Weekend naar de Belgische kust met een MG ZS EV

Review: Weekend naar de Belgische Kust

Een weekend weg in Nederland is altijd leuk, maar als je echt even weg wil tijdens je weekend dan is het buitenland toch altijd net ietsje leuker. De Belgische kust is echt helemaal niet ver en wanneer je in België bent, voelt het nog meer dan anders dat je niet een weekend weg bent maar op vakantie bent. De Belgische kust is vanaf Amsterdam slechts 267 km rijden, oftewel we moeten met de MG ZS naar Blankenberge kunnen rijden met slechts één keer laden onderweg. Dat klinkt als een leuk avontuur. In dit artikel lees je de review van een heerlijk weekend naar de Belgische kust met de elektrische auto.

De voorbereidingen

Omdat we naar België gaan met de elektrische auto, wil je toch net wat extra dingen checken op de vakantie-checklist. Dus wat we zeker wilden weten was de afstand naar Blankenberge. Op basis van Google Maps blijkt dit 267 km te zijn vanaf Amsterdam en dat is met de actieradius van 263 km (WLTP) van de MG ZS prima te doen. Om te voorkomen dat we in een ‘charging-desert’ bij onze Zuiderburen terecht komen, checken we ook nog even de route met A Better Routeplanner (ABRP). Daarin ziet ook alles er goed uit en dankzij de Apple CarPlay van de MG kunnen we de route van A Better Routeplanner in de auto op het scherm bekijken tijdens de rit. Het enige dat we nog moeten checken voor vertrek is of we de juiste laadpas(sen) voor België hebben en of we een hotel waar we kunnen opladen kunnen boeken.

De laadpassen die we meenemen voor dit weekend naar de Belgische kust zijn de MultiTankCard en de Shell Recharge (NewMotion) laadpas. Omdat we naar Blankenberge willen, zoeken we naar een leuk hotel met een laadpaal. Dit blijkt iets lastiger dan gedacht. Uiteindelijk boeken we het bekende Mercure hotel Blankenberge, dat met de centrale ligging ideaal gelegen is. Op het plein voor het Mercure hotel staat een Allego publieke laadpaal, dus opladen kunnen we na aankomst in Blankenberge voor de deur.

Tip: Check welke laadpassen handig zijn voor je trip naar het buitenland.

Weekend Belgische Kust met elektrische auto - Mercure Hotel Blankenberge

De route en de navigatie

Op vrijdag net voor de lunch vertrekken we vanuit Amsterdam richting Blankenberge. Nadat we Apple CarPlay met de MG ZS EV gekoppeld hebben en de route via A Better Routeplanner op het scherm hebben getoverd is het rijden een koud kunstje. Want dankzij de adaptieve cruise-control van de auto stel je de comfortabele snelheid van 105 km per uur in op de snelweg, de route volg je aan de hand van de planning van ABRP en op die manier is er ook geen reden om jezelf zorgen te maken over de actieradius. Want de routeplanner van A Better Routeplanner berekent aan de hand van het merk en model elektrische auto precies waar je een laadstop moet maken. Daarnaast rekent het ook je batterijpercentage uit (State of Charge = SoC) en op die manier weet je ook of je meer verbruikt dan gepland en dus een eerdere snellader moet zoeken of dat je volgens plan gaat.

Onderweg naar Blankenberge voor het weekend aan de Belgische kust, rijden we via Utrecht, Teteringen en Antwerpen. De planning van de routeplanner is om bij Fastned Hazeldonk te snelladen tot aan 80% (SoC). Nadat we in Hazeldonk geladen hebben, zetten we de rit richting Blankenberge voort. Exact zoals door A Better Routeplanner berekent, komen we met 12% batterij en 31 km actieradius aan bij het hotel. Het enige verschil is dat we net iets langer onderweg zijn geweest dan voorspeld, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn met de MG ZS EV aangekomen aan de Belgische Kust voor ons weekend weg.

Probeer het zelf: Bespaar tijdelijk € 4.000,- op de aanschaf – Plan nu een proefrit met de MG ZS EV.

Op zaterdag gaan we de hele Belgische kust langs cruisen met de elektrische auto en bezoeken we bijna alle badplaatsen die er zijn. We vertrekken vanuit Blankenberge en rijden langs de Belgische kust naar het zuiden. Onderweg hebben we gepland om te stoppen in:

  1. Wenduine
  2. De Haan
  3. Bredene-aan-Zee
  4. Oostende Strand
  5. Middelkerke-Bad
  6. Nieuwpoort-Bad
  7. Oostduinkerke-Bad
  8. Koksijde-Bad
  9. De Panne Strand

Nadat je deze plaatsen hebt bekeken is de vraag natuurlijk waar Knokke is gebleven in het lijstje met Belgische kustplaatsen? Nou, Knokke hebben we voor zondag bewaard en bezoeken we volgens de planning niet op zaterdag.

Tip: Bekijk de gereden route met de elektrische auto langs de Vlaamse Kust op de interactieve kaart.

Prachtige Belgische kustplaatsen

De Belgische Kust lijkt een beetje onbekend bij de meeste Nederlanders. Velen kennen Knokke wel van naam, maar de andere Belgische kustplaatsen zijn minder bekend. Het is fantastisch om met je elektrische auto over de kustwegen te cruisen en steeds in een plaatsje te stoppen om wat te drinken, een wandeling te maken of iets lekkers te halen bij een lokale patissier. Met het dakraam van de MG open pakken we zelf nog extra kleur tijdens de leuke stukken tussen de verschillende badplaatsen in.

Dag 1: Blankenberge – De Panne

Na een lekker ontbijt bij het Mercure hotel Blankenberge, moeten we de auto op tijd weghalen bij de laadpaal. Want op het plein voor het Mercure mag je slechts 1 uur parkeren. Omdat we net voor 19:00 uur aan zijn gekomen kregen we een parkeerkaartje tot de volgende ochtend. Dat is ideaal want op die manier stond de auto praktisch voor de deur en hierdoor kon de auto de hele nacht opladen aan de Allego laadpaal. De laadplek Station Blankenberge vonden we via Chargemap. Met een 100% volle batterij en 253 km actieradius vertrekken we voor de dag cruisen langs de Belgische Kust met als eerste bestemmingen Wenduine en De Haan.

In De Haan maken we een korte stop en halen we een koffietje terwijl we een wandeling maken langs de boulevard. Wat direct opvalt is de mooie en leuke bouw van de huizen aan de Belgische kust. Het doet een beetje denken aan Normandië. Hierdoor krijg je een extra vakantiegevoel tijdens je weekend weg.

Vanuit De Haan rijden we naar Oostende Strand. Oostende is een van de grotere Belgische badplaatsen en dat merk je direct. Het is er een stuk drukker en we zoeken even naar de juiste plek om te parkeren. Uiteindelijk parkeren we onder de boulevard van Oostende in parkeergarage Indigo – Parking Zeedijk. Zonder dat het nodig is, leggen we toch even aan bij de laadpaal in de parkeergarage. Door steeds op te laden waar het kan, zorg je dat de batterij van je elektrische auto altijd zo vol mogelijk is.

Na een heerlijke wandeling over de lange boulevard van Oostende en een lunch aan het strand gaan we terug naar de auto. Vanuit Oostende rijden we richting Nieuwpoort. In Nieuwpoort bezoeken we het leuke centrum bij het stadhuis. Tijdens een toeristische wandeling door het centrum komen we al window-shoppend langs bakkerij Tartelique, nadat we even voor het raam hebben staan dagdromen van alle lekkere gebakjes besluiten we om twee van deze taartjes mee te nemen.

Vanuit Nieuwpoort rijden we via de kustweg langs de Vlaamse kust naar een van de meest zuidelijke kustplaatsen in België: De Panne. Het rijden langs de kust is erg leuk en ontspannend. Je ziet de leukste dorpjes onderweg en je vergaapt je aan de prachtige villa’s en appartementen in de omgeving. Met de routeplanner die je via Apple CarPlay of Android Auto koppelt aan het scherm in je MG hoef je jezelf absoluut geen zorgen te maken over het plannen van de route of het laden van je auto. (Zie afbeelding hieronder met weergave Google Maps via Apple CarPlay op infotainmentscherm van de MG aan de Vlaamse kust).

Aan het einde van de dag cruisen langs de Belgische kust rijden we via de snelweg binnendoor terug naar Blankenberge. Dit is slechts een uurtje rijden vanaf De Panne en doordat we over de snelweg terug gaan naar het hotel, kunnen we sneller beginnen aan de welverdiende borrel bij een van de leuke beachclubs in Blankenberge. Om 19:03 komen we aan bij het plein voor Mercure hotel Blankenberge en doordat het na 19 uur is, mogen we gratis parkeren tot de volgende ochtend bij de Allego laadpaal.

Dag 2: De mooie badplaats Knokke

Na een fijne overnachting en een stevig ontbijt is het tijd om de spullen te pakken. Het is zondag en de tweede dag van het weekend weg. We moeten uitchecken en vandaag weer langzaam terug richting Amsterdam. We checken uit en leggen alle spullen in de achterbak van de elektrische auto. Ook al gaan we dan vandaag richting huis, we gaan het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden vandaag. Op het programma staat nog een bezoek aan de mooie badplaats Knokke. Met een 100% volle batterij en 254 km actieradius koppelen we los van de Allego laadpaal en rijden we langs de kust in minder dan een halfuurtje via Zeebrugge naar Knokke.

In Knokke parkeren we bij Minigolf Interparking. Ook hier zijn laadpalen voor elektrische auto’s, maar aangezien onze MG nog praktisch helemaal vol is, laten we deze laadplaatsen in de parkeergarage aan anderen. Zodra je uit de parkeergarage komt zie je direct wat Knokke zo speciaal maakt. De sfeer, de huizen, de appartementen en vooral ook de winkelstraat (Kustlaan genaamd) stralen luxe uit. Het is leuk om door de Kustlaan te wandelen en te kijken naar alle bezoekers en locals die bij de lokale patissier en slagerij de boodschappen doen. Naast de alledaagse boodschappen is het in deze mooie winkelstraat ook mogelijk om de mooiste outfits, tassen en sieraden te kopen.

Met de elektrische auto naar Knokke aan de Belgische Kust

Een laatste strandwandeling in Knokke

Nadat we door de mooie Kustlaan in Knokke zijn gewandeld, gaan we bij het Casino het strand op en wandelen we via de kust terug richting de parkeerplaats. De Belgische kust is helemaal niet ver en wanneer je in België bent voelt het eigenlijk meer alsof je op vakantie bent dan een weekendje weg. Er is niet echt een favoriete kustplaats eigenlijk. Alle plaatsen hebben eigen kenmerken en charmes en het grote voordeel van België is dat je direct merkt dat het leven Bourgondischer is. Dat proef je aan de lekkere ‘Pintjes’ en dat hoor je aan het zachte Vlaams of het muzikale Frans.

Conclusie

Op de terugrit gaan we tegen het advies van A Better Routeplanner in en rijden we via Sluis Nederland binnen. Zo kunnen we genieten van de wegen door het Zeeuwse landschap in plaats van de snelweg door België. De reis terug naar Amsterdam duurt wel iets langer op deze manier, maar zo voelt het wel alsof het weekend langer duurt. Bij Fastned de Keizer in Hank maken we nog een laadstop. We komen hier aan met 28 km actieradius en laden bij tot 80% en 170 km actieradius. Een weekend met je elektrische auto naar de Belgische Kust is een absolute aanrader. Laat je niet afschrikken door de buitenlandse laadpassen en de actieradius van je elektrische auto want je bent er zo en er zijn voldoende laadpalen in België.