Dit is het effect van een fietsendrager op je actieradius

Dit is het effect van een fietsendrager op je actieradius

De mogelijkheden om op vakantie te gaan nemen in rap tempo toe voor elektrische autorijders. Daktenten, vouwwagens, caravans en dakkoffers maken de (kampeer)vakantie met de elektrische auto steeds aantrekkelijker, omdat je op die manier alles mee kunt nemen wat je nodig hebt tijdens je vakantie. Hoewel de actieradius van de moderne modellen behoorlijk is, snoepen al deze toevoegingen wel een deel van je kilometers af en dat is iets om rekening mee te houden. Hoe zit het precies met je actieradius wanneer je een fietsendrager op je elektrische auto monteert en fietsen meeneemt tijdens je vakantie of weekendtrip?

Wat doet een fietsendrager met het bereik van je elektrisch auto?

Dakkoffers, aanhangers en caravans hebben afhankelijk van het type EV dat je hebt absoluut een behoorlijke impact op je actieradius. Het voordeel is wel dat er steeds meer snelladers in Europa beschikbaar zijn en komen en door de betere laadpaaldekking is het mindere bereik van je elektrische auto nog steeds geen reden voor kopzorgen. Het effect van een caravan is dat de actieradius zo’n 30 tot 50% afneemt. Nu is de vraag in dit artikel wat het effect van een fietsendrager is op de actieradius van je EV?  Een fietsendrager op je trekhaak met twee fietsen zorgt bij een gemiddelde snelheid voor een afname van je actieradius van zo’n 14%. Interessant is om te weten wat het effect is als je de fietsen op het dak van je elektrische auto zet. Uit de vergelijking blijkt dat bij dezelfde snelheid de twee fietsen op het dak van de auto zorgen voor een daling van 33% van de actieradius.

Het is wel belangrijk om te weten dat de snelheid een grote rol speelt (zoals zo vaak bij het harder rijden in je elektrische auto). Bij een hogere snelheid is de afname van de actieradius namelijk aanzienlijk groter. Matig je snelheid vooral wanneer je met een elektrische auto en fietsendrager op de trekhaak op vakantie gaat. Bij een lagere gemiddelde snelheid neemt de actieradius namelijk minder hard af, wat de 14% voor een groot deel goedmaakt. Ook zorgt de lagere snelheid ervoor dat je minder laadstops nodig hebt, waarmee de totale reistijd meevalt.

Leestip: Vergelijking: 100 km of 130 km rijden onderweg met je elektrische auto. Welke EV is sneller op de bestemming?

Het effect van een fietsendrager achterop je elektrische auto

Waar moet je op letten bij een fietsendrager achterop je elektrische auto?

De fietsendrager kan uiteraard alleen achter de auto geplaatst worden wanneer je een trekhaak hebt. Monteer de fietsendrager voor vertrek en kijk of er een kentekenplaathouder op de constructie zit én welk gereedschap je nodig hebt om de fietsendrager te monteren. Controleer ook van tevoren welke aansluiting je nodig hebt om de stroom van de auto naar de fietsendrager te krijgen zodat de verlichting werkt. In sommige gevallen is een verloopstekker nodig, zoals een 7 polig naar 13 polig verloopstekker. Neem uiteraard ook een slot mee dat je kunt gebruiken om je fietsen op slot te zetten, ook wanneer deze op de fietsendrager staan.

5 tips voor het rijden met een fietsendrager op vakantie

Om jou verder op weg te helpen hebben we de belangrijkste tips obv onze trips met een fietsendrager achter op de elektrische auto op een rij gezet. Hopelijk helpen deze 5 tips jou om een nóg leukere vakantie tegemoet te gaan met een paar fietsen achter je elektrische auto.

  1. Test wat het effect is van een fietsendrager. Boek bijvoorbeeld eerst eens een hotel met laadpaal in Nederland of vlak over de grens in België of Duitsland. Zo kun je op een makkelijke manier zelf testen wat de fietsendrager met de actieradius van jouw auto doet en waar je op moet letten wanneer je langere afstanden af wil leggen zoals tijdens de vakantie.
  2. Kun je de fietsen op het dak of op de trekhaak meenemen? Kies dan voor de trekhaak. Dit is namelijk véél beter voor je actieradius (respectievelijk 33% afname tegen 14% volgens een uitvoerige ADAC-test).
  3. Rijd je met fietsen op je trekhaak? Matig je snelheid dan, ook op de snelweg. Op die manier rijd je niet alleen relaxter, maar je ziet de actieradius minder snel afnemen.
  4. Met een fietsendrager op de trekhaak heb je niets meer aan de achteruitrijcamera. Houd hier rekening mee wanneer je in wilt parkeren bij een snellader of beter nog: zet je achteruitrijcamera uit.
  5. Kijk van tevoren of je een verloopstekker nodig hebt om de fietsendrager aan te sluiten op je EV. Dit is een verloopstuk van 7 naar 13 polen.