Gebruik Google Maps om gemakkelijk een geschikte laadpaal te vinden

Gebruik Google Maps om gemakkelijk een geschikte laadpaal te vinden

Het vinden van een geschikte, vrije én werkende laadpaal waarbij je ook daadwerkelijk kunt laden met jouw elektrische auto kan nog weleens een uitdaging zijn, maar gelukkig wordt het steeds makkelijker tijdens je vakantie. Google helpt daar vanaf nu ook weer bij door veel meer informatie aan te bieden over de laadpalen in Google Maps. De vraag is of Google Maps met real-time informatie over laadpalen ervoor gaat zorgen dat we alle andere apps van de telefoon kunnen gooien?

Meer info over de laadpalen

Google Maps geeft op dit moment al relatief nauwkeurige informatie over de aanwezigheid van snelladers en laadpalen in de omgeving en langs de route, maar die informatie is lang niet altijd handig. De aanwezigheid van een laadpaal betekent namelijk niet dat je daar kunt laden. In sommige gevallen past de laadstekker niet, kun je niet betalen bij de laadpaal of is opladen van EV’s niet mogelijk omdat de laadpaal simpelweg buiten werking is en er al maandenlang geen enkele auto gebruik heeft kunnen maken van de laadaansluiting.

Daar is sinds kort verandering in gekomen met de recente update van Google Maps. Vanaf nu kun je namelijk bij de laadpalen ook zien hoeveel aansluitingen beschikbaar zijn, wanneer de laadaansluiting het laatst gebruikt is, wat de laadsnelheid is en of een bepaalde laadpaal ook daadwerkelijk geschikt is voor jouw elektrische auto (alleen wanneer je het Android Automotive-systeem hebt met Google Maps als navigatiesysteem). Vooral informatie over wanneer de laatste keer geladen is bij een laadpaal is handig, aldus Google zelf, omdat je op die manier defecte laadpalen makkelijk kunt vermijden.

Ook geeft Google Maps nu informatie over welke bankpassen, creditcards, laadpassen en laadapps gebruikt kunnen worden om te laden bij de laadpaal die je geselecteerd hebt. Een aantal nieuwe mogelijkheden die je kunt gebruiken op een rijtje:

  • Laadpalen in de buurt zoeken en instellen welke laadstekker je hebt, zodat je geschikte laadpunten kunt vinden.
  • Zien hoeveel laadpalen beschikbaar zijn en hoeveel laadpalen er in totaal zijn.
  • Reviews en foto’s bekijken van de snellader of laadpaal.
  • Direct navigeren naar een geselecteerde laadpaal met Google Maps.
Nieuwe opties in Google Maps helpen je beter laadpalen te vinden

Toekomstvisie: Google Maps Immerse View

Straks heb je zelfs geen reviews meer nodig van laadstations in de buurt, want Google is hard aan het werk met een veel grotere update die Immerse View heet. De feature is al beschikbaar voor Amsterdam en maakt het mogelijk om met Immerse View in Google Maps over de route te ‘vliegen’ op de kaart, waarbij je direct de weersomstandigheden en verkeerssituatie kunt zien. Het zal wellicht nog enige tijd duren voordat dit overal beschikbaar is, mede omdat Google waarschijnlijk eerst wil kijken of en hoe gebruikers de optie inzetten.

Is dit het einde van alle laadapps?

Het techbedrijf wil ervoor zorgen dat je alle benodigde informatie straks kunt zien in Google Maps wanneer je jouw elektrische auto op wil laden. Dat zou betekenen dat andere laadapps straks wellicht overbodig zijn wanneer Google Maps gekoppeld is aan je infotainmentsysteem in de elektrische auto. Zeker in combinatie met Immerse View, waarbij je direct kunt zien hoe druk het is én wat je in de buurt van een laadpaal kunt doen, zou dit ervoor kunnen zorgen dat we straks genoeg hebben aan één laadapp in de vorm van Google Maps.