Zwarte Zaterdag 2021

Zwarte Zaterdag(en) 2020

Goed om te weten wanneer de Zwarte Zaterdag 2020 is voor iedereen die met een elektrische auto op vakantie gaat. Daarom een artikel met alle informatie en tips om de Zwarte Zaterdag te vermijden. En wanneer het écht niet anders kan hebben we tips hoe je het beste met de reis tijdens een Zwarte Zaterdag om kunt gaan.

Bekijk hier wanneer zwarte zaterdag in 2022 valt in de verschillende landen in Europa

De datums van Zwarte Zaterdag 2020

Doordat de grootste drukte ontstaat met het overlopen van vakanties, zijn de datums waarop de Zwarte Zaterdagen vallen vrij exact te voorspellen. De combinatie van vertrekkende vakantiegangers en terugkerende vakantiegangers zorgen voor de dagen waarop Zwarte Zaterdag valt. De datums van Zwarte Zaterdag 2020 zijn:

  • Op 1 én 2 augustus 2020. Met de grootste piek verwacht op zaterdag 1 augustus.
  • Op 8 én 9 augustus 2020.

De verwachting is dat de laatste weekenden voor augustus ook erg druk worden, dus let ook op het weekend van 25 en 26 juli 2020.
De grootste drukte tijdens de Zwarte Zaterdag 2020 is te verwachten op de route naar het zuiden van Frankrijk, beter bekend als de Route du Soleil. De drukte is vooral te verwachten op de wegen A6, A7 en A9, oftewel tussen Parijs en Lyon, tussen Lyon en Orange en richting Noord-Spanje.

Bekijk ook: Campings in Frankrijk met een laadpaal voor elektrische auto’s.

Zwarte zaterdag files

Tips en adviezen Zwarte Zaterdag 2020

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk de Zwarte Zaterdag 2020 zoveel mogelijk te vermijden door te zorgen dat je op die dag niet de weg op hoeft. Een dag eerder gaan rijden. Of juist na het weekend gaan rijden zijn enkele eenvoudige opties. We weten echter dat het niet altijd mogelijk is in verband met (school)vakanties waardoor er haast wel rond deze dagen met de auto naar het zuiden afgereisd moet worden.

Daarom hebben we de 5 beste tips voor het reizen met een elektrische auto tijdens de Zwarte Zaterdag 2020 op een rij gezet:

1) Vertrek vroeg
De actieradius van een elektrische auto neemt snel af wanneer deze vaak moet afremmen en stilstaan, oftewel files zijn slecht nieuws voor mensen die met een elektrische auto op vakantie  gaan. Om de files te vermijden is het advies om vroeg te vertrekken en zo al zoveel mogelijk afstand af te leggen.

2) Kies een constante snelheid
Een elektrische auto kan een grotere afstand afleggen wanneer we er een constante snelheid mee rijden die niet te hard is. Het is bijvoorbeeld voor de actieradius beter om 100 of 90 km per uur te rijden in plaats van 130 kilometer per uur. Ons advies, stel de cruisecontrol in op 100 of 110 km per uur en maximaliseer de batterij van de elektrische auto tijdens de vakantie.

3) Rij achter iemand aan
Door achter een auto aan te rijden, heeft de elektrische auto minder luchtweerstand en daardoor bespaar je energie oftewel daardoor heb je een betere actieradius. Het is in zekere zijn vergelijkbaar met een Formule-1 auto, waarbij je optimaal profiteert van de slipstream van de andere auto.

4) Let op de temperatuur
Tijdens een reis in een elektrische auto is het voor de duur van de batterij belangrijk op te letten om de temperatuur constant te houden. Het koelen van de temperatuur kost batterij en dat zorgt voor minder actieradius. Tip: Koel de auto terwijl hij aan de laadpaal staat, zo gebruikt deze netstroom in plaats van accu.

5) Maak een tussenstop
Reizen tijdens een Zwarte Zaterdag kan stressvol zijn, maar maak het leuk voor jezelf en je reisgezelschap en maak een tussenstop om zo slim te reizen. Oftewel, kies een mooie lunchplek met een laadpaal en geniet van een culinaire tussenstop. Of beter nog: kies een hotel met een laadpaal en een zwembad voor de kids. Zo is de reis op een goede manier onderdeel van de vakantie en kan je ontspannen de Zwarte Zaterdagen doorkomen.