stekkerproblematiek. Helaas kun je nog niet altijd overal in Europa met dezelfde stekker terecht bij een laadpaal. Bij de meeste elektrische auto’s wordt inmiddels de stekker van het Type 2 (‘Mennekes’, voor ingewijden) toegepast, maar met name Frankrijk en Italië lopen wat achter bij de invoering van die norm. Daar is nog met grote regelmaat Type 3 in gebruik, dus het kan geen kwaad die als alternatief in de kofferbak te hebben liggen. Voor de echte back-up is het aan te raden de ‘gewone’ 230 Volt-kabel mee te nemen op reis; hiermee kun je namelijk bij iedere leuke homestay, Bed & Breakfast of camping zonder laadpaal aan het stopcontact om je auto op te laden.    

Milieustickers

Hoe gek dat wellicht ook moge klinken, in talloze Europese steden is een milieusticker ook voor elektrische auto’s verplicht. Dat heeft ermee te maken dat niet altijd direct aan de buitenkant van een e-auto kan worden afgelezen dat het om een auto met een uitstootvrije elektromotor gaat. Wat sowieso nodig blijft zijn, bij gebruik van de snelwegen, tolvignetten in landen als bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk. De milieustickers hebben als belangrijkste doel om de de kwaliteit van de lucht in (binnen-)steden te verbeteren. Daarbij wordt scherp gelet op de uitstoot van fijnstof. Om die reden moeten alle auto’s, campers, bussen en vrachtwagens op alle brandstofsoorten (dus ook elektrisch) binnen de milieuzones een sticker achter de ruit hebben. Daarbij hanteert elk land bovendien zijn eigen regels voor milieuzones.
Umweltzone Duitsland elektrische auto

Duitsland en Frankrijk

De Milieusticker Duitsland is verkrijgbaar als groene EURO-4 sticker in Duitsland, maar ook in Nederland te bestellen. De Duitsers houden het simpel: groen staat voor een schone auto. En hoewel elektrische auto’s superschoon zijn en helemaal geen fijnstof uitstoten, zijn ze toch gewoon verplicht een groene sticker te hebben. In Frankrijk is het ingewikkelder; daar heb je in verschillende steden, gebieden en zelfs op de autoroutes een Milieusticker Frankrijk nodig. De Fransen kennen zowel permanente als tijdelijke milieuzones met daarbij zes verschillende raamstickers. In het algemeen krijgen voertuigen met een elektrische motor de groene sticker. De paarse sticker is voor hybrides, voertuigen met een gasinstallatie of met de meest moderne benzine- en dieselmotoren.

Tolvignet Zwitserland

Zwitserland was altijd al een schoon land, maar de Zwitsers zijn ook met hun auto’s een stuk milieubewuster dan de meeste Europeanen. Zo is ruim vijf procent van de nieuwe auto’s in het Alpenland al elektrisch. In Zwitserland zijn geen milieuzones, er is alleen een vignet Zwitserland nodig om autosnelwegen en autowegen te mogen gebruiken. Dat is een jaarlijks vignet, dat veertien maanden geldig is. Het wegenvignet is een bewijs dat er voor het voertuig wegenbelasting betaald is. Dit staat dus los van de uitstoot en het is daarmee dus geen milieusticker.

Voorbereiding vakantie met elektrische auto online

Bij alle Europese landen kun je vlakbij de grens een vignet of milieusticker kopen. Aanschaf onderweg is echter steeds minder nodig; tegenwoordig zijn de meeste vignetten digitaal verkrijgbaar, online is een vignet voorafgaand aan je reis gemakkelijk te kopen. Vooral tijdens de vakantieperiodes ontstaan er namelijk lange wachtrijen bij de tolpoortjes, grensovergangen en bij tankstations en zo’n extra stop is helemaal niet nodig. De lokale ANWB-winkels hebben de vignetten en stickers ook wel, maar nóg eenvoudiger is het om thuis even naar vignetBestellen.nl te surfen. Deze website is voortdurend op de hoogte van de regels rondom de milieuzones in populaire vakantielanden. De benodigde stickers zijn eenvoudig te bestellen of af te halen. Het hangt een beetje van het type sticker af, maar meestal wordt deze binnen twee of drie dagen bezorgd. De Nederlandstalige klantenservice is daarnaast iedere werkdag telefonisch bereikbaar – via 020-2149577 – en helpt je graag met aanschaf, specifieke vragen of advies.

Alcoholtester Frankrijk

Tot slot, ook voor elektrische auto’s geldt dat in het buitenland bepaalde zaken aan boord moeten zijn. De tijd dat voor een reis naar Frankrijk een alcoholtester mee moest ligt gelukkig achter ons – sinds mei 2020 hoeft dat niet meer – maar het kan geen kwaad om je vooraf te informeren. In Nederland is gek genoeg niets verplicht, maar een gevarendriehoek en een veiligheidsvestje kunnen geen kwaad. Die zijn sowieso een voorwaarde in vrijwel alle landen. In België wordt een verbanddoos aangeraden, net als in Duitsland, terwijl de Belgen ook graag een brandblusser zien. In Polen is die blusser zelfs verplicht, terwijl Kroatië bijvoorbeeld reservelampen aan boord als voorwaarde stelt. Bekijk wat nodig is per land en bestel direct via vignetbestellen.nl.

En dan…

…kan de reis beginnen! Goed voorbereid van start en de Nederlandse snelweg op. Je mag in ons land honderd kilometer per uur, dat helpt om je cruise control in te stellen en naar je vakantiebestemming te cruisen. Door je cruise control te gebruiken en een vaste snelheid aan te houden, kun je langer door op je actieradius. Geniet van de route naar je vakantie en overweeg zelfs om in het buitenland regelmatig voor een weg binnendoor te kiezen – in Duitsland de Bundesstrassen, in Frankrijk de wegen die met N of zelfs D worden aangeduid – en rij relaxt. Niet alleen van de stilte van je auto, maar ook van de verrassende uitzichten, de ándere route én van het feit dat je op een duurzame manier op vakantie gaat met je elektrische auto.