De voordelen van Apple CarPlay en Android Auto

De voordelen van Apple CarPlay en Android Auto

In iedere elektrische auto zit een navigatiesysteem en een slim infotainmentsysteem dus de vraag wat de toegevoegde waarde van besturingssystemen van telefoons is, lijkt een terechte en logische vraag. Wat zijn de voordelen van Apple CarPlay en Android Auto voor jou als elektrische autorijder onderweg naar je vakantiebestemming? In dit artikel nemen we alles door en leggen we je uit wat de voordelen zijn van het gebruiken van Apple CarPlay of Android Auto in je elektrische auto.

Hoe zorg ik ervoor dat ik Apple CarPlay of Android Auto kan gebruiken?

Om bij het begin te beginnen…hoe zorg je ervoor dat je überhaupt Apple CarPlay of Android Auto in je elektrische auto kunt gebruiken? Bij een Android telefoon moet je om Android Auto te gebruiken de app downloaden uit de Google Play Store. Bij een Apple telefoon is dit iets eenvoudiger omdat Apple CarPlay standaard aanwezig is op iedere iPhone vanaf de iPhone 7 en nieuwer.

Tip: De beste apps om mee te nemen als je met je elektrische auto op vakantie gaat.

Hoe koppel je jouw elektrische auto met Apple CarPlay of Android Auto?

Stap twee en daarmee vraag twee is natuurlijk hoe je eenvoudig je elektrische auto koppelt met Apple CarPlay of Android Auto. Het koppelen van je Apple of Android telefoon met je auto is mogelijk via je USB-kabel en afhankelijk van je instellingen is het ook mogelijk via Bluetooth. Dit hangt er wel van af hoe nieuw je telefoon is en of je instellingen hiervoor ingesteld zijn.

Hoe stel je Apple CarPlay in voor je elektrische auto?

 1. Start je elektrische auto en check of Siri geactiveerd is op je iPhone.
 2. Verbind je iPhone met je elektrische auto. Dit kan via Bluetooth (dus draadloos) of via je USB-kabel.

Hoe stel je Android Auto in voor je elektrische auto?

 1. Download de app Android Auto op je Android telefoon.
 2. Start je elektrische auto en koppel via Bluetooth of je USB-kabel je Android telefoon met je elektrische auto.
Apple CarPlay in Jaguar I-Pace

Wat zijn de voordelen van Apple CarPlay?

Er zijn meerdere voordelen van het gebruik van Apple CarPlay in je elektrische auto. Het grootste voordeel is dat je veiliger op weg bent, doordat je niet wordt afgeleid door je telefoon tijdens het rijden. Hierdoor kun jij gewoon je ogen op de weg houden tijdens je rit naar je vakantiebestemming. De veiligheid zit ‘m er ook in dat je met Apple CarPlay eenvoudig alle functionaliteiten kunt gebruiken via de normale bedieningsmogelijkheden van je elektrische auto. Zo gebruik je het touchscreen van je infotainment voor bediening, stuurwielbediening, spraakbesturing en andere bedieningssystemen om Apple CarPlay te bedienen.

Naast bovengenoemde voordelen van het gebruik van Apple CarPlay in je elektrische auto zijn er nog veel meer voordelen, zoals:

 • Altijd up-to-date navigatie (Apple Maps, Google Maps, Waze of bijvoorbeeld A Better Routeplanner)
 • Spraakbediening via Siri
 • Voorlezen van Whatsapp-berichten of sms’jes
 • Je favoriete muziek mee op vakantie (Spotify of radio apps)
 • Luister lekker een podcast onderweg naar je vakantiebestemming (Via Spotify of Podcasts)

Je vraagt je nu vast af waarom je geen Netflix, Disney+ of andere streamingdiensten kunt gebruiken met Apple CarPlay…dat is voor de veiligheid. Apple CarPlay staat alleen de volgende soorten apps toe in je elektrische auto: navigatie-, audio-, berichten-, voip, en autofabrikanten-apps.

Bekijk ook: Wat zijn de 10 populairste activiteiten tijdens een laadpauze?

Wat zijn de voordelen van Android Auto?

Het grootste voordeel van Android Auto in je elektrische auto is dat je minder afgeleid bent door je smartphone terwijl je aan het rijden bent. Hierdoor is je eigen veiligheid de belangrijkste reden om Android Auto in je elektrische auto te gebruiken. Net als bij Apple CarPlay is Android Auto erg handig omdat je, nadat je de telefoon en je elektrische auto gekoppeld hebt, direct gebruik kunt maken van de spraakbediening, stuurwielbediening en het infotainmentsysteem.

Voordelen van koppelen Android Auto met je elektrische auto:

 • Gebruik en bekijk de navigatie van Google Maps op je scherm.
 • Whatsapp berichten worden voorgelezen tijdens het rijden.
 • Spotify of Google Play Music gaan over je muzieksysteem.
 • Onderweg altijd toegang tot de beste zoekmachine ter wereld via “OK Google”.
 • Gebruik andere handige apps voor onderweg zoals Waze, Flitsmeister of A Better Routeplanner (ABRP)

Je vraagt je nu vast af waarom je geen Netflix, Disney+ of andere streamingdiensten kunt gebruiken met Apple CarPlay…dat is voor de veiligheid. Apple CarPlay staat alleen de volgende soorten apps toe in je elektrische auto: navigatie-, audio-, berichten-, voip, en autofabrikanten-apps.

Bekijk ook: Kijk lekker Netflix tijdens het snelladen in een Tesla.

Tesla Netflix kijktips

Wat zijn de verschillen tussen Apple CarPlay en Android Auto?

Het instellen van je scherm voor Apple CarPlay en Android Auto werkt net even anders. Bij Apple CarPlay kun je het scherm instellen via het touchscreen van je elektrische auto en bij Android Auto moet dit via je smartphone. Bij Android Auto kun je eenvoudiger meerdere apps bedienen via het scherm van je elektrische auto. Spraakbediening is erg fijn in je elektrische auto, maar als we eerlijk zijn is dit nog vaak niet optimaal. Als we Apple CarPlay met spraakbediening via Siri en Android Auto met spraakbediening via Google Assistant vergelijken dan is Google accurater. Dit zorgt toch voor minder frustratie omdat je verkeerde suggesties via de spraakbediening krijgt.

Wat valt te verwachten voor de toekomst?

Dat er de komende tijd veel staat te gebeuren op het gebied van de bediening van elektrische auto’s met je telefoon staat vast. Zowel Google Maps als Apple Maps hebben in de recente updates al de optie toegevoegd om gemakkelijker laadpalen en snelladers te vinden. Daarnaast zijn ze constant bezig om te leren en jou als elektrische autorijder te helpen veiliger en prettiger te rijden. Wij hopen vooral dat ze de spraakbediening snel verder verbeteren. Want het zou toch echt fijn zijn als je gewoon kunt vragen om de route naar je vakantie te plannen met een laadstop bij snelladers langs de snelweg.

Android Auto in Polestar 2