A Better Routeplanner voor het plannen van je vakantie met de elektrische auto

A Better Routeplanner – ABRP

In de voorbereiding op je vakantie met je elektrische auto of voor je weekend weg naar een leuke stad is het altijd aan te raden om je route te plannen. Naast de navigatiesystemen in alle modellen elektrische auto’s bestaan er diverse apps die je helpen om je reis voor te bereiden. Hoe weet je nou wat de impact van je gemiddelde snelheid op je actieradius is en waar je moet stoppen om gebruik te maken van een laadpaal of snellader? De routeplanner van A Better Routeplanner helpt je met een antwoord op deze vragen. In dit artikel lees je alles over deze routeplanner voor je elektrische auto: A Better RoutePlanner (afgekort: ABRP).

Hoe werkt A Better Routeplanner?

De routeplanner van A Better Routeplanner voor je elektrische auto is erg gemakkelijk in gebruik. Je doorloopt de volgende stappen en krijgt een afgestemd routeadvies voor jouw merk en model elektrische auto. (Zie ook de afbeelding van stap 1 tm 6).

Stap 1:  Selecteer jouw merk elektrische auto
Stap 2: Selecteer het model
Stap 3: Geef je batterijpercentage aan (SoC = State of Charge)
Stap 4: Kies je vertrekpunt en bestemming
Stap 5: Bekijk de voorgestelde route op de kaart
Stap 6: Bekijk de specifieke informatie over de laadstops onderweg

Hoe werkt A Better Routeplanner (ABRP)?

Wat zijn de voordelen van A Better Routeplanner?

A Better Routeplanner is een handige routeplanner voor je elektrische auto. De routeplanner is te gebruiken op de computer, op je mobiel en als app op je smartphone. Hierdoor kan A Better Routeplanner letterlijk met je meereizen. Voor je vakantie plan je de route op je computer op een lekker groot scherm.

A Better Routeplanner is erg handig omdat je eenvoudig:

  • De route van je gekozen vertrekpunt plant naar je gewenste bestemming
  • In kunt geven welk merk en type elektrische auto je rijdt
  • Invoert met hoeveel procent actieradius (SoC = State of Charge) je vertrekt

De routeplanner vervolgens op basis van de actieradius van jouw elektrische auto een berekening maakt waar je een tussenstop moet maken om op te laden. Niet alleen geeft A Better Routeplanner aan hoe laat je aankomsttijden en vertrektijden zijn en waar je langs je route een laadstop moet maken, maar ook de geschatte actieradius van je auto bij aankomst en bij vertrek, de kosten voor het laden en de SoC worden weergegeven.

A Better Routeplanner (ABRP) Polestar 2

Navigatiesysteem van je elektrische auto of A Better Routeplanner?

Veel navigatiesystemen van elektrische auto’s berekenen (nog) niet waar je het beste kunt stoppen langs je route, hoeveel batterij je hebt bij aankomst en hoelang je vervolgens moet laden. De technologie van Tesla lijkt op dit vlak het meest vooraanstaand en dankzij de eigen Tesla Superchargers rekent de navigatie uit hoe je het beste de reis kunt indelen. Alleen wat nou als je geen gebruik wil maken of geen gebruik kunt maken van Tesla Superchargers?

A Better Routeplanner is een erg goed alternatief voor je navigatiesysteem. En dankzij de koppelingen van A Better Routeplanner met Apple CarPlay en Android Auto is de app onderweg ineens extra handig, want hierdoor kun je vanaf je telefoon de routeplanner van ABRP op je infotainmentscherm tonen. Zo kun je ontspannen rijden omdat je weet dat je voldoende batterij hebt om je volgende laadstop te bereiken en anders gemakkelijk een alternatieve snellader zoekt langs je route.

Hoe plan je een tussenstop met ABRP?

Via de routeplanner van ABRP kun je ook kiezen om onderweg een tussenstop te maken bij een restaurant met laadpaal of een hotel met laadpaal. Dat is natuurlijk ideaal omdat deze activiteiten bovenaan staan in de lijst met meest voorkomende activiteiten tijdens een laadstop. Om de tussenstop in te plannen, neem je de volgende stappen (zie ook de afbeelding van stap 1 tm 8):

Stap 1:  Selecteer jouw merk elektrische auto
Stap 2: Selecteer het model
Stap 3: Geef je batterijpercentage aan (SoC = State of Charge)
Stap 4: Kies je vertrekpunt en bestemming
Stap 5: Klik op ‘Amenity’
Stap 6: Selecteer ‘Restaurant’ en na hoeveel tijd je bij een restaurant wil stoppen
Stap 7: Selecteer ‘Hotel’ en na hoeveel tijd je bij een hotel wil stoppen
Stap 8: Bekijk de specifieke routeinformatie inclusief de laadstops bij een restaurant of hotel onderweg

Hoe plan je een tussenstop bij A Better Routeplanner (ABRP)?

Erg handig om op deze manier een laadstop te plannen, maar let wel op want de laadpaal is niet per se bij de locatie aanwezig. Het is niet zo dat A Better Routeplanner alleen maar hotels en restaurants laat zien met een laadpaal. Hij plant je route met een hotel of restaurant waarbij in de buurt een laadpaal aanwezig is.

Bekijk ook: De top 10 activiteiten tijdens een laadstop onderweg naar de vakantie.

Wat zijn de nadelen van A Better Routeplanner?

Er zijn niet zoveel nadelen aan deze routeplanner te noemen. Natuurlijk kunnen er nog enkele zaken verbeterd worden, zoals we zo meteen ook benoemen maar over het algemeen is A Better Routeplanner een absolute toevoeging voor het plannen en rijden van je route voor de vakantie met de elektrische auto. Een groot nadeel is momenteel helaas wel dat je ABRP onderweg alleen als app kunt gebruiken dus ook al koppel je de app met je infotainment systeem je mobiele data voor de routeplanning loopt wel snel leeg.

Verbeteringen die er hopelijk snel bijkomen zijn:

  • Inzicht in welke laadpassen je nodig hebt bij de laadpaal of snellader
  • Het ingeven van je laadpas zodat je op basis daarvan je route kunt plannen
  • De mogelijkheid om restaurants en hotels met een laadpaal op het terrein toe te voegen

Conclusie

Ga je met je elektrische auto op vakantie of een weekend weg? Dan is zowel in de voorbereiding als onderweg A Better Routeplanner haast een niet te missen stap. Het helpt je om met een gerust hart op pad te gaan en je weet waar je aan toe bent qua laadtijden en kosten voor het opladen van je elektrische auto. Het mooiste van alles is dat A Better Routeplanner volledig gratis is. Er bestaat wel een Premium account (€ 49,99 per jaar) maar deze heb je voor je eerste vakantie met de elektrische auto niet nodig.

Download de app: A Better Routeplanner App(Apple).
Download de app: A Better Routeplanner App(Android).