Zomervakantie in Oostenrijk - Hallstatt

Met je elektrische auto naar Oostenrijk

Nederlanders die met hun elektrische auto op vakantie naar Oostenrijk gaan, het komt steeds vaker voor. Of je nou wil genieten van Alpenlandschappen in Tirol of de prachtige watervallen, ijsgrotten, gletsjers en recreatiemeren in het Salzburgerland, Oostenrijk heeft zo veel te bieden.  Vergeet ook niet het schilderachtige landschap van Karinthië, inclusief de meer dan 1.200 meren. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoofdstad Wenen, die omgeven wordt door de burchten, kastelen en wijngaarden van Wachau. Daarnaast zijn er ook nog de historische stad Graz, gelegen in het groene hart van Oostenrijk, en de meren en bergen van het pittoreske Salzkammergut. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We vermoeden dat het inmiddels wel duidelijk is waarom het polyvalente Oostenrijk zo’n populaire bestemming is onder Nederlanders.

Vignet Oostenrijk

Wanneer je met de elektrische auto naar Oostenrijk wilt rijden, heb je wellicht al weleens gehoord over het in Oostenrijk verplichte Autobahnvignet. Indien je op Oostenrijkse autowegen (Schnellstrasse) en snelwegen (Autobahn) rijdt, is het verplicht een vignet voor Oostenrijk aan te schaffen. Dat kan vooraf bij een ANWB-winkel, Duitse benzinestations of aan de Oostenrijkse grens. Voor een periode van 10 dagen kost een Oostenrijks Autobahnvignet ongeveer € 10,- en voor een volledig jaar is dat meestal iets minder dan € 100,-.

Tip: Tegenwoordig kun je zelfs digitaal via de website van ASFinAG een Autobahnvignet Oostenrijk kopen.

Vignet Oostenrijk 2020 Autobahn

Autobahnvignet Oostenrijk: Zo bevestig je het vignet

Het vignet moet aangebracht worden op de binnenkant van jouw voorruit, op een goed zichtbare plek. Bij voorkeur bovenin de hoek van de voorruit bij de bestuurderskant. Het niet correct aanbrengen van het tolvignet voor Oostenrijk kan je tot € 120,- kosten. Bij misbruik van een vignet kan je zelfs boetes tot € 240,- krijgen. Bekijk daarnaast ook of het gewicht van je elektrische auto niet de toegestane 3.500 kg overschrijdt, want in dat geval moet je over een GO-box beschikken. Details over het gewicht kun je vinden op het kentekenbewijs van je elektrische auto.

Tip: Bekijk voor welke autobahnen en snelwegen in Oostenrijk je een vignet nodig hebt op de kaart onderaan deze pagina.

Waarom heeft Oostenrijk een tolvignet?

Waarom is dat Autobahnvignet in Oostenrijk eigenlijk in het leven geroepen? Wel, eigenlijk dient dit tolvignet als bewijs dat je voldaan hebt aan de wegenbelasting. Het idee is dat de snelwegen en het onderhoud betaald worden door de gebruikers ervan, zelfs wanneer die uit het buitenland komen. In Frankrijk hebben ze daarom tolpoortjes waar je “Péage” moet betalen, in landen als Oostenrijk en Zwitserland doen ze het met een autovignet. Het middel is anders, het doel hetzelfde.

Bekijk ook: Ga sneller langs de tolpoortjes met een tolbadge voor je elektrische auto

Met de elektrische auto door Duitsland richting Oostenrijk

Onderweg naar Oostenrijk kom je gegarandeerd door Duitsland. Om te zorgen dat je reis met de elektrische auto naar Oostenrijk zo soepel mogelijk verloopt hebben we alle tips voor Duitsland op een rij gezet. Een belangrijke tip voor je reis richting Oostenrijk is om te bekijken of je een milieusticker nodig hebt voor Duitsland. De milieusticker is verplicht in sommige gebieden en steden in Duitsland. Je kunt een milieusticker voor Duitsland aanschaffen via de ANWB. Het wordt afgeraden om de sticker in Duitsland te kopen, want aangezien de verkopers de prijs zelf bepalen kan het daardoor duurder uitvallen.

Bekijk ook: Alle informatie over de milieusticker in Duitsland