Vijf vragen aan Landal GreenParks over vakantiehuizen met laadpaal

Vijf vragen aan…:
Anneke Mezger over opladen bij Landal GreenParks

Nederlanders gaan graag op vakantie en het liefst gaan we meerdere keren per jaar er tussenuit. In het afgelopen jaar veranderde trends en reisgedrag enorm. Zo zijn we meer in eigen land op vakantie gegaan en zoeken veel vakantiegangers nu naar de mogelijkheden voor deze zomer. Hoe speel je op de reistrends en wensen van elektrische autorijders in als je vakantieparken in meer dan 9 landen aanbiedt? We bespreken het met Anneke Mezger, Director Faciliteit & Projects  van Landal Greenparks in ‘Vijf vragen aan…:’.
Anneke Mezger Landal GreenParks

Anneke Mezger, over duurzaamheid

1. Met vakantieparken in 9 landen en verschillende typen accommodaties, trekken jullie verschillende doelgroepen aan. Wat typeert de Nederlandse vakantieganger? 

“Gasten die kiezen voor een verblijf bij Landal GreenParks zoeken natuur, rust en ruimte. Er zijn ruim 110 Landal parken in 9 landen in Europa waar jonge gezinnen, vriendengroepen en stellen een passende vakantiewoning vinden. Er is voor ieder wat wils; van een heel actief en sportief verblijf, tot super-relaxed. Landal constateert een toename in het gebruik van elektrisch vervoer naar de vakantiebestemming. Eenmaal ter plaatse blijven wandelen en fietsen (waarbij steeds meer e-bikes) populair om de regio te ontdekken.”

2. In heel Europa neemt het aantal elektrische autorijders snel toe. In Nederland groeit deze groep ook vrij hard. Hoe helpen jullie de elektrische autorijders bij het plannen en boeken van een vakantie naar een Landal vakantiepark?     

“Landal GreenParks besteedt veel aandacht aan de groep elektrische autorijders. Dit is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid bij Landal GreenParks. Er zijn op veel parken laadpalen op de algemene parkeerplaatsen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld Landal Aelderholt recent een grote carport met zonnepanelen in gebruik genomen op de algemene parkeerplaats, met daaronder laadpalen voor elektrische auto’s. Op Landal.nl kunnen vakantiegangers op elke parkpagina vinden of er laadpalen aanwezig zijn op het park.”

Leestip: Met een elektrische auto met caravan op vakantie naar Frankrijk, kan dat?

Solar carpoort van Landal GreenParks

3. Wat doen jullie als Landal GreenParks om de vakantieparken te verduurzamen en bijvoorbeeld CO2-neutraal te maken? 

“Op landal.nl/duurzaamheid is een grote variëteit te vinden in alle duurzame ontwikkelingen die bij Landal GreenParks plaatsvinden.Voorbeelden van verduurzaming bij Landal zijn:

 • Alle Landal parken zijn gecertificeerd met een GreenKey, hét internationaal duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche.
  • Aelderholt: Solar Carport – zonnepanelen en laadpunten voor elektrische auto’s
  • Landgoed ‘t Loo, Het Vennenbos, De Lommerbergen, Hof van Saksen zijn autovrije parken
  • Op Miggelenberg zorgt een warmtepomp voor het verwarmen van het zwembad
  • Op Rabbit Hill, Coldenhove, Reeuwijkse Plassen en Twenhaarsveld ligt zonne-energie systeem op het dak
  • Heideheuvel en Rabbit Hill zijn de nieuwbouw accommodaties 100% elektrisch (gasloos)
  • Gebruik van lokale ingrediënten en seizoen producten
  • Gebruik van elektrische voertuigen door medewerkers op de parken
  • Gebruik van duurzame producten en materialen op de parken
  • Heatpipes (zonnecollectoren) op Hoog Vaals – Enkele bungalows zijn uitgerust met buizen op het dak welke daglicht opvangen en omzetten in warm water en elektriciteit.

Biovergister op Landgoed ‘t Loo – “1e vakantiepark in NL”. De biovergister verwerkt voedselresten en organisch afval en produceert hiermee biogas en plantenvoeding. De voedselresten vanuit het restaurant worden verwerkt, maar gasten kunnen ook voedselresten inleveren in een speciale container. Op deze manier gaat niets verloren is de grondstoffenkringloop rond. Ook Twenhaarsveld krijgt een biovergister.

4. Wat goed, jullie hebben bij Landal een eigen klimaatdoelstelling zeg je? Wat staat er precies in de klimaatdoelstelling van Landal GreenParks en wat merkt de vakantieganger daarvan?  

“Landal GreenParks wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Landal GreenParks wil gasten een onvergetelijke vakantie bieden en tegelijk een positieve impact op natuur, regio, mens en klimaat realiseren. Voorbeelden hiervan de samenwerking met Natuurmomenten en is Landal hoofdsponsor van jeugdprogramma OERRR. OERRR biedt kinderen leuke activiteiten om de natuur te ontdekken. Dit kan in vier verschillende thema’s bos, heide, water of zee. “

5Bij veel van de Landal vakantieparken zijn al laadpalen op het park te vinden. Zijn er al concrete plannen om een minimaal aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s per park aan te gaan bieden? Of opladen bij de accommodatie mogelijk te maken?  

“Op veel parken zijn minimaal 4 laadpunten voor gasten beschikbaar, dit aantal wordt volgend jaar uitgebreid met gemiddeld nog eens 4 laadpunten. Het aantal laadpunten per park is afhankelijk van het huidige gebruik op de parken. Daarnaast bekijken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat gasten sneller de auto ontkoppelen als deze opgeladen is, zodat meer gasten gebruik kunnen maken van het laadstation.”