Reis relaxter met een dakkoffer op je elektrische auto

Reis relaxter met een dakkoffer op je elektrische auto

Het gebruik van een dakkoffer op je elektrische auto tijdens je vakantie zorgt voor flinke voordelen want het biedt extra opbergruimte, waardoor je comfortabeler kunt reizen. In dit artikel delen we de voordelen van het gebruik van een dakkoffer. Of je nu ski’s, snowboards of extra bagage tijdens de zomervakantie wilt meenemen, dakkoffers komen in allerlei soorten en maten. Zo kun je precies de dakkoffer kiezen die voor jouw EV het beste is en weet je zeker dat alles past. Het is de perfecte manier om je auto te transformeren in een ruimtebesparend wonder, zodat je alles wat je nodig hebt voor je avontuur kunt meenemen.

Een dakkoffer of een trekhaakkoffer?

Je wil graag comfortabel op vakantie en voldoende ruimte in je auto overhouden. Dus je gaat op zoek naar de mogelijkheden om je spullen mee te nemen op vakantie. Een dakkoffer is een bekend(ere) optie dan een trekhaakkoffer, echter ook dat zou een mogelijkheid kunnen zijn als jouw elektrische auto geen dakkoffer kan of mag dragen. Hoe kom je erachter of op jouw elektrische auto een dakkoffer geplaatst mag worden? De beste manier is om in het boekje van je leverancier te kijken. Een andere manier is om je merk + type EV in te toetsen in Google en via deze weg te zoeken of jouw auto geschikt is voor een dakkoffer. Wat je met name wil weten is wat de dakbelasting is van jouw elektrische auto. Verder is het aan te raden om te kijken of er een mogelijkheid zit op het dak van je auto om dakdragers te monteren.

Nadat je hebt achterhaald wat de maximale dakbelasting is, kun je op zoek naar dakdragers en in het geval dat je al dakdragers hebt kun je direct gaan zoeken naar een prettige dakkoffer. Ben je erachter gekomen dat je geen dakdragers kunt plaatsen? Geen probleem, dan kun je altijd nog de mogelijkheid overwegen om een trekhaakkoffer te gebruiken voor je vakantie. Op die manier heb je alsnog meer comfort en ruimte in de auto tijdens de reis.

Kies voor een handige dakkoffer die aan twee kanten geopend kan worden

Meer opbergruimte en extra comfort

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een dakkoffer is de uitbreiding van je opbergruimte. Wanneer je op vakantie gaat wil je graag comfort hebben en je eigen spullen meenemen om optimaal te genieten van de vakantie. Door een dakkoffer op je elektrische auto te plaatsen, vergroot je de opbergruimte en kun je meer meenemen. Een dakkoffer biedt extra ruimte voor bagage, skiuitrusting of kampeerspullen, waardoor de binnenruimte van je auto ruimer en comfortabeler blijft voor jou en je passagiers.

De keuze voor welke dakkoffer het beste bij jouw elektrische auto en je vakantie past is persoonlijk. Wel is het belangrijk om goed na te denken wat je allemaal in je dakkoffer wil opbergen. Voor je wintersport zijn dit vaak de ski’s en de skischoenen terwijl je in de zomer er vaak voor kiest om de kampeerspullen of bagage op te bergen in de dakkoffer. Andere zaken waar je over na wil denken is de lengte en de hoogte van je dakkoffer. Uiteindelijk blijft het zo dat je graag veel mee wil nemen op vakantie, maar hoe groter de dakkoffer, hoe minder gestroomlijnd deze zal zijn. Plus hoe meer spullen je er in wil vervoeren, hoe sterker (dus zwaarder) de dakkoffer zal moeten zijn. En een zwaardere en grotere dakkoffer heeft meer effect op de luchtweerstand en daardoor op je actieradius.

Lees ook: Review: met de dakkoffer op de Volkswagen ID.4 op wintersportvakantie naar Zwitserland

Het effect van een dakkoffer op je efficiëntie en actieradius

Een van de meestvoorkomende vragen die we krijgen over dakkoffers: “Wat is het effect van een dakkoffer op de actieradius van een elektrische auto?” Hoewel het zo is dat een dakkoffer de luchtweerstand en daarmee het energieverbruik van je elektrische auto kan verhogen, is het belangrijk te benadrukken dat moderne dakkoffers zijn ontworpen met aerodynamica in gedachten. Fabrikanten zoals Thule en verkopers zoals bijvoorbeeld Winparts bieden verschillende modellen aan die de impact op de efficiëntie minimaliseren. Bovendien, door het optimaliseren van de opslagruimte en het vermijden van overbelasting van de auto, kan het energieverbruik efficiënt worden beheerd, waardoor de invloed op de actieradius beperkt blijft.

Naast de theoretische onderbouwing over het effect van een dakkoffer op de actieradius van je elektrische auto delen we ook de cijfers van onze eerdere ervaring met een dakkoffer op de Volkswagen ID.4.

130 km/u cruise control verbruik / 100 km actieradius
Volkswagen ID.4 GTX 20,5 kwh 482 km
Volkswagen ID.4 GTX + dakkoffer 28,3 kwh 378 km

Het is belangrijk om te onthouden dat de werkelijke impact van een dakkoffer op de actieradius van jouw elektrische auto afhankelijk is van een combinatie van factoren, waaronder het type en de uitvoering van je EV, de rijomstandigheden, en de eigenschappen van de dakkoffer zelf. Door je bewust te zijn van deze effecten kun je geïnformeerde keuzes maken over welke dakkoffer het beste bij jou past en hoe je de actieradius wil maximaliseren, zelfs met extra lading.

Het verbruik van de Volkswagen ID.4 GTX vergeleken met en zonder dakkoffer

Wel of geen dakkoffer op je EV tijdens de vakantie?

Wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat en optimaal comfort wil behouden dan is een dakkoffer absoluut de moeite waard. Het biedt je meer mogelijkheden om spullen mee te nemen op je vakantie en je reist comfortabel doordat je in de auto meer ruimte over hebt. Er zijn veel mensen die beweren dat je met een dakkoffer veel op je actieradius inlevert, echter onze praktijktest met de elektrische auto en dakkoffer geeft geen shocking resultaten. Tuurlijk je actieradius is beperkt versus je EV zonder dakkoffer, echter met het huidige aantal snelladers in Europa is het onderweg geen issue om wellicht een extra laadstop te moeten maken. Let er vooral dat je de juiste dakdragers en dakkoffer kiest zodat je de aerodynamica kunt optimaliseren terwijl je toch extra opbergruimte weet te creëren.

Een dakkoffer op je elektrische auto geeft je meer mogelijkheden en heeft beperkte impact op je actieradius