Let op: Frankrijk zet nieuwe manier in voor het betalen van tol

Let op: Frankrijk zet nieuwe manier in voor het betalen van tol

Frankrijk heeft besloten het tolsysteem op de schop te nemen om zo de doorstroming aanzienlijk te verbeteren. Elektrisch tol betalen wordt hiermee de toekomst, maar dit kan voor vervelende verrassingen zorgen tijdens je vakantie in Frankrijk. De nieuwe Flux-libre péage (tolwegen) zijn namelijk lang niet zo makkelijk te herkennen en dat kan je zomaar een boete opleveren van meer dan € 100,-. Daarom vind je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt.

Tip: Gratis een tolbadge aanvragen voor je elektrische auto? Lees hier hoe dat werkt!

Hoe herken je de Péage Flux Libre tolwegen?

‘Onzichtbare tolwegen’ als benaming voor de Flux Libre tolwegen is een wat overdreven term. De nieuwe tolwegen in Frankrijk zijn namelijk wel degelijk herkenbaar en worden aangeduid met ‘Flux libre Péage’, met een hoge boog boven de snelweg die voorzien is van detectoren en camera’s. Deze freeflow-tolwegen ‘zien’ dat jij gebruikmaakt van de tolweg en registeren dit, om vervolgens jouw betaling af te wachten. Je krijgt overigens geen rekening op de mat, je moet daadwerkelijk proactief zijn op dit punt en zelf betalen, want anders krijg je een boete en deze bedragen beginnen bij € 90,- en kunnen oplopen tot maar liefst € 375,-. Het is overigens een slecht idee om er vanuit te gaan dat deze enveloppen de weg niet weten te vinden naar je brievenbus; de boetes komen ook gewoon op de Nederlandse deurmatten terecht.

De verschillende mogelijkheden om te betalen voor de péage en flux libre in Frankrijk

Hoe betaal je op de nieuwe tolwegen, de Péages Flux libre?

Er zijn drie verschillende manieren om te betalen. Waarbij je 72 uur hebt om de tol te betalen. De klok begint te lopen op het moment dat je de tolweg verlaat. Je kunt betalen op de aires d’autoroute (parkeerplaatsen) langs de tolweg waar je je op bevindt. Deze automaten werken met je bankpas, maar ook met contant geld. Je kunt er ook voor kiezen om te betalen via het internet, maar daarvoor moet je wel de juiste website (de website van de beheerder van de tolweg) vinden. Ook heb je hier een account voor nodig, wat het vaak nog lastiger maakt. De makkelijkste manier is om een tolbadge te gebruiken. Op die manier krijg je ten eerste wél een rekening in je overzicht en hoef je je daarnaast geen zorgen te maken om eventuele boetes omdat je een tolweg gemist hebt, aangezien de tolkosten altijd in je overzicht komen te staan waarmee je ruim de tijd hebt om te betalen. Je kunt een tolbadge via Bip&Go dat een interessante actie heeft voor mensen met een elektrische auto, waarbij de tolbadge het eerste jaar gratis is, net als het klaarmaken voor gebruik.

Waar zijn deze ‘onzichtbare tolwegen’ in Frankrijk op dit moment?

Op dit moment zijn de volgende Flux libre-tolwegen in Frankrijk te vinden bij:

  • A4 (Parijs-Straatsburg), afslag Boulay, uitrit 36
  • A79, van Montmarault naar Digion (88 kilometer lang)

In 2024 komt daar de A13/A14 van Parijs naar Normandië bij, over een lengte van maar liefst 210 kilometer. De kans is groot dat er in de nabije toekomst meer tolwegen aangekondigd worden waar je het gemakkelijkste met een tolbadge kunt betalen.

Op naar free-flow tolwegen

Frankrijk is hard aan het werk met het bevorderen van de mobiliteit en wil daarom vooral de doorstroming verbeteren. De traditionele tolwegen zijn daarbij een doorn in het oog, omdat de slagbomen en tolpoortjes steevast zorgen voor opstoppingen met lange wachtrijen en veel problemen. Daarom verdwijnen de slagbomen uit het beeld en gaat Frankrijk over naar elektronische tolheffing. Het is daarmee een goed moment om alvast de tolbadge in huis te halen, zodat je zeker weet dat je straks gemakkelijk met je elektrische auto op vakantie kunt naar Frankrijk.