• Tesla snellaadpaal buitenland

Bewuster op vakantie? 

Veel bestuurders van een elektrische auto hebben mede voor de auto gekozen vanwege de voordelige regeling, oftewel om geld te besparen. Maar de vraag is natuurlijk of bezitters van een elektrische auto ook besparen voor het milieu?
Lees hier in dit artikel hoeveel meer besparend voor het milieu een elektrische auto nou is vergeleken met een brandstofauto.

Hoe schoon is een elektrische auto?

Deze vraag is lastig te beantwoorden, zo blijkt zelfs uit een artikel van de ANWB over dit onderwerp. Voor degenen die dachten dat een elektrische auto klimaatneutraal is, moeten we helaas met een teleurstellende mededeling komen: Helaas is een elektrische auto niet klimaatneutraal. Dit komt doordat er fijnstof en indirecte uitstoot is bij het gebruik van een elektrische auto.

Waarom is een elektrische auto niet klimaatneutraal?

Dat heeft diverse redenen, de voornaamste reden is dat als we een auto klimaatneutraal willen bestempelen, de auto zowel direct als indirect geen uitstoot moet veroorzaken. Een elektrische auto heeft weliswaar géén directe uitstoot, echter wel indirecte uitstoot. Denk bij indirecte uitstoot aan het opwekken van de energie dat ook zorgt voor uitstoot. Mocht de energie waarmee de auto is opgeladen opgewekt zijn door wind- of zonen-energie dan vervalt dit punt.

Geen zorgen, want in vergelijking met een brandstofauto is de elektrische auto nog steeds vele malen beter voor het milieu. Dit komt doordat bij een brandstofauto er CO2 vrijkomt bij de verbranding en natuurlijk ook bij de productie van de auto. Wanneer we de total uitstoot van beide type auto’s met elkaar vergelijken dan mogen we volgens een onderzoek van TNO naar de uitstoot van auto’s concluderen dat de uitstoot van een elektrische auto drie tot viermaal lager is.

Lagere uitstoot én een lagere ‘carbon footprint’ tijdens de vakantie

Dat Nederlanders graag op vakantie gaan is reeds bekend, met gemiddeld 2,4 vakanties per Nederlander in 2018 obv cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit aantal is verwacht alleen toe te nemen en dat in combinatie met de huidige bewustwording over de opwarming van de aarde, de vliegschaamte en de stikstofproblemen zorgt er naar verwachting voor dat mensen bewuster op vakantie gaan. Een zéér positieve trend voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt en graag bewuster op vakantie gaat.

*Bronnen: TNO.nl, CBS.nl, ANWB.nl