Kamperen dankzij Vehicle to Load (V2L)

Kamperen dankzij Vehicle to Load (V2L)

Kamperen is altijd al bijzonder in trek; doorgaans telt Nederland ongeveer 3 miljoen mensen die jaarlijks gaan kamperen. Door de focus op milieubewuster reizen is dit aantal nog eens flink verder gestegen. In 2021 zochten 4 miljoen Nederlanders de frisse buitenlucht op, met name vanwege de vrijheid, lagere kosten voor de vakantie en de flexibiliteit. Als kampeerbestemming werden zowel locaties in eigen land en plekken kort over de grens gekozen (Duitsland en België) als landen in Zuid-Europa zoals Frankrijk, Italië en Spanje.

Tip: Bekijk de onderzoeksresultaten van het onderzoek: “Op vakantie met een elektrische auto”.

De echte avonturiers zoeken de nog meer onbekende en uitgestrekte gebieden op om te gaan kamperen. Zo is het uitgestrekte Italië populair, net als de Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk maar ook het hoge noorden lonkt voor velen. In Zweden en Noorwegen mag je overal wildkamperen, zolang je je tent niet op private grond opzet.

Ook elektrische autorijders gaan graag kamperen tijdens de vakantie. Dankzij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen en elektrische auto’s komen er steeds meer mogelijkheden om te genieten van de natuur tijdens je vakantie met de elektrische auto. Zo biedt je Tesla de mogelijkheid om met de Tesla kampeermodus te kamperen, kun je met je IONIQ 5 een Scandinavische cabin voorzien van stroom en worden we steeds beter in het inpakken van de elektrische auto om te gaan kamperen.

Bekijk de video inclusief stappenplan om te kamperen dankzij V2L:

Kamperen met de Kia EV6 dankzij V2L (Vehicle to Load)

De Kia EV6 is de beste elektrische auto op de markt en dit is ook door de Europese jury onderkend in de verkiezing van de Auto van het jaar 2022. De Kia EV6 als winnaar van deze verkiezing laat zien dat er prachtige mogelijkheden in het verschiet liggen voor elektrische autorijders. Zo heeft deze elektrische auto de Vehicle to Load (V2L) functionaliteit en dit maakt het mogelijk om je elektrische auto als spanningsbron te gebruiken. Normaal laad je de batterij op aan de laadpaal; bij V2L gaat de stroom precies de andere kant op en levert je elektrische auto stroom vanuit het contactpunt op de auto.

Bekijk ook: Wat is Vehicle to Load (V2L) en wat heb je eraan tijdens je vakantie?

De Kia EV6 (en ook de Hyundai IONIQ 5 en de MG Marvel R) heeft de V2L-functionaliteit, hierdoor kun je letterlijk op elke (toegestane) plek kamperen doordat je stroom uit je elektrische auto kunt gebruiken. Wil je ergens aan een meer gaan staan waar geen camping is? Geen enkel probleem, want je Kia EV6 is de powerbank die ervoor zorgt dat je gewoon een kop koffie kunt zetten, licht hebt om je boek te lezen in de tent, je telefoon op kunt laden of je e-bike van stroom kunt voorzien zodat je de volgende morgen een stuk kunt fietsen om de omgeving te verkennen of een boodschap te doen.

Kamperen met de Kia EV6 dankzij V2L

Hoe werkt kamperen met V2L van de Kia EV6?

Wij kozen ervoor om te kamperen met de Kia EV6 in Italië om zo alles te testen en jou een zo compleet mogelijk beeld en verslag te geven. En daaruit blijkt niet alleen waarom de Kia EV6 auto van het jaar 2022 in Europa is, maar ook hoe veelzijdig kamperen wordt wanneer je je eigen powerbank mee hebt tijdens je kampeervakantie. Lees welke stappen we hebben genomen om te kamperen in Italië:

  1. Zorg ervoor dat je voldoende actieradius hebt; op die manier weet je zeker dat je de volgende morgen gewoon naar de laadpaal kunt rijden (je kunt niet laden tijdens het gebruik van V2L want beide gebruiken hetzelfde contactpunt op de auto!)
  2. Zoek een mooie locatie om te kamperen. Wij kozen voor een terrein van een olijfboer in Italië waar we toestemming vroegen om te mogen overnachten op zijn grond. Lees hieronder hoe je zorgt dat je ontspannen overnacht zonder stress omdat je de regels breekt.
  3. Kies een mooie plek waar je je tent op wilt zetten en zet de tent op
  4. Pak de V2L adaptor / connector en plug deze in de Kia EV6
  5. Vervolgens pak je de stroomkabel (met kabelhaspel of verstekdoos) en activeer je de V2L connector door op de knop te drukken
  6. Alle aangesloten stopcontacten zijn nu voorzien van spanning en kunnen direct gebruikt worden voor je lampen, telefoonlader, koffiezetapparaat, elektrische grillplaat en alle andere apparaten die je wilt gebruiken/laden.

Hoe zoek je een mooie locatie om te kamperen? Er zijn diverse opties: wildkamperen of kamperen met toestemming, of kamperen op een (stroomloze) camping. Wil je kamperen op private grond, vraag dan toestemming aan de eigenaar of gebruik een website zoals Nomady

En als ik nou helemaal niet wil wildkamperen?

De wilde natuur trekt natuurlijk niet iedereen. Plus daarbij is het in verschillende Europese landen niet toegestaan om te wildkamperen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kampeerbehoefte te vervullen. Wil je gewoon met je elektrische auto naar een rustige camping, ook dan biedt je elektrische auto met V2L functionaliteit voordelen. Je bent namelijk niet gebonden aan campings met stroomvoorzieningen. Je kunt gewoon naar een afgelegen camping ergens bij een rivier of in de duinen, waar alles goed onderhouden is en je net wat makkelijker kunt kamperen. Dit zijn meestal rustigere campings die buitenaf liggen en waar je veel meer kunt verkennen. Er staan vaak ook geen campers en caravans omdat deze stroom nodig hebben. Het risico bestaat alleen wel dat de buren ’s morgens bij jou komen om te vragen om een kopje Nespresso.

Tips voor het kamperen met de Kia EV6

Ben je bekend met kamperen maar is dit de eerste keer dat je gaat kamperen met je elektrische auto met V2L? Dan hebben we een aantal praktische tips voor je:

  • Aangezien je stroom hebt, kun je lampjes meenemen om het gezelliger te maken (en te kunnen zien wat je doet en waar je loopt)
  • Een elektrische bakplaat is ideaal om je boodschapjes of vers gevangen vis op te bereiden en neemt weinig ruimte in
  • Vergeet je koffiezetapparaat niet voor je verse koffietje met uitzicht over de heuvels
  • Neem een verlengsnoer en stekkerdoos mee, plus een plastic zak en tape. Met de laatste twee dingen kun je de contactpunten afdichten tegen vocht, zoals de morgendauw

Heb je nog nooit gekampeerd en wil je dit nu proberen omdat het met je elektrische auto kan? Dan zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten, zoals een schep om een nood-wc te maken, een borstel om de tent schoon te maken en vuilniszakken om je rommel op te ruimen (dan hoeft het niet los in de auto te liggen). Zorg er ook voor dat je (wegwerp-)bestek en borden bij je hebt (en eventueel afwasmiddel), wc-rollen en een EHBO-kit. Zelfs als je niet van plan bent een mobieltje te gebruiken, neem je er wel eentje mee die geladen is. Zo kun je namelijk nooddiensten bereiken op het moment dat je in de problemen komt.

Kia EV6 kamperen met V2L tussen de olijfbomen

De toekomst van kamperen

Stroom van je elektrische auto gebruiken om te kamperen zorgt ervoor dat je eindeloos op vakantie kunt gaan, zolang je jouw elektrische auto maar van tijd tot tijd kunt blijven opladen. En met het snelgroeiende netwerk van laadpalen in Europa is dat steeds minder vaak een uitdaging. Op dit moment zijn de Hyundai IONIQ 5, Kia EV6 en MG Marvel R uitgerust met V2L (plus Tesla heeft de eigen kampeermodus). In theorie kunnen alle elektrische auto’s bidirectioneel laden, maar daar zijn wel software-updates voor nodig. Gezien het belang van bidirectioneel laden verwachten we dat binnenkort veel meer elektrische auto’s deze optie zullen bieden en dat de toekomst van het kamperen steeds nauwer verbonden gaat worden met de elektrische auto: Goed nieuws voor de elektrische autorijders!