Wat is Vehicle to Load (V2L) en wat heb je eraan tijdens je vakantie?

Wat is Vehicle to Load (V2L) en wat heb je eraan tijdens je vakantie?

De ontwikkelingen van automerken op het gebied van elektrische auto’s gaan zo ontzettend snel dat het soms lastig is om bij te houden wat alle nieuwe mogelijkheden zijn en vooral wat het voordeel ervan voor jou als elektrische autorijder is.

Een nieuwe term die je ongetwijfeld de laatste tijd vaker hoort in combinatie met de nieuwste elektrische auto’s is Vehicle to Load of afgekort V2L. Klinkt allemaal heel erg leuk zo’n nieuwe functie, maar wat is het voordeel van Vehicle to Load voor jou als elektrische autorijder?

In dit artikel leggen we uit wat Vehicle to Load (V2L) precies is, hoe het werkt, wat het voordeel is voor jou tijdens je vakantie en geven we je een kijkje in de toekomst van vakanties met elektrische auto’s die V2L aanbieden.

Wat is Vehicle to Load (V2L)?

Dankzij Vehicle to Load (V2L) gebruik je de batterij van je elektrische auto als een grote ‘powerbank’. In iedere elektrische auto zit natuurlijk een batterij. Deze batterij heb je nodig om met je elektrische auto te kunnen rijden. De batterij van je elektrische auto laad je op bij een laadpaal en met een volle batterij (actieradius) kun je vervolgens van A naar B rijden.

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen, is het mogelijk om de stroom van de batterij van je elektrische auto te gebruiken om andere elektrische apparaten te voorzien van elektriciteit. Je elektrische auto kan hierdoor stroom leveren aan apparaten wanneer je dit nodig hebt. Hierdoor verandert je auto ineens in een grote ‘powerbank’ op wielen.

Leestip: Het interview met MG Europe over vakantie en betaalbaar elektrisch rijden.

MG Marvel R is dankzij Vehicle to Load (V2L) een powerbank op wielen

Hoe werkt Vehicle to Load (V2L)?

Wanneer je elektrische auto uitgerust is met Vehicle to Load (V2L) en geschikt is om bijvoorbeeld je Nespresso machine te voorzien van elektriciteit, wijst het een en ander zich eigenlijk vanzelf. Je elektrische auto moet uitstaan om deze in te zetten als een grote powerbank. Vervolgens open je de laadklep van je elektrische auto en sluit je het speciale koppelstuk of de speciale laadkabel aan. Nadat deze is aangesloten en geactiveerd, kun je aan de andere kant een elektrisch apparaat inpluggen. De stroom van je gekozen apparaat komt uit de actieradius van je elektrische auto. Het gaat hierbij om een vorm van het terugleveren van stroom.

Lees ook: Het interview met Fastned over snelladen onderweg naar je vakantiebestemming.

Wanneer je via V2L elektrische apparatuur voorziet van elektriciteit, loopt je actieradius natuurlijk wel terug. Want je ‘tapt’ in zekere zin stroom van de batterij van je elektrische auto af. Het werkt echt precies zoals omschreven. Je sluit een elektrisch apparaat aan en in plaats van dat dit apparaat elektriciteit vanuit het stopcontact en daarmee vanuit het elektriciteitsnet haalt, verkrijgt het apparaat bij Vehicle to Load de energie uit de beschikbare capaciteit van je EV batterij (oftewel je actieradius).

Wat is het voordeel van Vehicle to Load (V2L) tijdens je vakantie?

Leuk dit soort nieuwe ontwikkelingen, maar wat is de praktische toepasbaarheid van zo’n nieuwe feature nou precies. Vehicle to Load biedt elektrische autorijders erg veel nieuwe mogelijkheden. Zo kun je dankzij V2L eenvoudig een kopje koffie zetten met je Nespresso op een plek midden in de natuur wanneer er geen koffietentje in de buurt is. Toepasbaarder en nuttiger zijn de situaties waarbij een elektrische auto die met Vehicle to Load is uitgerust een andere elektrische auto op weg helpt wanneer deze leeg is. Of wanneer je met de tent gaat kamperen en voor de verlichting van je tent en de elektrische kookplaat de elektriciteit van je elektrische auto dankzij Vehicle to Load (V2L) gebruikt.

Tip: Bekijk hoe de Hyundai IONIQ 5 een Scandinavische cabin van stroom voorziet dankzij V2L.

Koffiezetten dankzij Vehicle to Load (V2L)

Een kijkje in de toekomst met Vehicle to Load (V2L)

Zoals hierboven al te lezen zijn er in de toekomst veel interessante mogelijkheden te bedenken over hoe Vehicle to Load (V2L) handige oplossingen kan verzorgen. Vooralsnog zijn er slechts drie typen elektrische auto’s op de markt die deze functie aanbieden namelijk de Kia EV6, de Hyundai IONIQ 5 en de MG Marvel R.

Dankzij de V2L mogelijkheden maken deze elektrische auto’s je vakantie een stuk leuker en avontuurlijker. Zo zou je in de toekomst met je elektrische auto midden in de natuur je tentje op kunnen zetten en de stroom van je elektrische auto gebruiken voor de elektrische bakplaat. Nadat je lekker gegeten hebt en naar de zonsondergang hebt gekeken voor je tent en naast je elektrische auto voorzie je de tent van licht dat dankzij stroom van je elektrische auto werkt. En na een ontspannen overnachting in de natuur, sta je ’s ochtends op met een lekkere kop koffie die je met je Nespresso apparaat maakt dankzij de stroom van je elektrische auto.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden te bedenken. Zo zijn ze in Scandinavië al bezig met het creëren van hutten en cabins die zo afgelegen liggen dat ze niet op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Deze hutten liggen vaak midden in de prachtige natuur en bieden daardoor de ultieme ontsnapping aan het dagelijkse leven. Stel je eens voor dat je tijdens je vakantie in zo’n mooie Scandinavische hut verblijft en deze voorziet van stroom vanuit jouw elektrische auto. Dit zijn mogelijkheden die dankzij Vehicle to Load (V2L) mogelijk worden en dit maakt reizen met je elektrische auto nog avontuurlijker en unieker. Je elektrische auto brengt je dan naar unieke plaatsen en je viert echt duurzaam je vakantie.

Scandinavische hut voorzien van stroom dankzij V2L