Review: Weekend naar Parijs met de Nissan ARIYA

Review: Weekend naar Parijs met de Nissan ARIYA

Parijs, de stad van de liefde, mode, kunst en heerlijk eten. Het is een van de meest populaire steden voor een weekendtrip met de auto. Twee jaar geleden maakten we ook een trip naar Parijs met de MG ZS EV en destijds ontdekten we dat snelladen tussen Parijs en Lille nog een flinke uitdaging was. Hoe staat het er nu voor met snelladers langs de autoroute A1 tussen Lille en Parijs? En hoe makkelijk is het om met de elektrische auto naar Frankrijk te gaan voor bijvoorbeeld een weekend Parijs? In dit artikel lees je de ervaring van een stedentrip naar Parijs met de nieuwe elektrische auto van Nissan: de Nissan ARIYA.

De nieuwe Nissan ARIYA is de elektrische SUV van Nissan en is het eerste volledige elektrische model dat Nissan op de markt heeft gebracht sinds het succesvolle model de Nissan Leaf. De ARIYA is als opvolger perfect geschikt voor een stedentrip, met zijn moderne design, comfortabele interieur en indrukwekkende elektrische rijprestaties. Lees in deze review waarom de Nissan ARIYA de ideale auto is voor een weekend weg of voor jouw volgende vakantie.

Heb je geen tijd om alles van deze vakantie review te lezen? Bekijk dan hier de top-tips:
 • In Frankrijk heb je steeds meer milieuzones en binnen deze zones ben je verplicht om een milieusticker te hebben. Ook als je een elektrische auto rijdt moet je zo’n Crit’air milieusticker op je ruit hebben. Zorg dat je deze op tijd besteld, want bij ons kwam deze pas na 14 werkdagen binnen.
 • Langs de autoroute A1 tussen Lille en Parijs zijn veel snellaadstations geopend waardoor je gemakkelijk richting Parijs kunt rijden en opladen. Dit is een enorme verbetering en helpt je verder op weg.
 • Met je Tesla kun je natuurlijk snelladen bij de Tesla Superchargers in Frankrijk, ook niet-Tesla’s kunnen steeds vaker bij Tesla terecht om op te laden. Download de Tesla-app en maak een account aan voor vertrek zodat je direct kunt laden bij Tesla. Sinds kort kun je ook de Chargemap Pass laadpas koppelen als betaalmethode in de Tesla-app.
 • In Parijs mag je jouw elektrische auto gratis parkeren als je voor vertrek dit aanvraagt. Wil je liever niet op straat parkeren in Parijs, kies dan voor een hotel met laadpaal waarbij je in de parkeergarage van het hotel kunt opladen.
 • Let op bij het boeken van je hotel met laadpaal in Parijs. Een laadpaal beschikbaar hebben is voor sommige Fransen nog hetzelfde als een stopcontact aanbieden. Bij ons hotel in Parijs bleek dit het geval.
 • Om sneller te kunnen snelladen is het handig om niet alleen de route te plannen met je routeplanner app, maar ook het snellaadstation in te voeren in je navigatie. Dan zorgt je elektrische auto ervoor (indien deze daarvoor geschikt is) dat je batterij voorbereid is op het snelladen.
Batterij van je elektrische auto voorbereiden

Met de elektrische auto een weekend naar Parijs

Parijs is een van de populairste steden voor een weekendje weg. En niet alleen vanwege de Eiffeltoren en de vele bezienswaardigheden natuurlijk. Ook het heerlijke eten, de gezellige Franse terrasjes en geweldige Franse winkels en boetiekjes. Ieder jaar gaan veel mensen voor een weekend naar Parijs. Ook met de elektrische auto gaan veel mensen naar Parijs. Dat was alleen tot voor kort nog een behoorlijke uitdaging. Zo was het altijd lastig om te snelladen vanaf Gent tot aan Parijs, dus zuid-België en Noord-Frankrijk. Echter door alle recente ontwikkelingen zoals de nieuwe snellaadstations tussen Lille en Parijs is het een stuk gemakkelijker geworden om naar Parijs te gaan voor een weekend weg.

Tijdens de eerdere trip met de MG ZS EV naar Parijs, zo’n twee jaar geleden, merkten we dat het aantal snelladers langs de autoroute A1 tussen Lille en Parijs nog erg beperkt was. Vorig jaar waren we daarom vaak creatief tijdens de trips richting en langs Parijs door bijvoorbeeld te snelladen bij Moeskroen zoals tijdens de vakantie in de Loire met de elektrische auto of tijdens de vakantie naar de Dordogne met de Jaguar I-Pace.

In Frankrijk is op het gebied van elektrisch rijden veel veranderd in de afgelopen tijd. Zo heeft Fastned diverse snellaadstations in Frankrijk geopend en daarmee heeft het een nieuwe standaard gezet voor snelladen in Frankrijk. Daarnaast zijn er meer merken en modellen van elektrische auto’s op de markt gekomen waardoor er ook meer keuze is voor een elektrische auto met een grotere actieradius.

Weekend naar Parijs met de elektrische auto

Waar het altijd goed is om je reis te plannen, is het nu dankzij de nieuwe snellaadstations langs de autoroute A1 in Frankrijk haast niet nodig om te plannen waar je gaat snelladen. Omdat wij graag een van de nieuwe snellaadstations van Engie willen proberen richting Parijs, plannen we met A Better Routeplanner de laadstop na Lille bij Aire de Phalempin Ouest. Dat is een prima laadstop onderweg naar Parijs, want we stoppen dan om te laden na zo’n 280 kilometer rijden. Dat is voor de Nissan ARIYA net over de helft van het rijbereik met de 530 km actieradius (WLTP).

De ARIYA is ontworpen met oog voor efficiëntie en aerodynamica, wat resulteert in een gestroomlijnd en elegant design. Qua batterij-techniek was Nissan altijd al vooruitstrevend met de Nissan Leaf en dat merk je ook bij de Nissan ARIYA, daarnaast maken de moderne en luxe uitstraling van de ARIYA indruk, zowel op de snelweg als in de straten van Parijs.

De handige rijhulpsstemen van de Nissan ARIYA

Ontspannen rijden naar Parijs

We vertrekken op donderdagavond na werk en willen daarmee de files vermijden.  Je bent dan wel later in Parijs natuurlijk, tegelijkertijd is het voordeel dat je aankomt, slaapt en dan direct de volgende ochtend opstaat in Parijs. Onderweg op de snelwegen richting Parijs, merken we dat de Nissan ARIYA ook op het gebied van veiligheid geen compromissen sluit. Met geavanceerde rijhulpsystemen en veiligheidsvoorzieningen, zoals adaptieve cruisecontrol, rijstrookassistentie en automatische remfunctie, zorgt de ARIYA voor een ontspannen reis.

Doordat we last-minute een hotel met laadpaal in Parijs geboekt hebben, weten we dat we bij aankomst kunnen laden. Hierdoor reis je ontspannen met de zekerheid dat je gemakkelijk weer je elektrische auto op kunt laden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om gratis je elektrische auto in Parijs te parkeren daarvoor moet je voor je vertrekt toestemming aanvragen. Dit duurt zo’n twee weken en gaat door middel van het per post sturen van een kopie van je kentekenbewijs. Mocht je, net als wij, dit niet op tijd aangevraagd hebben dan kun je wel op straat parkeren met je elektrische auto in Parijs maar moet je daarvoor betalen. Het voordeel van een parkeergarage in Parijs is trouwens dat je mooie nieuwe Nissan ARIYA veilig(er) staat dan aan de straatkant waardoor je hopelijk zonder schade terug kunt keren naar huis na je weekendtrip.

Bij aankomst bij het Hampton by Hilton hotel in Parijs is het net na middernacht. We hebben over de gehele trip van Bussum naar Parijs 5,5 uur gedaan inclusief snelladen. In de parkeergarage van het Hilton hotel gaan we op zoek naar een laadpaal en die blijkt typisch Frans te zijn, oftewel het staat aangegeven als een oplaadpunt en bij de plek aangekomen is er wel een oplaadpunt voor de elektrische auto alleen dan wel gewoon een stopcontact. Iedere elektrische autorijder weet dat een stopcontact iets anders is dan een laadpaal. Wanneer we bij de check-in hierover melding maken, kijkt de receptionist ons aan zonder te begrijpen wat het verschil is tussen een laadpaal en een oplaadpunt (stopcontact).

Bekijk ook: 7 tips voor het boeken van het juiste hotel met laadpaal

Een van de nieuwe Engie snellaadstations

Frankrijk ontwikkelt zich snel op het gebied van elektrisch rijden

Het is bewonderingswaardig om te zien hoe snel elektrisch rijden zich ontwikkelt in Frankrijk. In Parijs zien we het direct als we op vrijdagochtend de stad inlopen. Er zijn steeds meer laadpalen te vinden en het aantal elektrische auto’s neemt toe. Dat maakt dat de stad steeds EV vriendelijker is en dat merk je tijdens een vakantie naar Frankrijk of weekentrip naar de stad van de liefde. Vanuit het Hampton by Hilton Paris Clichy wandel je gemakkelijk naar een van de metrolijnen of zelfs richting de stad. Let wel op want in Parijs wandel je gemakkelijk veel meer dan je in eerste instantie van plan was.

Op vrijdag kiezen we ervoor om de stad vanuit het hotel te gaan ontdekken en wandelen we na het ontbijt richting de Arc de Triomphe en de Champs-Elysées. Onderweg kom je langs allerlei leuke winkeltjes, boetiekjes en gezellige terrasjes. Want als de Parijzenaren ergens goed in zijn dan is het wel om hele kleine Franse terrasjes er supergezellig uit te laten zien. Gedurende de dag drinken we een koffietje (of beter gezegd ‘une café’) bij verschillende straatjes en pleintjes en via verschillende highlights wandelen we richting de Eiffeltoren.

Voor de lunch kiezen we voor een boulangerie / patissier waar je een menu à emporter (om mee te nemen) kunt bestellen en op die manier lekker met je belegde Franse baguette in een park kunt gaan zitten om te genieten van het echte Franse leven. Het leuke aan een Frans lunch vanuit zo’n bakkertje is dat ze bij zo’n formule du jour ook direct een soort taartje / toetje aanbieden, waardoor je uiteindelijk heerlijk zit te genieten van een heerlijk taartje in een park in Parijs.

Elektrische Autovakanties

In de avond hebben we gereserveerd bij het restaurant Gare au Gorille. Dit is een echte aanrader als je van lekker tafelen houdt en je wil laten verrassen door al het lekkers dat ze uit de keuken toveren. Reserveren is wel aan te raden want zonder reservering is het lastig een plekje te vinden. Vanuit restaurant Gare au Gorille wandelen we terug naar het Hampton by Hilton hotel waar we besluiten even te checken hoe ver het opladen is via de granny-charger in het stopcontact.

Opladen bij het hotel met de granny-charger

Het voordeel van op donderdagavond al richting de bestemming voor het weekend te rijden is dat je extra veel tijd hebt. Op zaterdag besluiten we richting het altijd gezellige en sfeervolle Montmartre te wandelen om bij de Sacré Coeur de gezellige straatjes te ontdekken en lekker te lunchen. Tijdens de wandeling richting de Sacré Coeur komen we langs de begraafplaats van Montmartre en die is zeker een bezoek waard. Deze begraafplaats (Cimentière de Montmartre) is erg beroemd vanwege enkele beroemdheden die er een begraafplaats hebben zoals zangeres Dalida. Daarnaast is de begraafplaats bekend vanwege de vrij grote graftombes die er te vinden zijn én vanwege het feit dat er een weg over de begraafplaats is gebouwd, waardoor de graven onder een brug liggen. Dit geeft een zeer bijzonder aanzicht en maakt een rondje over de begraafplaats een mooie en verrassende activiteit onderweg naar de Sacré Coeur.

De begraafplaats in Montmartre

In de levendige schilderswijk van Parijs; Montmartre, daar is overal reuring. Terwijl je de trappen van de Sacré Coeur beklimt weet je al dat je niet alleen bent. Een slim alternatief is om via de weggetjes die naar het uitkijkpunt lopen naar boven te gaan. Het is daar vaak rustiger, let alleen wel op want het is niet minder stijl. Eenmaal boven geniet je van de diverse tekenaars die karikaturen tekenen, van de restaurantjes waar een constante zoete geur van verse uiensoep en brood voorbijkomt en van de gezellige drukte van alle locals en toeristen die zich mengen in de straten rondom het uitzichtpunt over Parijs.

De Sacré Coeur in Parijs

Het beste van Parijs

Vanuit de drukte rondom de Sacré Coeur lopen we een klein beetje terug door de leuke straatjes daar omheen om op het terras bij restaurant Chantoiseau plaats te nemen voor een heerlijke lunch in de zon. Hier kies je de lekkerste gerechten bereid met verse seizoen producten en als je wil dan kun je jouw lunch nog een extra Frans tintje geven door enkele oesters toe te voegen (een aanrader die je niet moet missen wat ons betreft).

Lekker lunchen bij Chantoiseau in Montmartre

In Parijs kom je alleen maar het beste van het beste tegen, dat is bijna wel de levensstijl van de Parijzenaren te noemen. Op het gebied van kleding staat deze wereldstad natuurlijk bekend vanwege de invloedrijke modeontwerpers die vanuit hier de wereld inspireren. Ook kom je het beste van Parijs steeds vaker tegen op social media zoals Instagram. Dankzij alle mooie filmpjes van Cédric Grolet is hij als meester pattissier wereldberoemd geworden en staat er eigenlijk constant een rij voor zijn twee winkels in Parijs. Wij konden de verleiding van het beste van Parijs ook niet weerstaan en bestelden zo voor ons bezoek aan Parijs alvast drie gebakjes bij hem. Deze mogen we op zaterdagmiddag ophalen en het voordeel van vooraf bestellen is dat je ‘skip the line’ naar binnen kunt om je bestelling op te halen. Mocht je in Parijs op zoek zijn naar een unieke ervaring? Plan dan zeker een bezoek aan de lunchroom in of bestel vooraf een van de prachtige creaties zodat je het beste van Parijs kunt proeven en kunt delen.

Vanuit de winkel van Cédric Grolet in Opéra wandelen we terug richting ons hotel. Alleen als je weet dat in Parijs het beste te vinden is, dan is het niet mogelijk om tijdens de wandeling terug niet even bij de Galeries Lafayette Le Gourmet binnen te kijken. En als je van lekker eten en drinken houdt dan is dit bezoekje een aanrader, want binnen zie je de lekkerste éclairs, macarons en andere lekkernijen. Plus je kunt er heerlijke verse broodjes en maaltijden halen. Op de afdeling waar je zelf eten en drinken kunt kopen is het ook erg leuk om een rondje te lopen. Kijk wel uit bij de afdeling van de wijnen. Er is een gedeelte waar je de allerduurste wijnen ter wereld kunt kopen. Zoals een fles Château Pétrus van € 12.000,-. En precies om die reden moet je dus ook uitkijken…zonde als je die per ongeluk omstoot terwijl je jezelf staat te vergapen aan de dure prijzen van de wijnen.

Bij Cédric Grolet Opéra in Parijs

Kiezen voor een hotel met laadpaal in Parijs

Bij terugkomst in het hotel checken we weer de status van de laadsessie met de granny-charger. En gelukkig is de Nissan ARIYA volledig opgeladen. Niet dat we dit nodig hebben, want we vertrekken pas zondagmiddag voor de rit naar huis, toch is het fijn te weten dat je auto volledig opgeladen is. Het boeken van een hotel met een oplaadpunt blijft nog altijd een soort van zoektocht, doordat hotels niet aangeven hoeveel laadpalen / oplaadpunten ze beschikbaar hebben én ook maken ze niet inzichtelijk wat voor laadpalen het zijn. In ons geval is het geen probleem dat het een normaal stopcontact is, alleen als je geen granny-charger bij je hebt óf een hotel met laadpaal hebt geboekt omdat je de volgende dag met een opgeladen EV verder wil rijden richting je bestemming dan is dit erg vervelend.

Het voordeel van het oplaadpunt bij het Hampton by Hilton Paris Clichy is dat we gratis hebben kunnen laden en dat is dan wel weer een troost voor het langzame laden. Verder staat de auto veilig in de parkeergarage en is het mogelijk om met een volledig opgeladen EV op zondag terug te rijden naar huis. Dat is overigens ook een makkie door de eerdergenoemde nieuwe snellaadstations langs de autoroute A1 tussen Parijs en Lille.

Het nieuwe snellaadstation van Engie bij Aire de Phalempin Est

De terugreis vanuit Parijs met de Nissan ARIYA zonder tijdsverlies

Vaak is de vraag hoeveel tijd je nou extra kwijt bent met je reis met een elektrische auto. Veel mensen die niet elektrisch rijden geloven dat je uren kwijt bent aan het laden onderweg. In werkelijkheid valt dit heel vaak mee, zeker met de toename van de actieradius van veel auto’s plus de mogelijkheid om steeds sneller te snelladen onderweg. Het blijft daarom interessant om bij te houden hoe lang je onderweg bent met je elektrische auto en dat te vergelijken met bijvoorbeeld Google Maps. We kunnen helaas niet exact vergelijken omdat we geen brandstofauto hebben die vanuit Parijs precies dezelfde route aflegt, echter als we onze terugreis vergelijken met de terugreis obv Google Maps dan komen na 5 uur rijden in Bussum aan (zonder files). Tijdens onze terugreis vanuit Parijs maken we een laadstop bij het nieuwe snellaadstation van Engie bij aire de Phalempin Est om na 30 minuten weer door te rijden. Uiteindelijk komen we na 5 uur en 30 minuten aan op de bestemming. Net zoals bij de terugreis na de wintersport in Oostenrijk met de NIO ET7 is de reistijd vergelijkbaar met Google Maps.

De typische terrasjes in Parijs
Typisch aanzicht in Parijs
De conclusie

Een weekend naar Parijs met je elektrische auto, dat moet op je wishlist staan. En waar naar Parijs rijden met je EV zo’n jaar geleden nog een uitdaging was met het beperkte aantal snelladers die ook niet altijd werkten, is dit vanaf nu door de snelladers en snellaadstations langs de route richting Parijs echt perfect te doen. Zelfs met een elektrische auto met een kleinere actieradius is het nu gemakkelijk mogelijk om op te laden onderweg. Uiteraard nemen dan wel de kosten voor het laden toe onderweg omdat je vaker moet snelladen, dus hou daar wel rekening mee. Aanbieders van snelladers zoals Total Energies, Engie en Fastned maken je weekend naar Parijs makkelijk en zonder laadstress mogelijk. Het enige dat rest voor jou is je agenda te pakken en te bepalen wanneer je naar een van Europa’s meest populaire steden wil gaan.

Gegevens van het opladen onderweg naar Parijs: Bussum > Parijs

– Afstand: 492 km
– Actieradius vertrek: 439 km
– 1 x snelladen bij:

– Engie Phalempin Ouest
– Bijgeladen: 34,443 kWh
– Prijs: € 20,67
– Laadpas gebruikt: MultiTankcard (MTc) laadpas

Gegevens van het opladen onderweg terug vanuit Parijs: Parijs > Bussum
– Afstand: 498 km
– Actieradius vertrek: 419 km
– 1 x snelladen bij:

– Engie Phalempin Est
– Bijgeladen: 29,958 kWh
– Prijs: € 17,97
– Laadpas gebruikt: MultiTankcard (MTc) laadpas

Eten in een typisch Frans restaurant
Tips voor een weekendtrip naar Parijs met je elektrische auto:
 • Het plannen van je route naar Parijs doe je gemakkelijk met een routeplanner speciaal voor elektrische auto’s. Het is wel handig om de laadstop ook in je navigatie in te voeren, dan kan je elektrische auto rekening houden met het snelladen en het accupakket voorbereiden.
 • Het loont met de huidige energieprijzen om je route te plannen en prijzen te vergelijken. Zeker wanneer je elektrische auto een kleiner rijbereik heeft en je vaker moet snelladen is het goed om slim te plannen en kosten voor het laden te drukken.
 • Neem altijd minimaal 2 laadpassen mee en check voor vertrek of ze goede dekking hebben. Wij hebben de MultiTankcard (MTc) laadpas en de Shell Recharge laadpas meegenomen naar Parijs.
 • Vergeet niet dat je in Parijs een milieusticker voor je elektrische auto nodig hebt. Bestel deze op tijd want levertijden per post van enkele weken zijn eerder de regel dan uitzondering.
 • Wil je files vermijden onderweg naar Parijs? Overweeg dan om ’s avonds na de files te gaan rijden dan rij je zo voorbij de ring van Antwerpen en Lille en is het ook rustig op de périphérique van Parijs.
 • Kies voor een accommodatie of hotel met laadpaal in Parijs, dat geeft je een ontspannen vakantiegevoel omdat je met een opgeladen auto aan je terugreis kunt beginnen.
 • Neem als je deze hebt een granny-charger mee, in Frankrijk wil men een laadpaal nog weleens verwarren met een oplaadpunt en dat staat gelijk aan een stopcontact. Het is handig als je dan wel gewoon in kunt pluggen en kunt laden.
 • Het is mogelijk om gratis in Parijs te parkeren hiervoor moet je wel ruim op tijd toestemming per post aanvragen. Wij waren te laat om dit aan te vragen.
Naar Parijs met de Nissan ARIYA