Wat is het voordeel van een warmtepomp voor je vakantie?

Wat is het voordeel van een warmtepomp voor je vakantie?

Wanneer je kiest voor een elektrische auto, krijg je een optielijst te zien. Andere bekleding, een luxueus audiosysteem of lichtmetalen velgen om je auto nog sportiever te laten lijken. Een optie die je eigenlijk altijd aan moet kruisen, is de warmtepomp. Elektrische auto’s met een warmtepomp hebben namelijk een geoptimaliseerde actieradius. Dat merk je vooral bij koude weersomstandigheden, maar ook tijdens je zomervakantie is de warmtepomp een reden voor extra plezier. Hoe zit dat precies en wegen de voordelen op tegen de kosten?

Tip: Lees wat de invloed van kou is op je actieradius.

Een warmtepomp; wat is dat eigenlijk?

De motor wordt eigenlijk nauwelijks heet in een elektrische auto. Dat betekent dat conventionele methoden (warmte vanuit de verbrandingsmotor die wél bijzonder heet wordt) niet werken om de elektrische auto te verwarmen. Om het interieur op een optimale temperatuur te krijgen en houden, wordt daarom een kachel gebruikt in elektrische auto’s. Zoals je al vermoedt, kost dat aardig wat energie die allemaal direct uit de accu gehaald moet worden. Dat is precies wat je niet wilt, want de stroom is bedoeld om mee vooruit te komen.

De warmtepomp is hier dé oplossing voor. Deze pomp gebruikt de buitenlucht en de restwarmte van de batterij om de auto te verwarmen. Daarnaast zorgt een warmtepomp er ook voor dat de batterij zelf op een optimale temperatuur blijft, wat goed is voor de actieradius en de levensduur van het accupakket.

Elektrische auto opladen bij koude temperatuur

De voordelen van een warmtepomp

De voordelen warmtepomp in je elektrische auto zijn redelijk eenvoudig op te sommen:

  • Een grotere actieradius omdat er geen accucapaciteit gebruikt wordt om te verwarmen;
  • Langere levensduur voor de batterij omdat deze op een optimale temperatuur gehouden wordt.

Concreet betekent dit dat een warmtepomp de investering altijd waard is. Meer actieradius betekent makkelijker langere afstanden afleggen en een langere levensduur van de (bijzonder prijzige) accupakketten is iets waar elke eigenaar van een elektrische auto graag voor tekent.

Niet alle elektrische auto's hebben een warmtepomp

Hoeveel extra actieradius levert een warmtepomp op?

Meer actieradius klinkt leuk, maar is het verschil echt zo groot bij elektrische auto’s met een warmtepomp? Jazeker, het gaat hier over een actieradius die tot wel 30% hoger ligt (vooral bij koude weersomstandigheden). Dit heeft te maken met de hoeveelheid elektrische energie die nodig is om de auto te verwarmen. Met een warmtepomp heb je de ‘goedkoopste’ verwarming, omdat deze ongeveer een vierde deel nodig heeft van de energie die een elektrische kachel zou gebruiken in je elektrische auto.

Hoe helpt de warmtepomp tijdens jouw zomervakantie?

Ongeveer 30% actieradius klinkt leuk, maar hoe interessant is dat tijdens je zomervakantie wanneer het (hopelijk) niet onder het vriespunt komt? Elektrische auto’s met een warmtepomp hebben in alle weersomstandigheden een hogere actieradius, mede omdat de accu zelf ook op de juiste temperatuur gehouden wordt. Vertrek je regelmatig vroeg in de morgen of kom je met je elektrische auto door landen met veel neerslag (zoals Nederland), dan gaat de verwarming bewust of onbewust binnen korte tijd aan. Op die momenten zorgt de warmtepomp ervoor dat je niet de actieradius leeg trekt om het aangenaam te houden en kun je gewoon genieten van je vakantie, zonder constant de aanwezigheid van laadpalen in de gaten te houden.