Zwarte zaterdag 2021

Zwarte Zaterdag 2021

Iedere zomer lopen de Europese snelwegen vol met vakantiegangers, met als hoogtepunt de beruchte zwarte zaterdag. De datum van deze zaterdag is afhankelijk van alle reizigers op weg naar de populaire vakantielanden en de mensen die op de terugweg zijn van de vakantie. Vergeet daarnaast niet dat het bij zwarte zaterdag 2021 ook extra druk is vanwege de vakantie van de inwoners van de vakantielanden zelf. Doordat het moment dat inwoners van de vakantielanden zelf op vakantie gaan per land verschilt, is het mogelijk dat zwarte zaterdag 2021 niet in ieder land op dezelfde datum is. Dit jaar worden in alle vakantielanden de drukste dagen verwacht in het weekend van 31 juli en 1 augustus, 7 en 8 augustus en 14 en 15 augustus, waarbij zaterdag 7 augustus wordt aangeduid als dé zwarte zaterdag 2021. Naast dat het extra druk is op de weg, zorgt zwarte zaterdag voor elektrische auto’s voor extra wachttijd bij de laadpalen en snelladers.

Tip: Lees op welke dagen zwarte zaterdag in 2022 valt.

Wat is een Zwarte Zaterdag?

Voor degene die niet weet wat een zwarte zaterdag is, de definitie volgens Wikipedia is als volgt:

“Een zwarte zaterdag in het verkeer is een uitdrukking om extreme drukte in het Europese autoverkeer aan te duiden, als gevolg van een massale vakantie-uittocht. De zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus, wanneer veel Fransen, vooral uit Parijs, op vakantie gaan.”

Kenmerkend voor een zwarte zaterdag is dat er extreem veel verkeer op de snelweg is en daardoor ontstaan er lange files. Files van enkele honderden kilometers lang zijn geen uitzondering op een zwarte zaterdag en dergelijke lange files zorgen voor extra reistijd. De extra reistijd kan met gemak oplopen tot zo’n 5 uur. Doordat de piek van de files vaak rond het middaguur ligt op een zaterdag, hebben ze de befaamde naam zwarte zaterdag gekregen.

Lees in dit artikel de beste tips om deze dagen te vermijden in je reisschema en ook adviezen om zo goed mogelijk ermee om te gaan mocht je onverhoopt wel in zo’n file belanden.

Zwarte zaterdag 2021 Frankrijk

De drukste verkeersdagen van het jaar in Frankrijk worden verwacht op zaterdag 31 juli en zaterdag 7 augustus. Gedurende die dagen heb je grote kans om in de file te staan als je naar je vakantiebestemming rijdt. Een aantal wegen springt hier uit: vooral de ringweg van Parijs, de A10 van Parijs naar Bordeaux en de Route du Soleil naar het zuiden geven garantie op files. Wil je deze files van zwarte zaterdag 2021 vermijden? Dan zijn er een aantal tips om rekening mee te houden. De belangrijkste tip is om je reismoment te verplaatsen en doordeweeks te gaan reizen in plaats van in het weekend. Mocht je toch moeten reizen in het weekend, vertrek dan pas ’s middags vanuit Nederland. Omdat je pas in de avond in Frankrijk aankomt, rijd je achter de files aan en heb je minder kans op vertraging.

Tip: Check of je een milieusticker nodig hebt voor je reis met de elektrische auto door Frankrijk?

Zwarte Zaterdag 2021

Zwarte zaterdag 2021 Duitsland

In Duitsland worden de zwarte zaterdagen van 2021 verwacht op 24, 31 juli en 7 augustus. De meeste files staan die dagen op de wegen richting het noorden (Scandinavië) of naar het zuiden (Zwitserland, Oostenrijk & Italië). Verder kan het bij de grensovergangen behoorlijk druk zijn, wat vertraging kan opleveren. De beste tip om files in Duitsland te vermijden is om op zondag de weg op te gaan. Op zondag mogen in Duitsland geen vrachtwagens rijden, wat betekent dat het een stuk rustiger is op de weg en de kans op files kleiner is. Lukt het niet om op zondag te gaan rijden? Dan is doordeweeks vertrekken de beste optie om zwarte zaterdag 2021 in Duitsland te vermijden.

Zwarte zaterdag 2021 Italië

Italië gaat de drukste verkeersdag van het jaar tegemoet op zaterdag 31 juli, omdat de vakantie voor de Italianen zelf dan ook start. Hierbij komt dat ook de vrijdag (30 juli) en zondag (1 augustus) erg druk gaan worden. De drukste wegen lopen vooral van het noorden naar het zuiden van Italië en in de buurt van de meren in het noorden. Tot slot kan het druk zijn bij de grensovergangen van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Het vermijden van dit drukke weekend is ook voor Italië de beste tip. Verder is ’s middags vertrekken vanuit Nederland een optie. Reken hierbij goed uit op welk tijdstip je in Italië arriveert. Als dit ’s avonds of ’s nachts is dan is de kans op file het kleinst.

Bekijk ook: Hotels met laadpaal voor onderweg om zwarte zaterdag 2021 te vermijden.

Tips en adviezen Zwarte Zaterdag 2021

Met je elektrische auto rijden tijdens zwarte zaterdag 2021 is niet aan te raden. Dus het beste is om deze dagen te vermijden op de drukke Europese wegen. Mocht je wel echt op pad moeten, denk dan aan de volgende zaken om de reis prettiger te maken:

1) Vertrek in de middag
Wanneer je in de middag vertrekt vanuit Nederland, dan is de grootste drukte in de landen op zwarte zaterdag al grotendeels opgelost en dus heb je er minder last van. Enige nadeel is wel dat je ook pas ’s avonds laat of ’s nachts aankomt op je vakantiebestemming.

2) Stel je cruise control in
Door zoveel mogelijk een constante snelheid te rijden bespaar je op de actieradius en dus kun je grotere afstanden afleggen. Minder laden onderweg zorgt voor een kortere reis. Stel je cruisecontrol in op 100 km per uur en maximaliseer de batterij van je elektrische auto tijdens de vakantie.

File tijdens zwarte zaterdag

3) Kies voor de slipstream
Ook al rij je nog niet in een echte Formule 1 auto, je kunt tijdens je reis naar de vakantiebestemming wel je actieradius optimaliseren door achter een auto of vrachtwagen aan te rijden. Daardoor heeft je elektrische auto minder luchtweerstand en dat resulteert in een betere actieradius.

4) Sneller langs de tolpoortjes
Het zijn kleine besparingen op de totale reis naar je vakantiebestemming natuurlijk, maar koop een tolbadge en je bent sneller langs de tolpoortjes. Zo zorg je er ook voor dat je batterij niet leegloopt doordat je Start-stop systeem niet steeds aan slaat.

5) Overnachting onderweg
Het beste en meest relaxte reizen tijdens zwarte zaterdag 2021 is om een overnachting onderweg te boeken. Je kunt dan kiezen voor een hotel met een laadpaal langs je route. Een ander idee is om gewoon een paar nachtjes op een camping met laadpaal door te brengen en je vakantie zo in etappes in te delen.