Vignet Zwitserland - Meer van Geneve

Met je elektrische auto naar Zwitserland

Veel toeristen uit Nederland rijden in de zomer of juist in de winter met hun auto naar Zwitserland voor een zomer- of wintersportvakantie. Een deel daarvan rijdt vervolgens door richting Italië en Oostenrijk. Een aantal bekende plaatsen in Zwitserland zijn Zürich, Lausanne, Bern en Basel. Al deze steden zijn heel geschikt voor liefhebbers van kunst en cultuur. Zwitserland is natuurlijk ook vooral bekend vanwege de schitterende natuur zoals de Zwitserse Alpen en de prachtige Matterhorn. Vergeet ook zeker niet het meer van Genève, wat op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt. Hier kun je heerlijk aan het strand liggen en van de zon genieten. De stad Lausanne bijvoorbeeld ligt dan ook aan het meer van Genève en is dus echt een aanrader om te bezoeken.

Vignet Zwitserland Tolwegen

Vignet Zwitserland: Is dit verplicht?

Wanneer is het verplicht om een tolvignet voor Zwitserland te kopen? Heel simpel gezegd: alle bestuurders van motorvoertuigen (én dus ook elektrische auto’s) tot maximaal 3.500 kg op de Zwitserse snelwegen zijn verplicht in het bezit te zijn van een Autobahnvignet. Een Autobahnvignet is te koop bij de grensovergangen naar Zwitserland, maar het is nog handiger om er alvast een te bestellen. Zo weet je zeker wat de prijs is die je eraan kwijt bent en kun je direct doorrijden.

Tip: Bestel hier direct je Autobahnvignet voor Zwitserland voor slechts € 41,95 en je hebt ‘m snel in huis

Bewaar de bon van je aankoop, want je bent verplicht om aan te tonen dat je het Zwitserland vignet hebt aangeschaft. Voor een Zwitsers Autobahnvignet betaal je een standaard bedrag van €41,95 en het vignet is één kalenderjaar lang geldig. Als je reist met een aanhangwagen of caravan achter je elektrische auto, moet je een extra Autobahnvignet Zwitserland hebben.

Autobahn vignet Zwitserland tolwegen 2020

Het bevestigen van het vignet

Het vignet voor Zwitserland moet aan de linker binnenkant van de voorruit geplakt worden, zodat deze goed te zien is. Zorg dat het vignet goed vastgeplakt zit, want wanneer dat niet zo is dan kun je een boete krijgen voor fraude. Als je niet in het bezit bent van een geldig vignet voor de Zwitserse tolwegen kan een boete oplopen tot 200 Zwitserse Frank, wat omgerekend ongeveer € 190,- euro is. Deze boete riskeer je ook als de vignet niet op de juiste plek is geplakt.

Let op: Op Marktplaats bieden veel mensen een gebruikt vignet aan. Pas op met de aankoop en het gebruik ervan. Als je een controle krijgt kun je een boete riskeren.

Wat is het nut van een Autobahnvignet?

Vanaf 1985 is het verplicht om in Zwitserland als je van de tolwegen gebruik maakt een vignet te kopen. Het heet daarom ook wel het tolvignet en wordt gezien als een soort wegenbelasting die je in één keer voor een bepaalde periode betaalt. Dit geldt niet alleen als je op vakantie gaat naar Zwitserland, maar ook als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië. Wel is het zo dat je alleen voor de snelwegen, de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel een vignet moet aanschaffen. Je zou deze wegen en tunnels dus eventueel kunnen vermijden, maar dit kost vaak erg veel tijd. Met de opbrengsten die de overheid aan de vignetten verdient, worden wegen onderhouden en gerepareerd.

Met de elektrische auto door Duitsland en Frankrijk

Als je naar Zwitserland gaat met je elektrische auto, dan zijn Duitsland en Frankrijk de landen die je onderweg niet kunt vermijden: je moet hier doorheen. Hiervoor is het goed om een aantal zaken vooraf te weten. Zorg voor een goede voorbereiding en verdiep je erin of je een milieusticker nodig hebt en waar je het beste onderweg je elektrische auto kunt opladen onderweg naar Zwitserland.

Bekijk ook: Tips voor een vakantie met de elektrische auto

Kaart Tolwegen Zwitserland