Milieusticker Frankrijk voor elektrische auto's

Milieusticker Frankrijk voor elektrische auto’s

Milieuzones, het is al jaren een onderwerp van gesprek in Europa. Veel van de ons omringende landen hebben milieuzones en ook in Nederland kennen we ze in verschillende steden. In sommige landen heb je een milieusticker nodig, zo is het nodig een milieusticker in Duitsland en Frankrijk te hebben. Lees op deze pagina alles over de milieusticker Frankrijk voor elektrische auto’s. In Frankrijk zijn een aantal gebieden waar je een milieuzonde betreedt, waarvoor je een milieusticker nodig hebt. Vragen die we beantwoorden zijn welke milieuzones in Frankrijk er bestaan? En wanneer heb je per sé een milieusticker nodig? We leggen je graag het een en ander uit.

De milieusticker in Frankrijk

Sinds 1 juli 2016 is de wet Crit’Air van kracht. Sindsdien mogen steden en departementen hun eigen milieuzones bepalen. De milieuzones in Frankrijk mag je alleen betreden als je een sticker zichtbaar op je voorruit hebt. Er zijn 6 verschillende stickers, met allen een eigen kleur: grijs, rood, oranje, geel, paars en groen. Wij gaan alleen in op de groene milieusticker, want dat is de milieusticker in Frankrijk voor elektrische auto’s. De groene sticker is voor de schoonste categorie voertuigen en geldt dus voor elektrische auto’s, elektrische busjes en eventueel elektrische vrachtwagens.

Tip: Bestel hier direct in het Nederlands je milieusticker voor Frankrijk.

Groene milieusticker Frankrijk voor elektrische auto's

Milieusticker Frankrijk voor elektrische auto’s

Zoals gezegd heb je met je elektrische auto een groene milieusticker nodig. Deze sticker heb je altijd nodig wanneer je een milieuzone in Frankrijk betreedt. Er zijn in Frankrijk verschillende soorten milieuzones, verderop leggen we hier meer over uit. De sticker kun je in Frankrijk alleen via de Franse officiële website certificat-air.gouv.fr aanvragen en de levertijd bedraagt 10 tot 14 dagen. Ons advies is om de milieusticker voor je elektrische auto via deze Nederlandstalige website te bestellen, zeker wanneer je Franse taal niet optimaal is. Heb je geen milieusticker in Frankrijk voor je elektrische auto dan kun je een boete krijgen van € 68,- met een eventuele verhoging van € 180,- wanneer je niet op tijd betaalt.

Welke milieuzones zijn er in Frankrijk?

Frankrijk heeft twee soorten milieuzones, genaamd: “Zones à Circulation Restreinte” (ZCR) deze zones zijn permanent en de tijdelijke milieuzones “Zone de Protection de l’Air” (ZPA). De permanente zones bevinden zich in en om Parijs, Grenoble en de Vallei van de Arve. De tijdelijke milieuzones (ZPA) kunnen als maatregel worden ingesteld als de luchtvervuiling toeneemt. Op deze dagen worden voertuigen met bepaalde kleuren stickers geweerd en gaat de maximum snelheid omlaag.

Er zijn ongeveer 25 verschillende van dit soort zones, maar vaak betreft het dezelfde zones rond Lyon, Lille, Straatsburg, Toulouse of in bekende vakantiegebieden in Zuid Frankrijk, Puy-de-Dôme, Côte-d’Or nabij Auxerre, Maine-et-Loire bij Nantes en Pyrénées-Atlantiques bij de Spaanse grens. Omdat de milieuzones plotseling door heel Frankrijk kunnen worden ingesteld en omdat niet altijd dezelfde zones van kracht zijn is het handig om altijd een milieusticker te hebben wanneer je naar Frankrijk gaat.

Milieuzone Frankrijk van toepassing op elektrische auto?

Milieusticker Frankrijk voor elektrische auto’s bestellen

Een milieusticker Frankrijk voor elektrische auto’s kun je via de officiële website certificat-air.gouv.fr bestellen. De kosten voor de sticker bij een bestelling via deze website bedragen € 4,51 inclusief verzendkosten en de levertijd is 10 tot 14 dagen. Klik op de website op “Applying for your certificate” of in het Frans “Demander son certificate” en volg de stappen.
Het is ook mogelijk om de milieusticker voor Frankrijk sneller te ontvangen en zelfs een digitaal bewijs te krijgen binnen 48 uur, dit is erg prettig wanneer je al in Frankrijk bent of op korte termijn gaat vertrekken. Via deze website, betaal je € 19,95 voor de sticker. Het voordeel is dat de website Nederlandstalig is en dat je binnen 48 uur een tijdelijke milieusticker per mail ontvangt.

Heb je een milieusticker nodig voor een doorreis?

In principe heb je alleen een milieusticker nodig op lokale wegen en in steden. Maar omdat milieuzones bij ernstige vervuiling plotseling kunnen worden ingesteld of uitgebreid, kunnen ze ook gelden op de bekende autoroutes. Voor de prijs van € 4,51 is het verstandig altijd een sticker te hebben voor je elektrische auto.

Milieuzones in Frankrijk van toepassing op elektrische auto's?