Eerste hotel ter wereld volledig voorzien van stroom door elektrische auto's

Eerste hotel ter wereld volledig voorzien van stroom door elektrische auto’s

Dat de Hyundai IONIQ 5 tal van prijzen gewonnen heeft, dat is geen geheim. Dat deze elektrische auto dankzij Vehicle to Load een Scandinavische cabin kan voorzien van stroom, dat is bij minder mensen bekend. En dat de Hyundai IONIQ 5 auto’s nu ook worden gebruikt om een compleet hotel te voorzien van stroom is helemaal ongekend. De V2L-technologie wordt een feature genoemd die nog in de kinderschoenen staat, maar Hyundai bewijst opnieuw dat het de tijd ver vooruit is. Hotel Hyundai ligt in Essex op slechts een uur rijden van het hart van Londen en is volledig off-grid. Alle stroom voor het hotel komt van de IONQ 5 auto’s, waarmee opnieuw een compleet nieuwe markt voor vakanties aangeboord is.

Tip: Lees de review van de vakantie met de Hyundai IONIQ 5 en fietsendrager naar Zwitserland.

Hotel Hyundai draait op Hyundai IONIQ 5

Dankzij de V2L-functie kunnen de IONIQ 5 auto’s tot wel 3,6 kW per auto leveren aan het hotel. Met de adapter die op het aansluitpunt van de auto aangesloten kan worden, kan overigens elk apparaat met een stekker van stroom voorzien worden door de auto. Vehicle to Load maakt het overigens ook mogelijk om met de auto een complete Scandinavische cabin van stroom te voorzien en je tent te voorzien van verlichting of te koken op de batterij van je elektrische auto tijdens kamperen.

Bekijk hier: Wat is Vehicle to Load (V2L) en wat heb je eraan tijdens je vakantie?

Hotel Hyundai in Essex bij Londen

Gratis slapen in Hotel Hyundai

Hyundai laat op verschillende manieren zien wat er allemaal mogelijk is met de techniek van de Hyundai IONQ 5. Tijdens hun verblijf Hotel Hyundai kunnen winnaars gratis slapen in het mooie hotel in Essex om te ervaren hoe elektrische auto’s in de toekomst een bijdrage kunnen leveren aan de de energievoorziening van hotels. Hyundai heeft met de actie direct veel nieuwsgierigheid op weten te wekken, want binnen no-time waren alle kamers middels de prijsvraag gevuld. Hyundai, overweldigd door het succes van de actie, heeft aangegeven dat het op zoek gaat naar mogelijkheden om de actie te verlengen of nogmaals op te zetten voor het publiek. Geen wonder natuurlijk, want voor de naamsbekendheid en publiciteit is dit sowieso al een succes.

Gratis slapen in Hotel Hyundai

Wat brengt de toekomst?

Voor de vakantieganger met een elektrische auto is dit uiteraard inspirerend nieuws. Het betekent dat vakantieparken en accommodaties in de toekomst ook volledig off-grid geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld op plekken waar helemaal geen stroomvoorziening is. De enige eis is dat de locatie met de auto bereikbaar moet zijn. Dat vergroot het aantal mogelijkheden aanzienlijk, vooral in de afgelegen gebieden zoals het midden en noorden van Scandinavië en de bosrijke gebieden in Europa.

Een ander groot voordeel vinden we op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie als geheel. Verduurzaming wordt aangejaagd door deze ontwikkelingen omdat de elektrische auto stroom terug kan leveren aan het netwerk op het moment dat dit wenselijk is (Vehicle to Grid – V2G). Nóg beter wordt het wanneer de batterij van de Hyundai IONIQ 5 opgeladen kan worden met zonnepanelen of uitsluitend op dalmomenten om zo te kunnen leveren op piekmomenten, wanneer het stroomnetwerk wat extra hulp kan gebruiken.

Kijken we naar de energietransitie en de rol van Vehicle to Load, Vehicle to Grid (V2G) of het bredere bidirectionele laden, dan is het hotel van Hyundai een goed voorbeeld van de mogelijkheden die straks bij kunnen dragen aan de transitie en het oplossen van de problemen rond de distributie en het opwekken van energie. De accu van de elektrische auto wordt dan namelijk een thuisbatterij of zelfs een mobiele powerbank voor stroom dat geladen wordt op het moment dat er meer aanbod dan vraag is, om vervolgens terug te leveren op het moment dat de vraag hoger is dan het aanbod aan stroom.

Eerste gasten komen aan bij Hotel Hyundai in Essex bij Londen

Meer Pop-up hotels op komst?

Het zou zomaar kunnen dat Hyundai het pop-up hotel, na dit succes in Londen, op verschillende locaties wil proberen. Het idee is inspirerend en aangezien het hotel ‘slechts’ drie weken in Essex blijft staan, zijn er misschien wel mogelijkheden om het vaker op te zetten. Sowieso goed om het nieuws rondom de Hyundai IONIQ 5 en de IONIQ 6 in de gaten te houden, want de kans is groot dat er nog meer originele acties georganiseerd gaan worden.