Hoeveel actieradius heb je nou écht nodig voor een vakantie?

Hoeveel actieradius heb je nou écht nodig voor een vakantie?

Er rijden meer dan een kwart miljoen elektrische auto’s in Nederland. Deze worden vooral ingezet voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld om naar kantoor te rijden, bij klanten op bezoek te gaan, de kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen. De gemiddelde actieradius van eigenlijk alle elektrische auto’s is ruim voldoende om dit mogelijk te maken, alleen bij langere afstanden is het goed om rekening te houden met de accu en de mogelijke laadpunten langs de weg. De vraag die wij vaak krijgen is: hoe zit het nou eigenlijk echt met de actieradius voor een vakantierit?

Toename van het aantal elektrische auto’s

Op dit moment zijn er meer dan 250.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd. De voorspelling is dat we in 2030 tegen de 2 miljoen elektrische auto’s zullen zitten, wat in lijn is met het streven van de Nederlandse overheid om het gebruik van fossiele brandstoffen stevig te reduceren, net als de uitstoot van CO2. Met het stijgende aantal elektrische auto’s neemt ook het aantal laadpalen toe. Er wordt geschat dat het aantal openbare laadpalen in 2030 boven de 1,5 miljoen zal zitten. Tel je daar de particuliere en zakelijke laadpalen bij op, dan kom je al snel op een goede dekking met laadpalen in Nederland.

Bekijk hier: Dit is waar de meeste elektrische autorijders opladen volgens het onderzoek “Op vakantie met de elektrische auto”.

Toename aantal snelladers in het buitenland, zoals EnBW snelladers in Duitsland

Nieuwe elektrische auto’s voor de vakantie in 2023

Opvallend voor de vakantieritten is dat je eigenlijk steeds minder actieradius nodig hebt (het aantal laadpalen neemt immers toe). Toch is het prettig om een ruime actieradius te hebben als je op vakantie gaat met je elektrische auto. Laten we de smart #1 als voorbeeld nemen. De actieradius van de nieuwe smart #1 is 440 kilometer (WLTP). Daarmee kun je straks dus gemakkelijk op vakantie en leg je eenvoudig lange afstanden richting je vakantiebestemming af.

Zo zie je dat er steeds meer elektrische modellen op de markt komen en dat zorgt ervoor dat je minder gefocust hoeft te zijn op de actieradius van een elektrische auto. Naast de nieuwe smart #1 komen er in 2023 ook andere mooie auto’s op de markt, zoals de Opel Astra Electric 416 kilometer actieradius (WLTP), de Mercedes-Benz EQE SUV 580 kilometer (WLTP) actieradius, de opvallende BYD Han 521 kilometer (WLTP) actieradius. Naast deze auto’s komen er nog veel meer op de markt. De lijst met nieuwe elektrische auto’s en ook nieuwe merken neemt steeds verdere toe.

Tip: In dit interview lees je alles over Build Your Dreams (BYD) en de ambitie voor Nederland.

Wat verder belangrijk is voor een vakantie met je elektrische auto is hoe snel je kunt snelladen. Kijken we dan nogmaals naar de opvallende elektrische smart #1 dan zie je dat snelladen erg leuk is met deze auto, want in minder dan 30 minuten zit deze weer op 80% en zet je jouw vakantietrip weer voort.

smart #1 elektrische auto op vakantie

Gemiddelde actieradius en gewenste actieradius

De gemiddelde actieradius van de elektrische auto is op dit moment (december 2022) 341 kilometer volgens EV Database. De cijfers zijn de feitelijke actieradius van de elektrische auto’s, maar in de lijst staan ook modellen die nog niet beschikbaar zijn. Daarom gaan we voor het gemak en veiligheid hier even uit van een gemiddelde van 300 kilometer. Aangezien je tijdens de vakantie ook aardig wat bagage meeneemt en dit een negatief effect heeft op de actieradius (plus eventuele temperaturen boven de 25 graden Celsius), zou de werkelijke actieradius in de praktijk zo rond de 250 kilometer komen te liggen. Niet alleen is dit meer dan genoeg om een laadpaal te kunnen vinden, het staat ook gelijk aan ongeveer een rit van twee uur, wat de aangeraden maximale tijdsduur achter het stuur is zonder onderbrekingen.

Heeft jouw elektrische auto een beperkte actieradius en wil je toch met je EV op vakantie? Dat is geen enkel probleem. Je kunt kiezen voor citytrips of vakanties in eigen land. Je kunt er ook voor kiezen om wél met je elektrische auto naar Zuid-Frankrijk te rijden. In dat geval plan je iets meer laadstops of zelfs een overnachting tussendoor en kies je een hotel met een laadpaal zodat jouw elektrische auto de volgende reisdag met een volgeladen accu kan beginnen.

Conclusie: vakanties zijn prima te doen

Met een gemiddelde actieradius boven de 300 kilometer voor elektrische auto’s, is het uitstekend mogelijk om op vakantie te gaan. Een grotere actieradius maakt het uiteraard makkelijker om langere afstanden te rijden of een caravan mee te nemen, maar ook met een kleinere actieradius kun je prima met een elektrische auto op vakantie. Houd er rekening mee dat extra bagage of trekgewicht de actieradius verkleinen. Heb je echter een handige laadapp bij je en neem je de tijd om ook van de reis een vakantie te maken, dan is er niets dat jou nog tegen weet te houden.