Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?

Wanneer is het Zwarte zaterdag in 2024?

Op het feit dat ‘zwarte zaterdag’ een alliteratie is die prettig klinkt na, is er weinig prettig aan zwarte zaterdag. Wanneer je op vakantie gaat wil je weten wanneer de zwarte zaterdagen in 2024 zijn, zodat je deze kunt vermijden. Tijdens zwarte zaterdagen is het bijzonder druk op de belangrijkste snelwegen in Frankrijk, Duitsland en Italië, doordat veel vakantiegangers tegelijkertijd richting de vakantiebestemming gaan. Hierdoor ontstaan ieder jaar tijdens zwarte zaterdag ellenlange files op de snelwegen. Deze zaterdagen wil jij natuurlijk het liefst vermijden, want op deze dagen duurt het vaak véél langer voordat je op je vakantiebestemming aankomt.

Bespaar tijd: Bestel je milieusticker en tolvignet voor vertrek online!

Zwarte zaterdag 2024 in Frankrijk

Frankrijk is ontegenzeggelijk één van de populairste vakantielanden in Europa en dat is ieder jaar natuurlijk te merken tijdens de zwarte zaterdagen. Voor 2024 zijn er maar liefst 5 (!) weekenden die worden bestempeld als een zwarte zaterdag in Frankrijk. Het gaat daarbij tegenwoordig niet meer uitsluitend om de zaterdag, maar eigenlijk om het volledige weekend (vooral omdat mensen vlak voor of na zwarte zaterdag gaan rijden om de drukte te vermijden). De drukste zaterdagen van 2024 in Frankrijk op een rijtje:

 • 13 juli
 • 20 juli
 • 27 juli
 • 3 augustus
 • 10 augustus

Wil je de drukte zoveel mogelijk vermijden tijdens een van de zwarte zaterdagen in Frankrijk? Vertrek dan niet op vrijdagnacht. Aangezien veel vakantiegangers dit doen, is dit vaak dé manier om alle files in Frankrijk van dichtbij te bekijken. Vertrek op zaterdag na lunchtijd, dan is de kans al aanzienlijk groter dat je door kunt rijden. Rijd je liever niet ’s nachts, boek dan een hotel met laadpaal onderweg om je reis op te delen én direct een gemakkelijke laadstop te hebben.

Overige tips om je slim voor te bereiden op zwarte zaterdag met je elektrische auto in Frankrijk: 

Tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk is de Péage vaak ook een knelpunt

Zwarte zaterdag 2024 in Duitsland

In Duitsland zijn de snelwegen gedurende de zomer vaak sowieso erg druk. Er is niet echt een datum waarop het zwarte zaterdag is in Duitsland. Wel zijn de zaterdagen eind juli en begin augustus het drukste op de Duitse wegen, denk daarbij dus aan 27 juli, 3 augustus en 10 augustus. Veel deelstaten hebben vanaf 3 augustus namelijk al geen vakantie meer, wat betekent dat de drukte door Duitsers op de wegen afneemt (met uitzondering van woon-werkverkeer rond de grote steden tijdens de gebruikelijke spitstijden uiteraard).

Voor Duitsland geldt dat de meeste drukte verwacht wordt bij de grens met Zwitserland en Oostenrijk en de populairste snelwegen richting de Alpen. Wil je makkelijk en ontspannen door Duitsland rijden met de elektrische auto? Kies er dan voor om wat later te vertrekken, ruim na het ontbijt (na 11 uur). Dit kost je vaak wel een extra overnachting (kies vooral een accommodatie of hotel met laadpaal), maar zorgt er wel voor dat je niet urenlang naar de remlichten van je voorganger hoeft te kijken bij 5 kilometer per uur.

Lees ook: Is filerijden slecht voor de actieradius van je elektrische auto?

Overige tips om je slim voor te bereiden op zwarte zaterdag met je elektrische auto in Duitsland: 

Gebruik bijvoorbeeld A Better Routeplanner (ABRP) om te filteren op aantal aanwezige laadpalen

Zwarte zaterdag 2024 in Italië

In Italië zijn vooral de Brennerpas (A22) en de grensovergangen vanuit Frankrijk, Zwitserland & Oostenrijk de plekken waar lange files verwacht worden. Heb je Italië als vakantiebestemming, dan krijg je uiteraard ook te maken met de drukte van zwarte zaterdag in de landen waar je eerder doorheen kruist zoals bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De drukste zaterdagen in Italië zijn 20 en 27 juli, en 3 en 10 augustus.

Ga je naar het noorden van Italië en wil je de Gotthardtunnel vermijden vanwege de drukte? Overweeg dan de bergpas eens. Bij Gotthard vind je ook een IONITY snellaadstation met 475 kW snelladers om het nog wat makkelijker te maken om met je elektrische auto de bergen in te gaan. Het uitzicht is tevens een dikke bonus tijdens je vakantiereis.

Overige tips om je slim voor te bereiden op zwarte zaterdag met je elektrische auto in Italië: 

Snelladen terwijl je geniet van prachtig uitzicht bij de Gotthardtunnel

Tips voor zwarte zaterdag 2024

Zwarte zaterdagen zijn druk en dat betekent dat je reis in veel gevallen langer duurt. Dat is helaas de realiteit en komt simpelweg doordat veel mensen tegelijkertijd naar de vakantiebestemming reizen doordat vakantieperiodes overlappen. Door slim te plannen en te reizen kun je zelfs als je niet om de zwarte zaterdagen heen kunt nog zorgen voor een ontspannen reis.

Algemene tips om je goed voor te bereiden op zwarte zaterdag: 

 • Plan je route en laadstops met bijvoorbeeld A Better Routeplanner. Bij de instellingen kun je aangeven dat je alleen laadstops zoekt waar minimaal 12 oplaadpunten zijn, zo toekom je drukke locaties waar je moet wachten om te laden.
 • Gebruik een van de handige apps om te bekijken of snelladers beschikbaar zijn of reserveer bij Electra een snellader terwijl je onderweg bent.
 • Boek een hotel met laadpaal langs je route, zo combineer je een laadstop met een rustmoment voor jezelf.
 • Zoek voor vertrek op wat de laadcurve van jouw elektrische auto is, dit is handig voor het plannen van je laadstops.
 • Hou altijd enige actieradius over (bijvoorbeeld 10%) als je bij een laadstop aankomt, zo kun je nog uitwijken als er een wachtrij blijkt te staan.
 • Bestel vooraf de benodigde milieustickers en vignetten online zodat je geen gezeur hebt onderweg.
 • Download de Tesla-app en zorg dat je meer mogelijkheden hebt om te snelladen langs de belangrijkste verkeersroutes in Europa.
 • Zijn hotels niet echt jouw ding? Er zijn ook steeds meer campings met een laadpaal waar je een nachtje onderweg kunt kamperen en opladen.

Tip: Laat je inspireren en lees de review tijdens zwarte zaterdag 2023 toen we met elektrische auto en caravan op vakantie zijn gegaan