Review: Weekend naar Drenthe met de nieuwe Mazda MX-30

Review: Weekend naar Drenthe met de nieuwe Mazda MX-30

De vraag van elektrische autorijders naar meer mogelijkheden met de elektrische auto neemt steeds verder toe. Zo is er een behoorlijke groep mensen die graag met de caravan en hun elektrische auto op vakantie wil gaan én er zijn ook veel fietsfanaten die de fiets mee willen kunnen nemen achter op de auto. Dit vraagt steeds meer van de elektrische auto’s natuurlijk. Eén van de merken die duidelijk het oor te luisteren heeft gelegd bij de bestuurders is Mazda. En daardoor is het vanaf nu mogelijk om op de vernieuwde Mazda MX-30 een fietsendrager te plaatsen en fietsen mee te nemen.

Heb je geen tijd om alles van deze vakantie review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:
  • Kies voor een accommodatie of hotel met laadpaal, zo weet je zeker dat je jouw elektrische auto op kunt laden tijdens het weekend weg.
  • Hou er rekening mee dat je door de fietsendrager achterop je auto niets meer hebt aan je achteruitrijcamera en vooral bij laadstops is het handig als iemand even met je meekijkt omdat de laadkabels soms vrij kort zijn.
  • Om je fietsen te beschermen op de fietsendrager is het handig om wat schoonmaakdoekjes en tie wraps mee te nemen. Dit voorkomt dat je onbedoeld schade maakt door wrijving tussen de fietsen op je fietsendrager.
  • Neem een flexibel kabelslot mee als je op pad gaat, op die manier kun je jouw fiets vastzetten en extra beveiligen in een afgesloten fietsenstalling bij een hotel.
  • Zorg dat je een witte kentekenplaat hebt voor je fietsendrager én dat je, wanneer nodig, een adapter / verloopstekker hebt om je fietsendrager aan te sluiten op je elektrische auto. Deze verloopstekker van 7 polig naar 13 polig koop je gemakkelijk online.
  • Plan je fietsroutes met een app zoals Strava of Komoot en zet de route in je fietscomputer, dat fietst een stuk prettiger als je in de natuur bent.
  • Op zondag is het vaak minder druk met aankomsten in hotels, vraag ’s ochtends of je de hotelkamer langer mag houden dan kun je nog douchen na het  fietsen.
De nieuwe Mazda MX-30 met fietsendrager

Met de Mazda MX-30 en gravelbikes naar Drenthe

De Mazda MX-30 is onlangs vernieuwd en dankzij de nieuwe specs kun je vanaf nu gemakkelijk een fietsendrager achter op de auto plaatsen en fietsen meenemen als je met je elektrische auto op pad gaat. Dat is ideaal als je een weekend weg gaat of een dagje ergens wilt gaan fietsen. Met de update van de Mazda MX-30 is het met het nieuwe 2022 model ook mogelijk om driefase te laden (11 kW AC laden) én snelladen gaat ook 10 minuten sneller dan het eerdere model van de MX-30.

Om te ervaren hoe het is om met de Mazda MX-30 en een fietsendrager op pad te gaan, kiezen we ervoor om een weekend naar Drenthe en Zuid-Groningen te gaan met twee gravelbikes. Gravelbiken is in korte tijd erg populair geworden. En wellicht vraag jij je nu af wat Gravelfietsen dan precies is?  Gravelfietsen is een vorm van fietsen die zich richt op het rijden op onverharde wegen zoals grindpaden, bospaden en landweggetjes. Dit in tegenstelling tot traditioneel wegfietsen of mountainbiken die zich richten op respectievelijk verharde wegen en technische bospaden.

De prachtige natuur in Drenthe

Omdat het fietsen op een gravelfiets juist moois is op onverharde paadjes en landweggetjes, zoeken we voordat we vertrekken naar de mooiste gravelroutes in Nederland. Een gravelfiets is overigens wel echt anders dan een wielrenfiets; Een gravelbike heeft vaak bredere banden, een langere wielbasis en een hoger stuur namelijk. Dit zorgt voor meer stabiliteit en comfort op onverharde wegen. Na wat zoekwerk online, vinden we een leuk artikel over de vier mooiste gravelroutes van Nederland.

Terwijl we kiezen om in ieder geval de route rond het Balloërveld te fietsen, gaan we op zoek naar een hotel met een laadpaal in de buurt. Door een hotel met laadpaal te boeken, weten we zeker dat we kunnen opladen en is de trip met de Mazda MX-30 naar Drenthe gegarandeerd zorgeloos omdat we onderweg niet hoeven te laden tussen Bussum en Zuidlaren. In de buurt van het natuurgebied vinden we het Van der Valk hotel Groningen Zuidbroek, dit hotel heeft diverse laadpalen en is een fietsvriendelijk hotel. We boeken het hotel en kunnen ons gaan verheugen op een heerlijk weekend fietsen in Drenthe & Groningen.

De Mazda MX-30 Zircon Sand

Niet over nagedacht

Na enige tijd uitkijken naar dit weekend, is het dan ein-de-lijk zover. We gaan dit weekend met de nieuwe Mazda MX-30 en de gravelfietsen naar Drenthe. Echt een trip om naar uit te kijken omdat Drenthe veel afwisseling in het landschap biedt. Er zijn veel bos- en heidegebieden, maar ook akkers en weiden. Dit maakt het gebied ideaal voor gravelfietsen. Er zijn veel onverharde wegen en paden die door deze gevarieerde landschappen lopen, waardoor er veel mooie routes te maken zijn.

Op zaterdagdagochtend willen we vertrekken en bevestigen we de fietsendrager op de MX-30. Dat gaat allemaal erg gemakkelijk, zeker ook omdat de nieuwe fietsendragers steeds lichter worden en gemakkelijker zijn in gebruik. Nadat de Thule fietsendrager bevestigd is, moeten we alleen nog de bagage en de fietsspullen in de auto leggen. Terwijl we naar binnenlopen en omkijken naar de mooie Mazda MX-30, valt het op dat er geen kentekenplaat zichtbaar is. Dat is een gevalletje niet over nagedacht. We hebben geen witte plaat en we moeten wel zorgen dat het kenteken zichtbaar is.

Dat hebben we even over het hoofd gezien en dus moeten we creatief zijn. We pakken een stuk karton en schrijven ouderwets met een dikke permanent marker het kenteken erop. Niet ideaal, maar het is helaas niet anders. We willen tenslotte wel graag met de Mazda MX-30 en de fietsendrager met de gravelfietsen naar Drenthe voor het weekend fietsen.

Bekijk ook: Ons interview met Mazda over de freestyle deuren in de Mazda MX-30.

Met de fietsendrager, de fietsen én de kartonnen kentekenplaat op de auto zijn we klaar voor vertrek. Vanuit Bussum is het iets meer dan 2 uur rijden en op zaterdagochtend is er weinig verkeer richting het Noordoosten van het land. Het enige is dat het misschien toch beter is om even te laden onderweg. Want met 197 km actieradius en een afstand van 191 km naar het Van der Valk Hotel Groningen Zuidbroek is dat wellicht iets te spannend. Het fijne aan de Mazda MX-30 is dat je gemakkelijk je telefoon koppelt via Apple CarPlay en vervolgens op de navigatie van Google Maps kunt rijden.

Lees ook: Wat gebeurt er als je elektrische auto leeg is?

Even snelladen bij Fastned Wellerzand Bant

Met een korte tussenstop onderweg bij Fastned rijden we ontspannen naar het hotel in iets meer dan 2,5 uur. De tussenstop is wel prettig want daardoor zit je een stuk relaxter in de auto. Het verbruik is niet echt hoger, alleen meestal neemt het verbruik wel iets toe als de luchtweerstand verandert. Daarom is de korte laadstop van 15 minuten bij Fastned Wellerzand in Bant sowieso de moeite.

Early Check-in en direct de fiets op

We zijn natuurlijk te vroeg bij het hotel voor de inchecktijd, alleen als we ons bij de receptie melden krijgen we te horen dat ze wel een kamer vrij hebben voor ons. Dat is perfect want dan kunnen we daar met name de fietsspullen neerzetten en al zo snel mogelijk op pad met de gravelbikes. De fietsen mogen we op de kamer zetten zegt de receptiemedewerker, wat erg aardig is alleen niet wenselijk omdat de fietsen na een fietstocht meestal erg vies zijn. Gelukkig is het ook mogelijk om de fietsen in de afgesloten stalling neer te zetten. Tip neem altijd een fietsslot (flexibel kabelslot) mee als je met je gravelbike op pad gaat zodat je deze op slot kunt doen.

Vanuit Zuidbroek gaan we direct voor de mooie graveltocht bij het Balloërveld. Om daar te komen rijden we eerst naar Zuidlaren en zoeken we daar een laadpaal. De fietscomputer pakt de route op die we gevonden hebben en zo kunnen we starten aan een prachtige fietstocht door Drenthe. Gravelfietsen biedt de mogelijkheid om de natuur op een andere manier te ontdekken en dat merken we direct. Met de snelheid en efficiëntie van een gravelbike, maar ook met de avontuurlijke en onverharde paden. Het gravelbiken is echt een unieke manier om de natuur te verkennen en te genieten van de prachtige landschappen. Als we terugkomen bij de laadpaal is de Mazda MX-30 alweer bijna helemaal opgeladen. We zetten de fietsen erop en gaan richting het hotel.

Het voordeel van Van der Valk Hotels met een laadpaal is dat er veel laadpalen beschikbaar. Na een warme douche en al voor het avondeten krijgen we een melding via de MyMazda app dat de auto opgeladen is. Ideaal natuurlijk, want zo kunnen we de auto weghalen voordat we wat lekkers gaan eten in het goede restaurant van het hotel. Na het eten en een glaasje wijn ben je blij om lekker op tijd te gaan slapen. Zo val je snel in slaap en zorg je voor nieuwe energie om de volgende dag nogmaals het maximale te halen uit jezelf en uit je weekend.

Op zondag genieten we van het uitgebreide ontbijt van het Van der Valk om vervolgens bij de receptie aan te geven dat we nog een dag gaan fietsen. De behulpzame medewerker geeft aan dat we de hotelkamer wat langer mogen houden om straks na het fietsen nog even te douchen voordat we terug gaan richting huis. Deze zondag rijden we een stuk Strade Bianche bij Balloërveld. Dankzij het internet en apps als Strava en Komoot plan je erg makkelijk je routes voor je fietstochten. Als we terugkomen bij het hotel is de auto 100% opgeladen en kunnen we, met een tussenstopje bij Fastned, terugrijden richting huis.

Snelladen bij Fastned onderweg terug na een weekend gravelbiken in Drenthe
De conclusie

Heb je een gravelfiets en maak je graag mooie fietstochten? Met je elektrische auto kun je perfect naar mooie plekken in Nederland rijden voor een weekend vol inspanning en tegelijkertijd ontspanning. Met de nieuwe Mazda MX-30 neem je gemakkelijk fietsen mee doordat de auto nu ook een fietsendrager kan dragen. Dit is echt een toevoeging aan de mogelijkheden die de Mazda je biedt. Vergeet niet om een koppelstuk te kopen voor je fietsendrager en zorg voor een witte kentekenplaat, dan zijn je weekendtrips met de fietsen op pad echt een makkie. Bekijk verder de tips bovenaan om jouw eigen trips te plannen met je elektrische auto en gravelfiets.